چهارشنبه 7 آذر 1403

ضیافت شب چله گران‌تر از هر سال / بازارها رنگ زمستان گرفتند

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
ضیافت شب چله گران‌تر از هر سال / بازارها رنگ زمستان گرفتند

بالا بودن قیمت میوه و آجیل شب چله در این روزها سبب شده تا بازار خراسان جنوبی بی رونق‌تر از همیشه باشد و مردم با توجه به شرایط سخت اقتصادی تمایلی به خرید این اقلام یلدایی نداشته باشند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از خاورستان، درحالی پاییز 1400 نفس های آخر را می کشد تا بلندترین شب خزان را به صبح سرد زمستان متصل کند که امسال با وجود حذف منع ترددها و بهبود شرایط شیوع کرونا به نظر می‌رسید بازارها گرم‌تر از قبل باشد، اما گرانی، حال و هوای شب یلدادر خراسان جنوبی را کم رنگ‌تر از همیشه کرده است. این چنین که اگر رفت و آمدی هم در خیابان‌ها باشد، بیشتر به حالت نظاره‌گری و پرس و جوی قیمت اقلام است.

در این بین گشتی در بازار اجناس یلدایی حکایت از آن دارد که قیمت ها پس از افزایش چند باره باز هم بر مدار صعود و افزایش قرار گرفته و در این شرایط خزان کیف و جیب‌ها سبب شده است تا سردی زمستانه بر بازار حاکم شود و بر اساس گفته‌ها خرید و فروش چندانی به دلیل گرانی در کار نیست.

قیمت‌های عجیب و غریب آجیل

آجیل یکی از اقلام پرمصرف یلدایی است که با گرانی بیش از اندازه‌ای مواجه بوده و به راستی خرید آن از توان بسیاری از اقشار خارج است. یکی از شهروندان بیرجندی که دست خالی از بازار برمی‌گردد ضمن گلایه از افزایش قیمت‌ها می گوید: «آجیل مخلوط شب یلدا در اکثر واحدهای عرضه‌کننده وجود دارد، اما هر واحد با توجه به کیفیت آجیل قیمت خاصی را برای خود انتخاب کرده اند و هر کیلو آجیل در بازار از 230 هزار تومان تا 300 هزار تومان به فروش می‌رسد».

نسرین نجفی می افزاید: «قیمت یک کیلوگرم تخمه کدو و آفتابگردان 175 و 80 هزار تومان است و نرخ هر کیلو پسته و بادام میانگین بین 200 تا 320 و 150 تا 200 هزار تومان در برخی فروشگاه هاست».

وی معتقد است قیمت‌ها به‌گونه‌ای شده که نه می‌توان میهمانی رفت و نه افرادی را دعوت کرد و این یعنی به‌مرور زمان و تنها به دلیل تورم، دورهمی ها در این شب به‌یادماندنی کمرنگ می‌شود. البته در کنار این قیمت‌ها، نابسامانی‌ها هم بیشتر انسان را رنج می‌دهد به‌گونه‌ای که یک میوه ساده در بازار، چندین نرخ دارد و نمی‌توان ثبات را دید.

در یک قنادی در جنوب شهر بیرجند، شیرینی‌ها و کیک‌ها با رنگ‌های سبز و قرمز، به شکل‌های انار و هندوانه کنار هم چیده شده و روی آن‌ها نوشته شده است: «سفارش کیک و شیرینی مخصوص شب یلدا با طرح دلخواه شما» مردی که پشت صندوق این قنادی نشسته است، می‌گوید: «هر کیلوگرم شیرینی دانمارکی درجه یک بین 60 تا 65 هزار تومان است. قیمت عرضه هر کیلوگرم شیرینی تر هم حدود 78 هزار تومان است. همچنین هر کیلوگرم کیک 110 هزار تومان و قیمت کیک یزدی بسته به کیفیت و درجه از 40 تا 49 هزار تومان متغیر است».

قیمت میوه‌های یلدایی

میوه‌های پرطرفدار شب یلدا هم اغلب گران است، اما مردم کم بضاعت تر سعی می کنند میوه های کم کیفیت تر را برای شب یلدا خریداری کنند. در یک روزبازار میوه در خیابان غفاری، مرد میان‌سالی که چهار کیسه نایلونی انار و سیب و پیاز و خیار در دستش گرفته؛ لبخند تلخی می‌زند و می‌گوید: «شب یلدا دیگر معنی نمی‌دهند چون عملا مردم با گرانی بیش از حد مواجه هستند و اینگونه نیست که بتوانند هزینه‌های این شب را مدیریت کنند بلکه نمی‌توانند خرید کنند».

محمد هاشمی با بیان اینکه چهار پلاستیک میوه امروز 200 هزار تومان قیمت دارد در حالی که در آمد من روزی 100هزار تومان هم نیست، توضیح می دهد:«قبلا میوه‌ها در سوپر میوه‌ها قدری گران‌تر و در میادین قدری ارزان‌تر بود اما امروز میادین میوه‌های کم کیفیت را با چنان قیمت بالایی می‌دهند که دست آخر متوجه می‌شوی ای کاش از همان سوپر میوه‌ها خرید می‌کردی!»

وی می افزاید: «شب یلدا فرزندان و نوه‌هایم به خانه ما می‌آیند با این قیمت‌های گزاف بیش از یک یا دو نوع میوه آن هم در حد یکی دو کیلو بیشتر نمی‌توان خرید کرد».

قیمت هر کیلو انار 12 تا 30 هزار تومان، سیب 12 تا 18هزار تومان، هندوانه هشت هزار تومان، نارنگی 14 تا 17 هزار تومان، پرتقال 15 تا 17 تومان و موز 22 تا 29 هزار تومان در میوه‌فروشی‌های سطح شهر قیمت خورده است.

کاهش قدرت خرید مردم با گرانی میوه

محمد حیدری، رئیس اتحادیه میوه و تره بار خراسان جنوبی بیان می کند که با توجه به افزایش هزینه‌های زندگی قدرت خرید مردم کاهش یافته و میوه هم در ماه‌های گذشته مشابه سایر اقلام مصرفی به دلیل افزایش هزینه‌های حمل و نقل نوسانات زیادی را تجربه کرده است.

به گفته وی قیمت هر کیلو هندوانه در بازار بین نرخ 6 تا 8 هزار تومان متغیر است و انار هم براساس کیفیت قیمت‌گذاری و بین 11 تا 30 هزار تومان به فروش می رسد.

بنا بر اعلام اداره کل تعزیرات حکومتی خراسان جنوبی، با توجه در پیش بودن شب یلدا، طرح نظارتی شب یلدا با همکاری جهاد کشاورزی و اتاق اصناف از 20 آذر شروع شده و تا یکم دی ماه ادامه دارد.

شهروندان می‌توانند شکایات خود را از طریق سامانه 135 تعزیرات حکومتی و شماره تماس 124 سازمان صنعت، معدن و تجرت گزارش و پیگیری کنند.

جمع‌بندی از هزینه شب یلدا

با بررسی کوتاهی از اقلام ضروری این شب، متوجه افزایش قیمت‌ها می‌شویم. به طوری که با در نظر داشتن اقلام اصلی با کیفیت متوسط و کمترین میزان از قیمت‌ها، میانگین سفره شب یلدا امسال برای یک خانواده چهارنفره رقمی حدود 400 تا 500 هزار تومان تمام می‌شود و این به غیر از هزینه‌های جانبی دیگری است که بر طبق رسومی خاص برخی از خانوارها علاقه‌مند به اجرای آن هستند.

بنابراین گزارش، قرار بود یلدا شبی باشد پر از قصه‌ها و خاطره‌های خوب، پر از صدای خنده و شادی بچه‌ها و بزرگ‌تر‌ها، پر از حافظ خوانی و حکایت‌های آموزنده، در کنار سفره‌ای که بی ریا پهن می‌شد و رنگارنگ بود، اما این روزها هرچند کمبودی بر بازار احساس نمی‌شود و شاهد وجود اقلام مورد نیاز مردم به‌اندازه کافی هستیم اما قیمت‌های بالا دسترسی به همین کالاها را سخت‌تر کرده است و انداختن سفره یلدا برای خیلی‌ها به آرزویی دست نیافتنی بدل شده است.

انتهای پیام /