شنبه 29 دی 1403

عملیاتی شدن پذیره‌نویسی الکترونیکی حق‌تقدم 61 ناشر بورسی

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
عملیاتی شدن پذیره‌نویسی الکترونیکی حق‌تقدم 61 ناشر بورسی

تعداد 61 ناشر پذیره‌نویسی الکترونیکی حق‌تقدم را برای صاحبان سهام خود از طریق درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه عملیاتی کرده‌اند.

- اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه اعلام کرد: با توجه به این که در بند چ ماده 68 برنامه پنج ساله ششم توسعه، امکان الکترونیکی شدن فرآیند مربوط به «ارسال گواهینامه حق‌تقدم خرید سهام جدید از طرف شرکت به صاحبان سهام به جای استفاده از پست سفارشی»، «پذیره‌نویسی و تعهد خرید سهام شرکت، به جای مراجعه به بانک و تکمیل اوراق مربوطه» و «صدور گواهینامه موقت سهام، اوراق سهام و گواهینامه‌های حق‌تقدم خرید سهام شرکت به جای چاپ کاغذی آن‌ها» به روش مورد تایید سازمان بورس و اوراق بهادار پیش‌بینی شده بود، از سال 1402 پذیره‌نویسی الکترونیکی حق‌تقدم در بازار سرمایه عملیاتی شد.

حال بر اساس آخرین آمارهای منتشر شده از سوی سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه از سال گذشته تا اواسط خرداد ماه سال 1403 تعداد 61 ناشر پذیره‌نویسی الکترونیکی حق‌تقدم را برای سهامداران خود اجرایی کرده اند.

اسامی 61 ناشری که پذیره‌نویسی الکترونیکی انجام داده‌اند

این گزارش می افزاید: از اردیبهشت ماه سال گذشته تا اواسط خرداد ماه سال جاری، 61 ناشر شامل «توسعه صنایع بهشهر، تجلی توسعه معادن و فلزات، فولاد آلیاژی ایران، فنی و مهندسی مشانیر، سرمایه گذاری پردیس، سرمایه گذاری اعتلاء البرز، سرمایه گذاری جامی، صنایع مادیران، سرمایه گذاری معیار صنعت پارس، سرمایه گذاری توسعه توکا، توسعه معدنی و صنعتی صبانور، تامین سرمایه امین، داروسازی سبحان انکولوژی، سرمایه گذاری سیمان تامین، بیمه زندگی باران، پشم شیشه ایران، پارس الکتریک، بیمه البرز، بیمه معلم، سنگ آهن گهرزمین، مبین انرژی خلیج فارس، بیمه اتکایی امین، مجتمع جهان فولاد سیرجان، توسعه گوهران امید، بیمه سرمد، کشتیرانی دریای خزر، کیا الکترود شرق، بیمه حافظ، رایان هم افزا، سایپا شیشه، تامین سرمایه نوین، بازرگانی و تولیدی مرجان کار، ایران دارو، موتوژن، شرکت قند بیستون، گروه دارویی برکت، تامین سرمایه دماوند، سرمایه‌گذاری سپه، داروسازی تولید دارو، کارخانجات تولیدی شهید قندی، شرکت مادر تخصصی توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه، پتروشیمی فارابی، کاشی صدف سرام استقلال آباده، تکادو، سرمایه گذاری لقمان، سرمایه گذاری صبا تامین، گسترش قطعه سازی کمند، موتورسازان تراکتورسازی ایران، ریخته گری تراکتورسازی ایران، مهندسی و ساختمان صنایع نفت، سرمایه گذاری توکا فولاد، صنایع سرام آرا، توریستی و رفاهی آبادگران کیش، کاشی سعدی، دارو پخش، سرمایه گذاری صدر تامین، تامین سرمایه خلیج فارس، معدنی و صنعتی چادرملو، تامین سرمایه لوتوس پارسیان، پخش البرز، معدنی و صنعتی گل گهر» پذیره‌نویسی الکترونیکی حق تقدم خود را از طریق سپرده‌گذاری مرکزی انجام داده‌اند.

تسهیل‌گری برای سهامداران

لازم به ذکر است پیش از این بر اساس الزامات قانون تجارت مصوب سال 1347، فرآیند افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات سهامداران از طریق ارسال پُستی انجام می‌شد و سهامدارانی که تمایل به شرکت در افزایش سرمایه داشتند، در صورتی که دارای مطالباتی از ناشر بودند باید استفاده از مطالبات گواهی حق تقدم را امضاء و به شرکت ارسال می‌کردند. اما اگر سهامداران مطالباتی نداشتند باید با واریز آورده نقدی به حساب شرکت ناشر، در افزایش سرمایه مشارکت و مدارک واریز مبلغ مربوطه را برای شرکت ارسال می‌کردند. اما از سال 1402 با اجرایی شدن پذیره‌نویسی الکترونیکی حق تقدم در بازار سرمایه، سهامداران سجامی شده می‌توانند همانند یک خرید اینترنتی نسبت به مشارکت در پذیره‌نویسی به صورت الکترونیک اقدام کنند و بر این اساس تحقق این خدمت، حمایت شفاف و عینی از سهامداران در بازار سرمایه در جهت تسهیل گری و ارائه خدمات الکترونیک است.

شرط انجام پذیره‌نویسی الکترونیکی حق‌تقدم

گفتنی است سهامداران سجامی که اطلاعات هویتی آن‌ها در درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه ddn.csdiran.ir به ثبت رسیده، می‌توانند در فرآیند افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات هر شرکت سهامی عام ثبت شده نزد سازمان بورس و اوراق بهادار به صورت الکترونیکی و برخط (آنلاین) شرکت کنند، همچنین سهامدارانی که فاقد کد سجام هستند به محض دریافت آن امکان استفاده از این طرح را خواهند داشت.

نحوه پذیره‌نویسی

سهامداران با ورود به «درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه» به آدرس ddn.csdiran.ir و ورود به داشبورد «پذیره‌نویسی سهامدار» می‌توانند اطلاعات پذیره‌نویسی حق‌تقدم و میزان مطالبات و حق تقدم تعلق گرفته خود را مشاهده کنند و در صورت نیاز مبلغ را به صورت آنلاین پرداخت کرده و این داده‌ها به صورت اتوماتیک در سیستم‌ها درج می‌شود.

مزایای پذیره‌نویسی الکترونیک

از جمله مزایای این روش می‌توان به صرفه‌جویی در زمان و هزینه ریالی اشاره کرد. بدین ترتیب که در گذشته، ناشر به اجبار باید برگه های گواهی حق تقدم را از طریق پست برای سهامداران ارسال می کرد، سپس سهامداران با مراجعه به بانک، مبالغ مورد نظر را به حساب ناشر واریز و در نهایت مستندات رو مجدد برای ناشر پست می کردند. ناشر پس از دریافت بسته‌های پستی باید یک فرآیند دستی ورود داده به سامانه‌ها را انجام می‌داد تا مشخص شود که کدام سهامدار، چه مبلغی واریز کرده است و عملا وقت و هزینه زیادی هدر می رفت.