عطریانفر: حضور زنان در فهرست 14 نفره نمادین است
محمد عطریانفر گفت: حضور تاج زاده در عرصه انتخابات، بیشتر حضوری است خارج از نظم و نسقی که اصلاحطلبان تعقیب میکنند.
روزنامه اعتماد درباره فهرست 14 کاندیدای پیشنهادی اصلاحطلبان با محمد عطریانفر، عضو شورای مرکزی کارگزاران به گفتوگو نشسته است که بخشهای مهم آن در ادامه آمده است.
3 گام برای رسیدن به فهرست 14 نفره اصلاحطلبان
- روند حاکم بر گزینش به این صورت بوده که به احزاب ذیل جبهه دوم خرداد اعلام شده که نامزدهای موردنظرشان را اعلام کنند. هر حزبی براساس سازوکارهای حزبی درونیاش که قاعدتا در کمیته سیاسی و شورای مرکزیشان تدبیر و تصمیمگیری میکنند، چند نفری را به نهاد اجماعساز معرفی کردهاند.
- در گام بعد هرکدام از افراد با حداقل 10 رای باید به این نهاد معرفی میشدند؛ یعنی هر حزبی که در مقام معرفی کاندیداهای منتخب خود بوده، باید از درون گروههای سیاسی دوم خردادی، 10 امضا و 10 معرفینامه برای تکتک اعضای خود دریافت میکرد. لذا هر حزبی زمانی میتوانست کاندیدای موردنظرش را به «جبهه اصلاحات ایران» معرفی کند که حداقل 10 رای داشته باشد که این اتفاق صورت گرفت.
- در گام بعدی براساس جمعیت 60 نفره که ذیل «جبهه اصلاحات ایران» قرار دارند، نهاد اجماعساز در مورد تکتک افراد اظهارنظر کرده و رایگیری شده و براساس رایگیری مرحله دوم این فهرست منتشر شد.
4 نفری که در صدر جدول هستند ظرفیت بالایی دارند
- در مرحله بعد با اجماع 60 نفری که در «جبهه اصلاحات ایران» هستند، پس از معرفی رایگیری خواهد شد و به افراد رای میدهند که هرکدام باید حداقل دو سوم آرا را کسب کند.
- به نظر میرسد که سه، چهار نفر از کسانی که صدر جدول قرار گرفتهاند و البته برخی از چهرههای دیگری که برنامههای بهتری را برای اداره کشور ارایه میکنند، ظرفیت رای بالاتری داشته باشند و رایی بالاتر از این عددی کسب کنند که اکنون به عنوان پیشنهاددهنده دارند. البته گروهی هم هستند که ممکن است خودشان برای حضور ابراز علاقه نکنند و خود به خود برنامهای نخواهند داد و بهطور طبیعی از جدول حذف خواهند شد.
حضور زنان در فهرست 14 نفره نمادین است!
- ذهن انتخابکنندگان در مورد بسیاری از چهرههایی که در حال حاضر در این فهرست معرفی شدهاند، صرفا معطوف به عملکرد پیشین اینها نیست. بیشتر براساس دریافت کلی و معرفی عمومی است.
- برخی گروههای سیاسی ذیل دوم خرداد، معتقدند که چون ما میتوانیم از عبارت رجال سیاسی برداشت موسعی داشته باشیم، به این معنا که عنوان رجال اعم از مرد و زن است، به این جمعبندی رسیدهاند که یکی از چهرههای موردنظرشان میتواند در کسوت یک شخصیت غیر مرد ظاهر شود و او را معرفی کنند.
- تنها و تنها و تنها دلیلی که گروههای معرفیکننده میتوانند اقامه کنند، این است که در این مقطع یک اقدام متفاوت نسبت به دورههای گذشته داشته باشند و آن هم این است که یک یا چند زن را هم معرفی کنند. فقط و فقط استدلالشان بیشتر به جنسیت برمیگردد و ربطی به سابقه کار ندارد.
- این انتخاب تقریبا نمادین است. و البته با توجه به همین زاویه نگاه نمادین که شما اشاره میکنید، طبیعتا کسانی که معرفی شدند، شخصیتهای شناختهشدهای هستند که در مقاطعی مسوولیتهایی داشتهاند و نقششان را هم به خوبی ایفا کردهاند.
تاجزاده به صورت منفرد در انتخابات حاضر میشود
- کلا حضور آقای تاجزاده از موضع و منظر دیگری محل تامل است. جناب آقای تاجزاده اگرچه برادر بسیار عزیز و بزرگواری هستند ولی از آنجا که موضع پیشین ایشان نسبت به قانون اساسی موضعی توام با ایراد بوده و انتخابات هم باید در چارچوب قانون اساسی برگزار شود، حضور ایشان، بیشتر حضوری است خارج از نظم و نسقی که اصلاحطلبان تعقیب میکنند.
- نظام انتخاباتی اصلاحطلبان متکی بر برنامه است و این برنامهها باید در چارچوب قوانین موضوعه صورت بگیرد؛ ضمن اینکه برنامههای آقای تاجزاده آنطورکه در اولین بیانیهشان مطرح شده، خارج از قوانین موضوعه است بنابراین به نظر میرسد که نمیتوانیم خیلی به آن امید ببندیم.
- علیالقاعده حتی اگر اصلاحطلبان آقای تاجزاده را معرفی نکنند، ایشان بهصورت منفرد در صحنه حضور خواهد داشت و تکلیف نهایی را شورای نگهبان مشخص میکند که به نظر من از همین حالا قابل پیشبینی است و گمانهزنی من این است که نسبت به ادامه حضور آقای تاجزاده تا آخر انتخابات نمیتوانیم چندان امیدوار باشیم.
- حتی اگر شورای نگهبان در اقدامی خلاف تصور آقای تاجزاده را تایید صلاحیت کند، اصلاحطلبان به معنای همه احزاب از ایشان حمایت نخواهند کرد.
ظریف، جهانگیری، پزشکیان، محسن هاشمی یا شریعتمداری
- 4 شخصیت ممتاز و معتبر وجود دارند که مشخصا آقایان ظریف، جهانگیری، پزشکیان و نفر چهارم هم یا محسن هاشمی یا شریعتمداری.
- از آنجا که تکلیف اصلاحطلبان با رفتار شورای نگهبان چندان مشخص نیست، چهبسا جمعبندی اصلاحطلبان این باشد که 3، 4 نفر را تا فینال و دقیقه 90 و پس از تایید صلاحیتهای شورای نگهبان در صحنه داشته باشند و بعد تصمیم بگیرند.