عملکرد وزارت راه و شهرسازی در صدور مجوزها چگونه بوده است؟
بر اساس آخرین آمار، وزارت راه و شهرسازی در میان 22 دستگاه پایش شده، رتبه 14 دستگاهها در صدور مجوز را به خود اختصاص داده است.
بنا بر اعلام هیئت مقررات زدایی کسب و کار، وزارت راه و شهرسازی با وجود پایان مهلت قانونی همچنان شروط 9 مجوز را در درگاه ملی مجوزها بارگذاری نکرده است.
در این خصوص برخی از افراد متقاضی این مجوزها نکاتی را بیان کرده اند.
یکی از متقاضیان مجوز باربری آنلاین گفت: مجوز باربری آنلاین جزو مجوزهای طلایی بود که افراد خاصی حتما باید در خصوص آن نظر میدادند. البته برخی از دستگاهها همچنان با رویههای داخلی این مجوزها را صادر میکنند.
یکی دیگر از متقاضیان مجوز باربری آنلاین میگوید: واقعا در این زمینه سلیقهای برخورد میشود اصلا یک نفر مسئول رسیدگی به کل پروندههای راه و شهرسازی است مگر چنین چیزی وجود دارد؟
طبق آمارهای ارائه شده هیئت مقررات زدایی کسب و کار، دستگاههایی هستند که تاکنون برخی از مجوزهای خود را به درگاه ملی مجوزها ارائه نکرده اند.
در همین زمینه رئیس مرکز ملی مطالعات پایش و بهبود کسب و کار وزارت اقتصاد موردی را مطرح کرد.
آقای امیر سیاح گفت: وزارت راه و شهرسازی 9 مجوز خود را در سامانه بارگذاری نکرده است.
کدام مجوز های وزارت راه و شهرسازی به درگاه ملی مجوز ها ارائه نشده است؟
مجوزهای ارائه نشده وزارت راه و شهرسازی به درگاه ملی مجوزها عبارت از مجوزهای عضویت در سازمان نظام مهندسی ساختمان، شهر و دهکده لجستیک، باربری آنلاین، شرکت حمل و نقل فوق سنگین و ترافیکی خاص، مرکز اسقاط و بازیافت وسایل نقلیه فرسوده، شرکت حمل و نقل فرآوردههای نفتی، شرکت خود اتکایی راهداری، پلت فرم جابجایی مسافر بین شهری و شرکت امداد خودرو برون شهری است.
البته معاون دفتر فناوری و ارتباطات سازمان راهداری وزارت راه و شهرسازی این عنوان مجوزها را مطابق با قانون نمیداند.
آقای هومن بزازان گفت: این مجوزها عناوینی هستند که به صورت قانونی تعریف نشده اند به طور مثال مجوزهای جداگانهای برای شرکت حمل و نقل صادر نمیشود.
اما رئیس مرکز بهبود فضای کسب و کار وزارت اقتصاد میگوید وزارت راه مجوزهایی را با این عناوین صادر کرده است.
آقای امیر سیاح گفت: عناوین مختلف شرکتهای حمل و نقل که در سالهای گذشته سازمان راهداری مجوز آنها را صادر کرده است اکنون راهداری نمیتواند آنها را قبول نداشته باشد. به طور مثال اخذ بارنامه برای باربریهای آنلاین مشکل متقاضیان این حوزه است.
یکی از متقاضیان مجوز بارنامه میگوید: از سال 96 پیگیر بودیم که بتوانیم مجوز صدور بارنامه را از سازمان راهداری اخذ کنیم، ولی تاکنون متاسفانه موفق نشده ایم.
در همین خصوص معاون دفتر فناوری و ارتباطات سازمان راهداری وزارت راه و شهرسازی نکتهای را بیان کرد.
آقای بزازان گفت: چیزی به نام باربری آنلاین در سامانهها از آن تعریفی نداریم به طور کلی یک کد است که بعد از این که بابرنامه صادر میشود شرکتهای حمل و نقل موظف هستند از ما دریافت کنند تا بر سند همکاری تاییدی باشد.
در حالی که متولی اجرای قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار مجوز باربری آنلاین را نه یک کد رهگیری بلکه مجوز کسب و کار میداند.
در همین خصوص آقای امیر سیاح گفت: باید مجوز باربری آنلاین را راهداری صادر کند البته اگر تعلل بیش از این رخ دهد درگاه ملی مجوزها بر اساس قانون عمل خواهد کرد.
در نهایت این را باید گفت که اگر وزارت راه و شهرسازی یا هر دستگاهی به قانون صدور مجوزهای کسب و کار و مجموعه آن پایبند نباشد بنا بر وعده وزیر اقتصاد مجوزهای معطل مانده از طریق درگاه ملی مجوزهای کسب و کار صادر میشوند.
آقای احسان خاندوزی وزیر اقتصاد گفت: از ابتدای دی ماه اولین صدور مجوزهای جایگزین توسط خود درگاه ملی صورت خواهد گرفت.
اما در کل عملکرد وزارت راه و شهرسازی در صدور مجوزهای کسب و کار چگونه بوده است؟
33267 درخواست مجوز به وزارت راه ارسال شده است
بر اساس آخرین وضعیت منتشر شده از صدور مجوز از طریق درگاه ملی مجوزها، از ابتدای امسال تا تاریخ 11 آذر 33267 درخواست مجوز به وزارت راه و شهرسازی ارسال شده است. از مجموع مجوزهای درخواست شده از وزارت راه و شهرسازی 12825 مجوز تایید و صادر شده، 6510 مورد قابل تایید نبوده است. همچنین 873 درخواست در فرآیند صدور قرار دارد، 11318 درخواست دیگر در حال بررسی اولیه است و 7740 مجوز نیز تاخیر در فرآیند بررسی را به ثبت رسانده است.
بر این اساس وزارت راه در میان 22 دستگاه پایش شده، رتبه 14 دستگاهها در صدور مجوز را به خود اختصاص داده است.
به گفته کارشناسان قانون تسهیل صدور مجوزها به دنبال رفع موانع اداری زائد از سر راه متقاضیان کسب و کار و سهولت در صدور مجوزهای مورد نیاز آنها است. موانعی که گاهی دستگاهها با مقاومتهای خود تمایلی به رفع آن ندارند مقاومت های که به ایستگاه پایانی خود نزدیک شده است.
باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی اقتصاد و انرژی