عارف: ائتلاف نمیکنیم
در شرایطی که نه فقط اصلاحطلبان بلکه رئیسجمهوری و دولتیها نیز منتقد عملکرد شورای نگهبان هستند، از سوی دیگر برخی منابع از ایجاد بارقههایی برای تأیید صلاحیت چهرههای شناختهشده اصلاحطلب خبر دادهاند.
سیاست ائتلاف در انتخابات منتفی است. این موضعی است که از آخرین جلسه شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان بیرون آمده است.
به گزارش شرق، محمدرضا عارف رئیس شورای عالی در این جلسه از راهبرد انتخابات مجلس یازدهم گفته و البته باز هم امکان ائتلاف را منتفی دانسته است.
عارف بعد از آخرین انتخابات هیئت رئیسه مجلس دهم نیز از پایان راه ائتلاف گفته بود. علی صوفی دیگر عضو شورای عالی نیز بعد از این جلسه تأکید کرده که راهبرد اصلاحطلبان تنها حمایت از کاندیداهای اصلاحطلب است. این موضع در شرایطی مطرح میشود که شورای نگهبان دست به رد صلاحیتهای گسترده کاندیداهای اصلاحطلب زده است و امکانی برای ارائه لیستهای اصلاحطلبان وجود ندارد. تا جایی که حتی بسیاری از استانداران بازنشسته دولت دوازدهم نیز برای انتخابات مجلس رد صلاحیت شدهاند. عارف، اما گفته «حضور مردم برای ما یک اصل است». او تأکید کرده که «حرف آخر را مردم پای صندوق رأی میزنند».
حفظ هویت اصلاحطلبی در انتخابات رئیس شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان این روزها مشغول رایزنیهای غیررسمی با نهادها و افراد ذیربط انتخابات است. او بعد از جلسه شورای عالی درباره راهبرد اصلاحطلبان در انتخابات گذشته چنین گفت: «در انتخابات مجلس دهم راهبرد ائتلافی و سلبی را دنبال کردیم که نتیجه آن لیست امید بود. انتظار این بود که لیست امید انسجامش را در مجلس حفظ کند و آنهایی که با برند امید به مجلس آمدند در فراکسیون امید حضور پیدا کنند که متأسفانه بخشی از منتخبان لیست امید با توجیهاتی از این لیست فاصله گرفتند».
عارف به افرادی اشاره کرده که بعد از ورود به مجلس با لیست امید فراکسیونی تحت عنوان مستقلین تشکیل دادند و بسیاری از آنها در هیچیک از جلسات فراکسیون امید شرکت نکردند. او ادامه داد که با توجه به وضعیت لیست امید در مجلس دهم راهبرد شورای عالی سیاستگذاری این شده که با «حفظ هویت» در انتخابات شرکت کند.
به گزارش «امیدنامه» عارف توضیح داد: «این به این معناست که لیست ما باید اصلاحطلبانه باشد و این راهبرد کلیدی ماست و هر جا که نامزد اصلاحطلب داشتیم لیست میدهیم». او با اشاره به رد صلاحیتها در مرحله اول احراز صلاحیتها توسط هیئت نظارت افزود: «جریان اصلاحات با یک چالش جدی روبهرو شد، چون تلقی اصلاحطلبان این بود که ما عملا نمیتوانیم در حوزههای قابل توجهی لیست دهیم». رئیس فراکسیون امید ادامه داد: «چهرههای شاخص اصلاحطلب، دبیران کل احزاب عموما تأیید صلاحیت نشده بودند در حالی که آنها را نهادهای ذیربط برای دبیرکلی تأیید کرده بودند». او تأکید کرد که بعضی از مدیران ارشد اصلاحطلب تا ماههای اخیر نیز منصب داشتند، اما از بین استانداران سابق فقط صلاحیت یک نفر تأیید شده است.
ادامه رایزنیها با نهادهای ذیربط علی صوفی دبیرکل حزب پیشرو اصلاحات و عضو شورای سیاستگذاری نیز درباره راهبرد اصلاحطلبان در انتخابات به «تسنیم» گفته «راهبرد مورد وفاق اعضای شورای سیاستگذاری که تمامی احزاب اصلاحطلب نیز عضو آن هستند، این است که در حوزههایی که اصلاحطلبان دارای نامزد هستند بالطبع لیست انتخاباتی نیز ارائه شود، ولی در حوزههایی که اصلاحطلبان کاندیدایی نداشته باشند، لیستی نیز از سوی شورای سیاستگذاری ارائه نمیشود و اصلاحطلبان از هیچ کاندیدایی که شاخصهای مدنظر شورای سیاستگذاری را نداشته باشد حمایت نخواهند کرد». به گفته صوفی عارف با شورای نگهبان در این زمینه رایزنیهای مداوم دارد. البته خود عارف نیز به پیگیریها بعد از رد صلاحیتها نیز اشاره کرده است.
او گفته «ما با رویکردی مثبت از طریق شورای نگهبان پیگیری میکنیم که اشکالات رفع شود و بتوانیم با داشتن نیروهای خوب لیست وزینی را ارائه کنیم».
او حتی گفته که به نتیجه این رایزنیها نیز خوشبین است. با این همه عارف تأکید کرده که در انتخابات پیشرو افراد باید میثاقنامهای را پیش از قرارگرفتن در لیست اصلاحطلبان امضا کنند. او توضیح داد: «در انتخابات قبلی، از لیست حدود 150نفره، فقط حدود صد نفر عضو فراکسیون امید شدند. افراد باید یک میثاقنامه محکم را امضا کنند که بر اساس آن، افراد ملزم هستند بعد از پیروزی در انتخابات، عضو فراکسیون امید شوند». او اضافه کرد: «شورای اصلاحطلبان و شورای عالی یکی هستند و چنین چیزی ممکن نیست و مردم در دوره قبل ثابت کردند لیستها را به خوبی تشخیص میدهند».
رد صلاحیتها به تفکیک احزاب اصلاحطلب موضع نهایی شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان به روز دوازدهم ماه جاری موکول شده است. زمانی که رأی نهایی شورای نگهبان درباره رد صلاحیتها اعلام میشود.
در شرایطی که نه فقط اصلاحطلبان بلکه رئیسجمهوری و دولتیها نیز منتقد عملکرد شورای نگهبان هستند، از سوی دیگر برخی منابع از ایجاد بارقههایی برای تأیید صلاحیت چهرههای شناختهشده اصلاحطلب خبر دادهاند.
با این همه احتمال عدم ارائه لیست در بسیاری از حوزههای انتخاباتی از سوی اصلاحطلبان بسیار زیاد است. چراکه از 627 نامزد احزاب اصلاحطلب تنها 44 نفر تأیید صلاحیت شدهاند. آمار تأیید صلاحیت از سوی شورای عالی به تفکیک احزاب در جدول زیر مشخص شده است.