عضو اتاق بازرگانی: سیلوهای خراسان شمالی در دریافت گندم کشاورزان سخت نگیرند
بجنورد - ایرنا - رییس کمیسیون صنایع غذایی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان شمالی گفت: شرایط آب و هوایی امسال موجب ریزتر شدن گندم تولیدی استان شده است و انتظار میرود سیلوها در دریافت محصول از کشاورزان سختگیری نکنند.
به گزارش ایرنا سیدعلی شریعت روز یکشنبه در جلسه رفع مشکلات ناشی از نحوه محاسبه بهای گندم دریافتی در سیلوهای استان اظهار داشت: با توجه به شرایط کشور و تورم موجود، امسال کشاورزان برای کشت و کار متحمل هزینه های زیادی شده اند و علاوه بر این شرایط آب و هوایی و نبود بارش باران به موقع باعث ریز شدن دانه های گندم برداشتی شده است.
وی با بیان اینکه درآمد امسال کشاورز در مقایسه با پارسال کاهش یافته است، افزود: انتظار کشاورزان آن است که در شرایط خشکسالی و نبود بارش های موثر از آنان حمایت شود و بر این اساس باید نحوه محاسبه و روش خرید گندم نیز با توجه به شرایط تغییر کند اما امسال در محاسبه افت مفید و غیرمفید و همچنین رطوبت سخت گیرانه عمل شد که این امر موجب نارضایی کشاورزان شده است.
شریعت افزود: کشاورزان دیم کار و حتی آبیکار امسال با توجه به شرایط تحریم ها و افزایش قیمت نهاده ها و دیگر هزینه ها متضرر شده اند و از مسوولان می خواهیم که نگاه به این قشر تولید کننده بیشتر حمایتی باشد.
وی با بیان اینکه در خرید گندم، به عنوان یک محصول راهبردی، نباید نگاه صرفا کاسبکارانه باشد، افزود: در سال های گذشته بعضی سودجویان شن و ماسه را با گندم درمی آمیختند که برای جلوگیری از اقدام آنان، الک مورد استفاده برای اندازهگیری گندم ها تغییر کرده است و از سویی با توجه به ریزدانه شدن گندم امسال، کشاورزان دچار مشکل شده و در محاسبه بهای گندم آنان سخت گیرانه عمل می شود.
وی بر اعمال شرایط یکسان برای تمامی مراکز خرید از نظر زمان تحویل و سایر موارد تاکید کرد و گفت: نباید برای برخی سیلوها انحصار وجود داشته باشد.
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان شمالی نیز بر رفع مشکل گندم کاران استان در نحوه دریافت و محاسبه محصول آنان توسط سیلوها تاکید کرد و گفت: باید کشاورزان را برای کشت این محصول و همچنین تحویل آن به سیلوها تشویق کرد و یقینا رفتار سختگیرانه، آنان را نسبت به کشت این محصول استراتژیک بیرغبت می کند.
سعید پورآبادی افزود: از مسوولان می خواهیم تا در این خصوص مدیریت بهتری صورت دهند چرا که برای سال آینده نگران تحویل ندادن این محصول به انبارها هستیم.
کاهش تحویل 50 درصدی گندم به سیلوها
مشاور اتاق صنعت، معدن و بازرگانی بجنورد در حوزه کشاورزی و عضو انجمن خبرگان کشاورزی خراسان شمالی نیز گفت: امسال کشاورزان حدود 50 درصد گندم تولیدی خود را تحویل سیلوها نداده اند که این محصول از انبارهای واسطه ها و دلالان سردرآورده است.
کاووس شادلو افزود: کشاورزان استان امسال از نحوه محاسبه میزان افت و بهای گندم در سیلوهای استان رضایت ندارند و یقینا این سختگیری ها آنان را به سمت فروش محصول به واسطه ها سوق می دهد که با توجه به گران بودن برخی نهاده های دامی مانند جو نسبت به گندم، ممکن است که در سال آینده از کشت گندم صرف نظر کنند.
وی افزود: اگر اعتماد کشاورز به مراکز خرید کاهش یابد در سال های آینده با افت عرضه محصول مواجه خواهیم شد که در نهایت مشکلات زیادی برای تامین آرد در کشور ایجاد خواهد شد.
این خبره کشاورزی اظهار داشت: بیشتر کشاورزان استان خرده مالک هستند که در چنین شرایطی متحمل ضرر بیشتری خواهند شد.
نحوه محاسبه افت و بهای گندم کشوری است
کارشناس بازرگانی شرکت غله و خدمات بازرگانی خراسان شمالی نیز در این جلسه گفت: تمامی دستور العمل ها و نحوه محاسبه در خصوص افت گندم و رطوبت کشوری است و در همه مراکز خرید به صورت یکسان اعمال می شود.
نادر شجاعی افزود: در صورت مشاهده تخلفی در شیوه محاسبه، کشاورزان می توانند اعتراض خود را اعلام کنند و این شرکت موظف است موارد اختلافی را با حضور کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی دوباره محاسبه کند.
وی اظهار داشت: میانگین استان از نظر محاسبه قیمت گندم کشاورزان به میانگین کشوری آن نزدیک است و اختلاف زیادی با آن ندارد.
وی با بیان اینکه گندم تولیدی کشاورزان از نظر کیفی سنجیده نمی شود، افزود: گندم های تحویلی از سوی کشاورزان تنها افت گیری و در الک بررسی می شود.
کشاورزان خراسان شمالی از ابتدای فصل برداشت محصول تاکنون 126 هزار و 800 تن گندم مازاد بر نیاز خود را به سیلوها تحویل دادهاند که در مقایسه با مدت مشابه پارسال 17 درصد کاهش دارد.
تاکنون 93 درصد بهای گندم کشاورزان استان، به میزان 2 هزار و 950 میلیارد ریال پرداخت شده است.
پارسال 161 هزار و 347 تن گندم مازاد بر نیاز، به صورت تضمینی از کشاورزان خراسان شمالی خریداری شده بود.
98 هزار هکتار از دیمزارها و 47 هزار هکتار از کشتزارهای آبی خراسان شمالی امسال زیر کشت گندم رفته است.
میانگین عملکرد برداشت گندم در هر هکتار از اراضی دیم این استان هزار و 100 تا 300 کیلوگرم و در اراضی آبی سه هزار و 500 تا 700 کیلوگرم است.
استان خراسان شمالی در تولید گندم دیم در کشور رتبه 16 و گندم آبی رتبه 18 را دارد.
خراسان شمالی با جمعیت بیش از 863 هزار نفر 344 هزار هکتار عرصه کشاورزی دارد که از این سطح 300 هزار هکتار کشتزار است و بیش از 80 هزار بهره بردار بخش کشاورزی در این حوزه فعالیت میکنند، این استان بیشترین شاغل در بخش کشاورزی را دارد.
بیشترین شاغلان استان در بخش کشاورزی اشتغال دارند.
*س_برچسبها_س*