ضرورت جدایی تدریجی نفت از بودجه عمومی
لازم به ذکر است که مقام معظم رهبری در بخشی از سخنرانی زنده و تلویزیونی خود در نخستین روز سال 1401، به افزایش قیمت نفت و درآمدهای ارزی اشاره کردند و با طرح این سؤال که با این درآمدها چه میخواهید بکنید، گفتند: با این درآمدها دو گونه میتوان برخورد کرد یا میتوان آنها را صرف افزایش واردات کرد با این تصور که با این کار، رفاه و آسایش مردم بیشتر میشود. این کار اگر چه ظاهر خوبی دارد اما باطن آن بسیار بد و در واقع ضایعکردن سرمایههای اساسی کشور است.
حضرت آیتالله خامنهای افزودند: راه دیگر که راه درست و اساسی است، استفاده از درآمدهای نفتی برای ساختن زیرساختهای کشور و محکمکردن بنیانها و ریشهدارکردن اقتصاد است که این کار باید انجام شود.
گفتنی است، براساس نظر کارشناسان اقتصادی در صورتی که دولت از درآمدها نفتی برای واردات استفاده کند در واقع ضد تولید عمل کرده است اما اگر همین درآمدها را ظرف توسعه زیر ساختهای مهم نظیر راه آهن کند، میتواند منجر به تسری رشد اقتصادی در کشور و همچنین ایجاد درآمدهای پایدار برای دولت شود.
در همین راستا محمدباقر قالیباف در صفحه شخصی خود نوشت: «تأکید رهبر معظم انقلاب بر صرف درآمدهای نفتی ناشی از افزایش شدید قیمت نفت در زیرساختها نشان داد تصمیم مجلس برای اصلاح مبنایی ساختار بودجه و تفکیک متولیان بودجههای عمرانی و جاری تصمیم دقیقی بوده است.
وی در ادامه پیام خود نوشت: مجلس مصمم است هزینه جاری توسط وزارت اقتصاد از درآمدهای گمرک و مالیات تأمین شود و درآمد انفال از جمله نفت توسط سازمان برنامه صرف زیرساختها شود. البته در گامهای اول بهتر است از مولدسازی داراییهای دولت برای جبران کسری هزینه جاری استفاده شود، با این تکلیف، نفت به تدریج از بودجه جاری کشور جدا خواهد شد و عملاً بودجه بدون وابستگی به نفت محقق میشود و آسیبپذیری شاخصهای اقتصادی نسبت به تغییرات قیمت جهانی نفت، به صفر میل خواهد کرد. رسیدن به این هدف غایی باید در برنامه هفتم توسعه و بودجههای سنواتی سالهای آینده تکمیل شود.»