شنبه 3 آذر 1403

طولانی شدن جنگ اوکراین به ضرر رئیس جمهور روسیه شد

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
طولانی شدن جنگ اوکراین به ضرر رئیس جمهور روسیه شد

هرچه تهاجم اوکراین طولانی‌تر باشد، چالش‌های نظامی و سیاسی بیشتری برای پوتین ایجاد می‌کند.

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه دقیقا یک سال پیش در چنین روزهایی، برای بزرگداشت هشتادمین سالگرد یکی از افتخارآمیزترین پیروزی‌های ارتش شوروی در جنگ دوم جهانی، به استان کورسک رفت، اما امسال شرایط برای او به گونه‌ای دیگر رقم خورده است.

پوتین سال گذشته با حضور در جمعی مشتاق از سربازانی که به تازگی از جنگ اوکراین بازگشته بودند، پیروزی قاطع نبرد کورسک در جنگ دوم جهانی را «یکی از شاهکارهای بزرگ مردم روسیه» توصیف کرد.

در حالی که روسیه در روز جمعه برای بزرگداشت هشتاد و یکمین سالگرد نبرد کورسک در سال 1943 آماده می‌شود، این منطقه بار دیگر به سرخط خبرها تبدیل شده است - اما به دلیلی کاملاً متفاوت.

نیروهای اوکراینی در تاریخ ششم اوت امسال (16 مرداد 1403)، با حمله برق آسا به استان کورسک، روستاهای منطقه را تصرف کردند، صدها نفر را به اسارت در آوردند و ده‌ها هزار غیرنظامی را مجبور به تخلیه کردند. گویی روسیه برای حمله ناگهانی و تهاجمی نیروهای اوکراینی آماده نبود.

اوضاع به گونه‌ای است که طبق گزارش‌ها، روسیه در حال سربازگیری مجدد از بین نیروهای وظیفه برای کمک به دفاع در برابر یگان‌های جنگ‌آزموده اوکراین است.

واکنش پوتین در این روزها چه بود؟

پوتین سابقه واکنش آهسته به بحران‌های مختلف را در دوران ریاست‌جمهوری خود دارد و تاکنون حمله اخیر را کم اهمیت جلوه داده است. اما با گذشت 2 و نیم سال از آغاز جنگ در اوکراین برای حذف آنچه که او تهدیدی برای روسیه خواند، به نظر می‌رسد که خود روسیه اکنون بی‌ثباتی بیشتری را تجربه می‌کند.

پوتین در یک نشست ویدئویی با کارکنان امنیتی خود در 12 اوت (22 مرداد)، از بحث در مورد وضعیت کورسک ناراحت به نظر می‌رسید؛ بطوریکه او صحبت سرپرست فرمانداری این منطقه را که شروع به فهرست کردن شهرک‌های تصرف شده توسط اوکراین کرده بود، قطع کرد.

در این جلسه، رئیس جمهوری روسیه و مقامات حاضر، با کم اهمیت جلوه دادن عمدی «رویدادهای منطقه کورسک» از آن وقایع به عنوان یک «مساله» یا «شیطنت» یاد کردند.

رسانه های دولتی روسیه نیز همین خط مشی را پی گرفتند و پوشش رسانه‌ای خود را بر جنگ‌زده‌هایی گذاشتند که برای کمک یا اهدای خون در صف ایستاده‌اند؛ چنانکه گویی یک فاجعه انسانی است و انگار نه انگار که بزرگترین حمله به خاک روسیه از زمان جنگ دوم جهانی رخ داده است.

طمانینه پوتین از کجا نشات می‌گیرد؟

پوتین در این 24 سالی که قبضه قدرت در روسیه را در دست دارد، خود را به عنوان تنها کسی جا زده است که می‌تواند امنیت و ثبات روسیه را تضمین کند، اما این تصویر از زمان شروع جنگ اوکراین خدشه‌دار شده است.

بطوریکه شهرهای روسیه با حملات پهپادی و گلوله‌باران نیروهای کی‌یف مواجه شده‌اند. یوگنی پریگوژین، رهبر گروه مزدور واگنر سال گذشته قیام مختصری را در تلاش برای برکناری فرماندهان نظامی مافوق خود رهبری کرد. علاوه بر این‌ها، در ماه مارس امسال نیز افراد مسلح به سالن کنسرت مسکو حمله کردند که منجر به کشته شدن 145 نفر شد.

کرملین به طور ضمنی تصفیه گسترده مقامات وزارت دفاع را که بسیاری از آن‌ها با اتهامات فساد روبرو هستند، شروع کرده است. افسران سطح پایین نیز به اتهام کلاهبرداری دستگیر می‌شوند.

--> اخبار مرتبط

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.