چهارشنبه 7 آذر 1403

عرفه هنگامه خودسازی و استغفار / روزی که درهای رحمت الهی گشوده می‌شود

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
عرفه هنگامه خودسازی و استغفار / روزی که درهای رحمت الهی گشوده می‌شود

عرفه روز نیایش و مناجات با خالق هستی است؛ چراکه در این روز، در‌های رحمت الهی بر روی همه بندگان به‌ویژه گنه‌کاران گشوده است، در این روز دعا به استجابت نزدیک است و هر ناامیدی، امیدوار بر در خانه الهی دست‌هایش را به دعا بلند می‌کند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از دیار آفتاب؛ ذی‌الحجه دوازدهمین و آخرین ماه از ماه‌های قمری و هنگامه گردهمایی عظیم مسلمین یعنی حج است، این ماه از ماه‌های بسیار شریف است که دهه اول آن فضیلت بسیاری دارد.

ماه ذیالحجه ازجمله ماههای گران‌قدر و عظیم‌الشأنی است که خداوند متعال آن را با بزرگ‌ترین اعیاد مسلمانان ازجمله روز عرفه، عید قربان و عید غدیر و ولایت امیرالمؤمنین علیه‌السلام زینت بخشیده است.

نهم ذی‌الحجه مصادف با روز عرفه که گرچه در تقویم روز عید نام‌گذاری نشده، اما مسلمانان این روز را همچون اعیاد دیگر خود بزرگ می‌شمارند و عرفه از آن جهت که آغاز حرکت امام حسین (ع) از مکه به‌سوی کربلاست به‌خصوص برای شیعیان از اهمیت فراوانی برخوردار است.

روز عرفه در معارف دینی ما به نام عیدالله اکبر یا عید اعظم نام‌گذاری شده و یکی از روز‌های بسیار باعظمت در طول سال است که ایام‌الله محسوب می‌شود؛ شاید اهمیت روز عرفه ازاین‌جهت است که پیامبر گرامی اسلام و ائمه اطهار در روایات فرموده‌اند، اگر کسی نتوانست از برکات و فضائل ماه مبارک رمضان بهره‌مند شود، صبر کند تا به‌روز عرفه برسد.

حضرت امام جعفر صادق (ع) فرمودند: «اگر کسی در ماه مبارک رمضان مورد مغفرت الهی قرار نگیرد غفران برای او نیست مگر آنکه عرفه را درک کند.»

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر انقلاب: «روز عرفه را قدر بدانید. از ظهر عرفه تا غروب عرفه ساعات مهمی است؛ لحظه‌لحظه‌ی این ساعات مثل اکسیر، مثل کیمیا حائز اهمیت است؛ اینها را با غفلت نگذرانیم. یک نمونه [از اعمال‌]، این دعای عجیب امام حسین (علیه‌السلام) در عرفه است که مظهر خشوع و تذلل و ذکر و مظهر ابتهال در مقابل پروردگار است. یک نمونه‌ی دیگر دعای امام سجاد (سلام‌الله‌علیه) در صحیفه‌ی سجادیه است. اینها را با تأمل و با تفکر بخوانید؛ این توشه‌ی شما است.» 94/6/25

روز امید خوشبختی برای همه

روایت دیگری از امام زین‌العابدین (ع) در مفاتیح نقل‌شده است که حضرت در روز عرفه سائلی را دیدند که از مردم درخواست می‌کند؛ امام به او فرمود: «وای بر تو! در چنین روزی از غیر خدا تقاضا و درخواست می‌کنی؟! و حال‌آنکه امید می‌رود در چنین روزی فضل الهی شامل طفل‌هایی شود که در رحم مادر هستند. امید است که این‌ها خوشبخت و سعادتمند شوند.»

روز عرفه روز آغاز مناسک حج است، حج‌گزاران در این روز در صحرای عرفات گرد هم می‌آیند و ضمن دعا و استغفار، از توفیق در ادای فریضه مهم حج شکرگزاری می‌کنند, نظر به اهمیت این روز، ادعیه و مناجاتی ویژه آن از معصومین و بزرگان دینی نقل‌شده است.

در برخی منابع، دعایی از پیامبر (ص) برای این روز نقل‌شده است. ازجمله مشهورترین این ادعیه، دعای عرفه امام حسین (ع) است که بسیاری از شیعیان هرساله در نقاط مختلف دنیا، به قرائت آن در این روز اهتمام جدی دارند و از دعا‌های مشهور دیگر برای این روز، دعای عرفه امام سجاد (ع) نقل‌شده است.

عصر روز عرفه را دریابیم

آیت الله حاج آقا مجتبی تهرانی (ره) فرمودند: «هر لحظه ای از لحظات امروز برای ما گران بهاست، برای دعا به ویژه از ظهر تا هنگام غروب را که در روایات وارد شده است اگر می خواهید مشکلاتتان را حل کنید بیایید این چند ساعت را در خانه خدا بروید و از او بخواهید؛ چه حاجت های مادی را و چه معنوی را، همه را از او بخواهید. چون امروز برد دعا خیلی زیاد است. بخصوص درباره دیگران اگر دعا کنید، ما در روایت داریم که خدا چند هزار برابر به شما اعطا می کند.»

طی ایام سال، روزها و ساعاتی است که از فضیلت بیشتری نسبت به‌روزهای دیگر برخوردارند و خداوند آن‌ها را بسیار گرامی داشته است و به تعبیر رسول گرامی اسلام (ص) «برای پروردگار شما در روزهای روزگارتان عطایا و بخشش‌هایی است»

عرفه فرصتی برای خودسازی و ارتقاء معنویت انسانی و زدودن تمام آلودگی‌های دنیایی از قلب و روح در پرتو عنایات ویژه خداوند است، این روز بافضیلت تمرینی برای راز و نیاز مستمر با خالق هستی است، عرفه بهترین فرصت برای طلب بخشش از گناهان و بهره‌مندی از رحمت واسعه الهی است.

انسان نخست باید خود را به‌خوبی بشناسد تا بتواند به بازسازی و اصلاح خویش بپردازد؛ چراکه با خودشناسی است که خداشناسی تحقق می‌یابد و اگر کسی در زندگی به این مرتبه رسید به درکی حقیقی از راز خلقت می‌رسد و خواهد توانست تا به سعادت حقیقی دست یابد.

عرفه روز نیایش و مناجات با خالق هستی است؛ چراکه در این روز، در‌های رحمت الهی بر روی همه بندگان به‌ویژه گنه‌کاران گشوده است، در این روز دعا به استجابت نزدیک است و هر ناامیدی، امیدوار بر در خانه الهی دست‌هایش را به دعا بلند می‌کند.

پس چه شایسته است که در این فرصت یک‌روزه بار گران و توشه‌ای ارزشمند برای چند صباحی زیباتر زیستن در زندگی دنیا و سعادت در آخرت برای خود مهیا کنیم.

چند فراز از دعای عرفه

«خدایا! توجه و التفات مرا آن چنان به سوی خویش معطوف ساز که از آن پس، به غیر تو ننگرم و جز رضای تو، رضای هیچ کس، حتی رضای خود را هم نپویم».

«... و در سرنوشت خود خیر برایم مقدر کن و مقدراتت را برایم مبارک گردان تاچنان نباشم که تعجیل آنچه را تو پس انداخته ای بخواهم و نه تاءخیر آنچه را تو پیش انداخته..»

«خدایا! مرا با تدبیری که بر جان و قلب من روا میداری، از تدبیر ناقص خودم بی نیاز گردان، و با اختیاری که در امورات من اعمال میداری، مرا از اینکه با انتخابهای ناقص، خود را سرگردان کنم، نجات بده و از نقاط ضعف و اضطرارم واقفم ساز تا بفهمم با تدبیر و اختیار تو میتوانم راه را به سلامت طی کنم.»

انتهای پیام /

عرفه هنگامه خودسازی و استغفار / روزی که درهای رحمت الهی گشوده می‌شود 2
عرفه هنگامه خودسازی و استغفار / روزی که درهای رحمت الهی گشوده می‌شود 3
عرفه هنگامه خودسازی و استغفار / روزی که درهای رحمت الهی گشوده می‌شود 4