جمعه 9 آذر 1403

عطسه و سرفه هم می‌تواند باعث شکستگی مهره‌ها در مبتلایان به پوکی استخوان شود

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
عطسه و سرفه هم می‌تواند باعث شکستگی مهره‌ها در مبتلایان به پوکی استخوان شود

شیراز - ایرنا - متخصص ارتوپدی و جراح استخوان و مفاصل در شهرستان فسا گفت: فشارهای خفیفی مثل خم شدن به جلو، عطسه یا سرفه کردن، می‌تواند باعث شکستگی مهره‌ها در افراد مبتلا به پوکی شدید استخوان شود.

دکتر علی آزاد، سه‌شنبه به مناسبت بیستم اکتبر (بیست و نهم مهرماه) که روز جهانی پوکی استخوان نامیده شده است، در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: شکستگی خود به خودی با کمترین ضربه بر استخوان‌ها به ویژه در ناحیه ران، لگن، کمر و ستون مهره‌ها از نشانه‌های بارز ابتلا به پوکی استخوان است.

وی بیان کرد: در مراحل اولیه این بیماری، علائم پوکی استخوان به ندرت ظاهر می‌شوند، که این امرتشخیص بیماری را دشوار می‌کند و به همین سبب است که پوکی استخوان "بیماری خاموش" نامیده می‌شود.

این جراح استخوان اضافه کرد: شکستگی‌های حاصل از بیماری پوکی استخوان، به طور عمده در قسمت گردن، استخوان ران، مهره‌های ستون فقرات و استخوان‌های مچ دست رخ می‌دهد، حتی گاهی شکستگی‌های خودبه خودی در مهره‌ها، گردن و استخوان ران نیز اتفاق می‌افتد. آزاد ادامه داد: کوتاه شدن قد، تغییر شکل ستون فقرات، انحنای پشت یا قوز درآوردن از دیگر عوارض پوکی استخوان است. این متخصص ارتوپدی بیان داشت: سن، جنس، یائسگی، سابقه فامیلی، وزن و اندازه استخوان، بیماری‌ها، مصرف داروها، عدم تحرک، سیگار کشیدن و کمبود کلسیم و ویتامین در مواد غذایی از دیگر دلایل ابتلا به پوکی استخوان به شمار می‌روند. آزاد گفت: پوکی استخوان به طور ثانویه در افرادی که اختلالات هورمونی و متابولیسمی مانند بیماری‌های مزمن کبدی، کلیوی، دیابت نوع یک و اختلال رشد و هورمون‌های جنسی دارند، بیشتر مشاهده می‌شود.

این پزشک جراح با اشاره به اینکه مصرف طولانی مدت داروهای حاوی کورتون نیز باعث بروز پوکی استخوان می‌شوند، افزود: پیشگیری، تشخیص زود هنگام و درمان موثر پوکی استخوان از اهمیت ویژه ای برخوردار است و در حال حاضر بهترین روش برای تشخیص این بیماری، سنجش تراکم استخوان (دانسیتومتری) است.

آزاد اضافه کرد: درمان پوکی استخوان، به طور معمول بر پیشگیری از شکستگی‌ها و از دست رفتن بیشتر استخوان و نیز تسکین درد و ناراحتی متمرکز است.

به گفته وی، دریافت کلسیم و ویتامین دی کافی، ترک سیگار، داشتن فعالیت فیزیکی مداوم و متعادل (حداقل 30 دقیقه پیاده روی روزانه) در پیشگیری از پوکی استخوان موثر هستند.

آزاد اظهار داشت: هر چقدر در دوران کودکی و نوجوانی، میزان استفاده از منابع کلسیم بیشتر باشد، بی شک ذخیره سازی مناسبی در بدن از نظر منابع کلسیم انجام خواهد شد و با بالا رفتن سن، بدن می‌تواند از این ذخایر استفاده کند. اهمیت پوکی استخوان به حدی است که سازمان بهداشت جهانی (WHO) روز بیستم اکتبر (بیست و نهم مهرماه) را به عنوان روز جهانی پوکی استخوان یا استئوپروز نامگذاری کرده است.

*س_برچسب‌ها_س*