عطش بیآبی در 220 روستای لرستان / تانکرهایی که رفع تشنگی میکنند
تداوم خشکسالی و کاهش منابع آبی در لرستان، سومین حوضه آبریز پر باران کشور، سبب شده تا بسیاری از چشمههای استان خشک و علاوه بر کاهش شدید آب برای مصارف کشاورزی، ساکنان 220 روستا برای تامین آب شرب هم با مشکل مواجه شوند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از سفیرافلاک، سالهاست که «خشکسالی» رمق لرستان، سومین حوضه آبریز پر باران کشور را گرفته و رودخانهها و چشمههای بیآب آن کشاورزی و محیط زیست را به مخاطره انداخته است، اما با تشدید این خشکسالی و بیآبی طی سالهای اخیر، اکنون مردم برای تامین آب شرب هم با مشکل مواجهاند و در بسیاری از روستاها آبی برای خوردن وجود ندارد.
در لرستان استانی که سالانه 12 میلیارد متر مکعب رواناب از آن خارج میشود، «خشکسالی» و در پی آن افت شدید منابع آبی سبب شده تا بسیاری از چشمهها و رودخانههای اصلی آن خشک شوند و اکثر شهرستانهای استان با عبور از مرز بحران آب به تنش برسند تا جایی که اکنون ساکنان 220 روستای استان دبه به دست در پی آب شرباند و با تانکر آبرسانی میشوند.
باید گفت لرستان، سومین استان پر آب کشور از ذخیره آب محروم است چرا که بسیاری از سدهای آن هنوز به مرحله بهرهبرداری نرسیدهاند و درصورت بهرهبرداری، بخش زیادی از مشکلات آب شرب و کشاورزی آن برطرف میشد البته همه این مسائل بخشی از مشکلات است و بخش دیگر به کشاورزانی برمیگردد همچنان دست از کشت محصولات آبدوست برنمیدارند و هر ساله با پمپاژ آب رمق رودخانهها را میگیرند.
در مجموع نبود زیرساختهای کافی برای جمعآوری روانابها یا آبهای سطحی در فصل بارش، عدم رعایت الگوی صحیح کشت، عدم مدیریت صحیح منابع آب از جمله عواملی است که به خشکسالی و تنش آبی استان دامن زده است و میطلبد مسئولان با برنامهریزی دقیق و منجسم برای این مسئله چاره اندیشی کنند.
حمید رضا کرموند مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب لرستان در رابطه با وضعیت آب روستاهای لرستان اظهارداشت: لرستان دارای سه هزار روستاست که از این تعداد حدود هزار و 600 روستا تحت پوشش آب و فاضلاب است و حدود هزار و 400 روستای دیگر خودگردان اداره میشوند.
220 روستای لرستان با تانکر آبرسانی میشوند
وی افزود: خشکسالی چشمههای استان لرستان را خشک کرده و و در پی این خشکسالی بالغ بر 220 روستا هم اکنون با تانکر آبرسانی میشوند.
مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب لرستان عنوان کرد: با تمام وجود داریم حس میکنیم که استان لرستان در همه بخشها با کمبود آب مواجه شده است چرا که تمامی رودخانهها، آبهای سطحی و زیر زمینی به شدت افت پیدا کردهاند.
وی بیان کرد: با طرحهایی از قبیل جهاد آبرسانی که برای بیش از 700 روستا در دست اقدام داریم امیدواریم طی دو تا سه سال آینده این طرحها تکمیل و مشکل مردم حل شود.
حسن نژاد مدیر عامل شرکت آب منطقه ای لرستان نیز در رابطه با وضعیت منابع آبی لرستان گفت: به دلیل خشکسالی که دو سال پشت سر هم داشتیم دبی رودخانههای استان کاهش پیدا کرده است و چشمههای شهر خرمآباد نیز از این قضیه مستثنی نیستند.
لرستان آب پایدار ندارد
وی تصریح کرد: در استان لرستان متاسفانه آب پایدار یعنی آبی که از مخازن سدها برای شرب شهرها تامین شود در هیچ کدام از شهرستانها نداریم البته تعداد هشت سد در استان در دست اجراست که از این تعداد شش سد دارای تخصیص آب شرب است.
احمد گودرزی معاون حفاظت و بهرهبرداری آب منطقهای لرستان در گفتگو با سفیر افلاک اظهارداشت: سدهای استان لرستان هم اکنون 28 درصد نسبت به سال قبل کاهش آب دارند و میتوان گفت تقریبا مجموع شش سد استان خالیاند.
حجم مخازن سدهای لرستان 28 درصد کاهش یافت
وی مجموع حجم ذخیره آب سدهای لرستان را 208 میلیون متر مکعب برشمرد و افزود: هماکنون در مجموع سدهای استان 47 میلیون مترمکعب بیشتر آب ندارند و حجم ذخیره سدها از وضعیت مناسبی برخوردار نیست.
معاون حفاظت و بهرهبرداری آب منطقهای لرستان عنوان کرد: بر اساس اعلام سازمان هواشناسی این استان پاییز امسال وضعیت بارندگی مناسبی ندارد و تا آذرماه پیشبینی باران نشدهاست که با این شرایط تداوم خشکسالی در سال آبی پیش رو قطعی است.
وی با اشاره به برگزاری جلسه شورای حفاظت از منابع آب لرستان بیان کرد: تمهیدات ویژهای در این جلسه برای کاهش اثرات خشکسالی اندیشیده شد و ممنوعیت کشت برنج در تمام شهرستانهای این استان در دستور کار قرار گرفت.
گودرزی گفت: اگر محصولات آببر مثل سالهای گذشته در این استان کشت شود خشکشدن رودخانهها زودتر رخ میدهد بنابراین مردم نیز باید برای حفاظت از منابع لرستان پایکار بیایند و از کشت محصولات آببر جلوگیری کنند.
بارشهای لرستان در بلند مدت 36 درصد کاهش یافت
زینب اکبری معاون هواشناسی لرستان نیز در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک در رابطه با وضعیت بارشهای لرستان اظهارداشت: اکنون به پایان سال زراعی 1400-1401 نزدیک شدهایم و تنها چند روز دیگر باقی مانده است. در این سال زراعی شاهد کاهش بارش نسبت به دوره بلند مدت در سطح استان بودیم به طوری که نسبت به آمار بلند مدت در سطح استان کاهش 36 درصدی داشتیم اما در مقایسه با سال زراعی گذشته یعنی 1399-1400 شاهد افزایش 4 درصدی بودیم به طوری که در شهرهایی مانند ازنا، الیگودرز و شهرهای نیمه شرقی استان شاهد افزایش بارش نسبت به سال گذشته بودیم.
وی افزود: اما براساس همین آمار و اطلاعات و همچنین شاخص استاندارد خشکسالی سازمان هوانشاسی در سال زراعی که گذشت، تمام نقاط استان با درجات مختلفی با خشکسالی مواجه بودند به طوری که تنها یک درصد از منطقه لرستان تحت تاثیر شرایط نرمال بوده است اما مابقی نقاط تحت تاثیر درجاتی از خشکسالی بودند.
معاون هواشناسی لرستان عنوان کرد: طی یکسال گذشته نزدیک به 11 درصد از منطقه لرستان تحت تاثیر خشکسالی خفیف بوده، 23 درصد خشکسالی متوسط، 54 درصد خشکسالی شدید و 10 درصد خشکسالی بسیار شدید را تجربه کردند.
کاهش 36 درصدی بارندگیهای لرستان، آبرسانی 220 روستا با تانکر، کاهش 28 درصدی حجم آب سدهای استان بخشی از آمارهایی است که این روزها نشان میدهد که اوضاع خشکسالی بحرانیتر از سالهای قبل است و باید چارهای برای کاهش تنشهای آن اندیشیده شود.
انتهای پیام /