عبور اقتصاد مقاومتی از مسیر راههای ارتباطی چهارمحال و بختیاری
شهرکرد - ایرنا - طرحهای راهسازی چهارمحال و بختیاری بیشترین طرحهای اقتصاد مقاومتی این استان را به خود اختصاص داده که با تکمیل این طرحها با عزم دولت دوازدهم گام بزرگی در مسیر توسعهیافتگی این استان برداشته میشود.
راهها در امر توسعه اقتصادی هر منطقه سهم کلیدی بر عهده دارد چراکه توسعه بخش کشاورزی، صنعت، گردشگری و سایر مولفههای توسعه و شکوفایی منطقه مرهون پیشرفت در حوزه راهسازی است و این در صورتی خواهد بود که این حوزه حالت فعال و پویایی به خود گیرد و از زیرساختهای مناسبی برخوردار باشد.
راههای ارتباطی یکی از اجزای مهم اقتصاد ملی به سبب ایفای نقش زیربنایی در این پروسه حائز اهمیت است، هرچند توسعه راههای ارتباطی به تنهایی عامل توسعه یک جامعه نیست اما نباید از خاطر دور داشت که یکی از عناصر کلیدی در توسعه اقتصادی، وجود محور مناسب برای سهولت در امرحمل و نقل است. در همین راستا جوامعی که نسبت به این مهم غفلت ورزند از قافله پیشرفت و توسعه بازمیمانند.
از سوی دیگر نگاهی به سیاستهای ابلاغی اقتصاد مقاومتی بخوبی نشان میدهد که تحقق بیشتر اهداف تبیین شده در این سند به صورت مستقیم و غیرمستقیم منوط به توسعه زیرساختهای حمل و نقل است.
وجود شبکه ایمن و سراسری راهها در شرایط تحریم سبب توزیع عادلانه کالا و خدمات به تمامی نقاط کشور می شود و ارتباط استانها با یکدیگر را به خوبی تسهیل میکند که این موضوع نقش مهمی در تحقق توسعه متوازن برعهده دارد.
این مهم برای استانهای کمتربرخوردار که در سالهای گذشته با کم لطفی در توزیع اعتبارات و ایجاد زیرساختهای مناسب توسعه مواجه بوده از اهمیت دوچندانی برخوردار است.
چهارمحال و بختیاری از جمله استانهای کشور است که با وجود موقعیت جغرافیایی مهمی که در اتصال کریدور مرکزی به جنوب کشور دارد، سالها است که از نعمت زیرساختهای مناسب حمل و نقل محروم بوده است.
چهارمحال و بختیاری از جمله استانهای کشور است که با وجود موقعیت جغرافیایی مهمی که در اتصال کریدور مرکزی به جنوب کشور دارد اما سالها است که از نعمت زیرساختهای مناسب حمل و نقل محروم بوده به طوریکه این استان از معدود استانهایی است که به شبکه سراسری ریلی کشور متصل نیست و ایجاد شبکه راهآهن در این منطقه از کشور از آرزوهای دیرین مردم به شمار میرود.
از سوی دیگر این استان آنطور که باید از بزرگراهها و جادههای چهارخطه مناسبی برخوردار نیست و همین موضوع سالانه تصادفات بسیاری را در محورهای ارتباطی این استان برجای میگذارد.
از 3 هزار و 372 کیلومتر راه در چهارمحال و بختیاری، 259 کیلومتر بزرگراه، 761 کیلومتر راه اصلی، 291 کیلومتر راه فرعی و 2 هزار 369 کیلومتر راه روستایی است.
این استان با وجود اینکه یک درصد مساحت کشور را دارد اما حلقه ارتباط استانهای خوزستان و اصفهان به عنوان قطبهای انرژی و صنعت کشور به شمار میرود که کمتوجهی به این ظرفیت در سالهای گذشته مانع بهرهبرداری مناسب از آن شده است.
واقع امر این است که بخشی از توسعه اقتصادی چهارمحال و بختیاری در بنبست زیرساختهای حمل و نقل گرفتار شده که در سالهای اخیر به همت دولت تدبیر و امید بخشی از این چالش برطرف شده و به گفته مسئولان، بخش زیادی ازطرحهای حوزه راه استان با تخصیص اعتبارات مناسب بهرهبرداری میشود و کام مردم استان در سال پایانی دولت دوازدهم با تکمیل بسیاری از پروژههای راهسازی شیرین میشود.
بهرهبرداری از چهارخطه شهرکرد - بروجن - لردگان تا پایان سال
مهمترین و نخستین پروژه تعریف شده در این حوزه چهارخطه شهرکرد - بروجن - لردگان است که با تلاشهای صورت گرفته این محور تا پایان سال تکمیل و به بهرهبرداری میرسد.
مدیرکل راه و شهرسازی چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه بیشترین طرحهای اقتصاد مقاومتی استان در حوزه راه است، اظهار داشت: مهمترین و نخستین پروژه تعریف شده در این حوزه چهارخطه شهرکرد - بروجن - لردگان است که با تلاشهای صورت گرفته این محور تا پایان سال تکمیل و به بهرهبرداری میرسد.
حسینعلی مقصودی افزود: اجرای این طرح معطل پنج کیلومتر معارض در قطعه سفیددشت به فرادنبه بود که این مشکل هفته گذشته برطرف شد و زمینهای محور از سوی مالکان خریداری شده است و این قطعه در هفته دولت به بهرهبرداری میرسد.
وی تصریح کرد: 8 کیلومتر نیز در محور سه راهی امام قیس تا گردنه کرهبس لردگان باقی مانده است که تا پایان سال تکمیل میشود به طوریکه در این محور 2 تونل و یک پل بزرگ تعریف شده است که تونل اول به طول 700 متر حفاری شده است و پیمانکار در حال کار است وبرای تونل دوم نیز به طول یک هزار و 700 متر به تازگی پیمانکار مشخص شده است.
مقصودی با بیان اینکه محور ارتباطی شهرکرد - بروجن - لردگان مهمترین مسیر ارتباطی استان و بخشی از شریان ارتباطی فلات مرکزی به جنوب کشور است، افزود: در برخی روزها بیش از 30 هزار وسیله نقلیه که بیشتر ماشینهای سنگین است از مسیر عبور میکند.
مدیرکل راه و شهرسازی چهارمحال و بختیاری خاطرنشان کرد: بهرهبرداری از این طرح ارتباطی مهم، نه تنها در کاهش تصادفات در یکی از پرحادثهخیزترین محورهای ارتباطی استان بسیار موثر واقع میشود بلکه در کوتاهتر شدن مسیر و توسعه اقتصادی استان نقش مهمی ایفا میکند.
پایان انتظار مردم استان با نواختن سوت قطار در سال 1400
مقصودی از تسریع در روند اجرایی طرح راهآهن استان خبر داد و گفت: اجرای این طرح با تزریق اعتبارات مناسب از سال 97 شتاب بیشتری به خود گرفت به طوریکه دولت در سال گذشته 100 میلیارد تومان اعتبار به این طرح اختصاص داد و امسال نیز 250 میلیارد تومان اعتبار برای آن درنظر گرفته شد که در سه ماهه نخست امسال 100 درصد این اعتبارات تخصیص داده شد.
وی با بیان اینکه طرح راه آهن مبارکه - سفیددشت - شهرکرد به طول 90 کیلومتر در سه قطعه در حال اجرا است، تصریح کرد: پیش بینی میشود تا پایان سال عملیات زیرسازی و احداث ایستگاهها تکمیل شود و سپس عملیات روسازی آن تا پایان تیر 1400 به پایان برسد و ریلگذاری این طرح تا پایان سال آینده تکمیل شود.
با عزم دولت و اعتبارات خوبی که از سوی سازمان برنامه و بودجه به طرح راهآهن استان تخصیص یافته، این مطالبه تا پایان سال آینده محقق میشود.
مدیرکل راه و شهرسازی چهارمحال و بختیاری، تحقق مطالبه اتصال به شبکه ریلی کشور را دستیافتنی عنوان کرد و گفت: با عزم دولت و اعتبارات خوبی که از سوی سازمان برنامه و بودجه به طرح راهآهن استان تخصیص یافته تا پایان سال آینده این مطالبه محقق میشود.
مقصودی خاطرنشان کرد: بیش از یک هزار میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل طرح راهآهن استان نیاز است که بخش زیادی از این اعتبار با انعقاد تفاهمنامهای با سازمان مدیریت و برنامهریزی تامین میشود.
وی، طرح اردل - دوپلان (تونل گرمیزه) را از دیگر طرحهای اقتصاد مقاومتی حوزه راه و شهرسازی استان برشمرد و گفت: این طرح نیز از طرحهای بسیار مهم استان به شمار میرود که عملیات خاکبرداری طرفین محور انجام شده و از آنجاکه در مسیر شهرکرد به ایذه قرار دارد راه دسترسی از شهرستانهای اردل و کیار به استان خوزستان را فراهم میکند و طول این مسیر را 25 کیلومتر کوتاه میکند.
مقصودی خاطرنشان کرد: عملیات اجرایی این طرح که از سال 76 مطرح شد عملا از سال 87 شروع شد و از آنجاکه در اوایل از محل اعتبارات ملی بودجه مناسبی برای این طرح دیده نشده بود اجرای آن بسیار کند پیش میرفت اما طی 2 سال اخیر با جذب اعتبارات مناسب، طرح از پیشرفت فیزیکی خوبی برخوردار شده است.
مدیرکل راه و شهرسازی چهارمحال و بختیاری همچنین از پیشرفت 80 درصدی کنارگذر شمالی شهرکرد خبر داد و گفت: این طرح ظرف 2 ماه آینده به بهرهبرداری میرسد.
مقصودی افزود: محور تیران - سامان، تونلهای چری، زره و اصلاح برخی نواقص کمربندی سامان از دیگر طرحهای مهم راهسازی استان است که در سالهای اخیر از رشد اعتباری خوبی برخوردار شده و تکمیل آنها تحول بزرگی در محورهای ارتباطی استان ایجاد میکند.
ایمنسازی راههای استان در ردیف طرحهای اقتصاد مقاومتی
مدیرکل راهداری و حملونقل جادهای چهارمحال و بختیاری نیز در خصوص طرحهای اقتصاد مقاومتی این دستگاه اظهار داشت: بهسازی محور جوزستان به ارمند به طول 66 کیلومتر از جمله این طرحها است که تکمیل آن نقش مهمی در تسهیل در ترددها و ایمنی این جاده پرخطر دارد.
عزیزالله روشن ادامه داد: طرح بهسازی محور گردشگری ناغان به کارون 4 از دیگر طرحهای اقتصاد مقاومتی راهداری استان است که قطعه نخست آن از ناغان تا دوپلان 90 درصد پیشرفت فیزیکی دارد و ظرف 2 ماه آینده به بهرهبرداری میرسد و قطعه دوپلان به سمت کارون 4 نیز 35 درصد پیشرفت فیزیکی دارد و قطعه سوم به طول 18 کیلومتر در دست مناقصه است.
وی، توسعه و بهسازی راههای روستایی استان را از دیگر برنامههای مهم استان در سال جهش تولید دانست و گفت: محور شلیل - لندی که جمعیتی افزون بر 100 خانوار را پوشش میدهد از راههای روستایی اولویتدار استان است که 20 کیلومتر این محور خاکی است و وزارتخانه موافقت کرده که قیر محور را تامین کند و مابقی اعتبار آن از منابع استان تامین و تا پایان سال تکمیل شود.
روشن، راه روستایی کوهرنگ تا سرآقاسید را از دیگر محورهای اولویتدار توسعه راه روستایی اعلام کرد و افزود: نهادهایی نظیر سپاه و بنیاد مستضعفان برای این محور روستایی قول همکاری دادهاند.
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای استان در ادامه از تشدید ایمنسازی محورهای استان خبر داد و گفت: این عملیات شامل نصب تابلو، خطکشی محورها، ایجاد روشنایی و مبلمان جادهای است.
روشن افزود: در صدد هستیم تا خطکشی محورها ظرف چندماه آینده تکمیل شود تا تمامی محورهای استان از خطکشی مناسب برخوردار شوند.
30 طرح اقتصاد مقاومتی سهم چهارمحال و بختیاری
گسترش حمل و نقل هوایی، ریلی و زمینی با تاکید بر محورهای ارتباطی بیناستانی از مهمترین طرحهای اقتصاد مقاومتی استان به شمار میرود.
رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی چهارمحال و بختیاری نیز در گفتوگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اجرای 30 طرح اقتصاد مقاومتی در استان با اعتباری بالغ بر 3 هزار میلیارد تومان، اظهار داشت: گسترش حمل و نقل هوایی، ریلی و زمینی با تاکید بر محورهای ارتباطی بیناستانی از مهمترین این طرحها به شمار میرود.
علی شهریارپور ادامه داد: طی سفر دکتر نوبخت به استان در سال گذشته 14 طرح اقتصاد مقاومتی استان برای پیگیری و تسریع در تکمیل و بهرهبرداری از طرحهای اولویتدار استان مصوب شد که تکمیل طرح راه آهن مبارکه - سفیددشت - شهرکرد، تکمیل جاده شهرکرد - بروجن - لردگان و تکمیل جاده شهرکرد - ناغان - بازفت از جمله این طرحها است.
وی تصریح کرد: بر اساس برنامهریزی صورت گرفته و تفاهمنامه مبادله شده بین سازمان برنامه و بودجه کشور و وزارت راه و شهرسازی، قرار است با تامین اعتبار به میزان 650 میلیارد تومان طی سالهای 1398 و 1399، طرح اتصال مرکز استان به شبکه سراسری راه آهن کشور تا بهار سال 1400 تکمیل شود.
رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی چهارمحال و بختیاری افزود: البته با توجه به بروز رسانی برآورد اعتبار مورد نیاز و کسری اعتبار تخصیص یافته در سال 1398، انتظار میرود تامین اعتبار مورد نیاز طی 2 سال آینده انجام تا این طرح در موعد پیشبینی شده تکمیل و مورد بهرهبرداری قرار گیرد.
شهریارپور با بیان اینکه در سال 1398 برای اجرای طرحهای اقتصاد مقاومتی استان 7 هزار و 96 میلیارد ریال اعتبار مصوب شد، اظهار داشت: با پیگیریهای به عمل آمده تاکنون مبلغ 4 هزار و 124 میلیارد ریال از این اعتبار تخصیص داده شده که این مبلغ معادل 58 درصد اعتبار مصوب و بیشتر از میانگین تخصیص سایر طرحها در سطح استان و کشور است.
وی خاطرنشان کرد: این میزان از تخصیص و سایر اقدامات و پیگیریهای انجام شده باعث تسهیل و تسریع در عملیات اجرایی طرحهای مصوب سفر و افزایش مناسب پیشرفت فیزیکی این طرحها شده است.
*س_برچسبها_س*