جمعه 9 آذر 1403

فراز و فرود خودرو در تالار نقره‌ای

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
فراز و فرود خودرو در تالار نقره‌ای

معاملات خودرو در بورس‌کالا وارد فراز و فرودهای واقعی شده و از گفت و شنودهای رسانه‌ای و عملکرد طرف‌های عرضه و تقاضا فاصله گرفته است تا شاهد برداشته‌شدن اولین گام‌ها برای وارد شدن به بازار مدون و متشکل باشیم. در این شرایط و برای رسیدن به بلوغ معاملات، نوسان عرضه و تقاضا و تایید و ابطال معاملات از جمله واقعیت‌هایی هستند که نمی‌توان از کنار آنها به‌سادگی عبور کرد و لازمه هموار شدن مسیر...

شرایط موجود نشان می‌دهد که معاملات خودرو در بورس‌کالا در حال نزدیک‌شدن به بلوغ است که باید این رخدادها را خوش‌یمن ارزیابی کرد؛ زیرا همچون صنایع مشابه، خوش‌بینی به موفقیت‌های این بازار از مسیر رشد صنعتی آن جدی‌تر از قبل ارزیابی می‌شود. بالاخره ابطال معاملات بورس‌کالا به خودرویی‌ها نیز رسید. در ادامه عرضه خودرو ها در بورس‌کالا، چهارشنبه هفته گذشته تالار نقره ای میزبان عرضه 106دستگاه دیگنیتی پرستیژ و 2هزار دستگاه تارا بود. عرضه برای خودروی تارا همچون روال سابق صورت گرفت و 2‌هزار دستگاه از این خودرو با میانگین قیمتی 392میلیون تا 518میلیون تومان و حداکثر رقابت قیمتی 38درصدی به فروش رفت.

اما اتفاق متفاوتی برای دیگنیتی رخ داد. در اولین نوبت با عرضه 26دستگاه پرستیژ سفید دیگینیتی (تریم مشکی) به قیمت پایه 5/ 996میلیون تومان و ثبت تقاضای 382دستگاه، این محصول با میانگین قیمتی یک‌میلیارد و 752میلیون تومان و رقابت 8/ 75درصدی معامله شد و در نهایت طی چهار دوره عرضه، رقابت قیمتی با طی روند صعودی به حدود 115‌درصد رسید. در مجموع 106دستگاه خودروی دیگنیتی پرستیژ در این بستر عرضه شد که برای آن تقاضایی معادل 2‌هزار و 40مورد به ثبت رسید. طبیعی است که با این حجم برتری تقاضا نسبت به عرضه شاهد رقابت های قیمتی سنگین برای این کالا باشیم.

چرا معاملات ابطال شد؟

به‌طور سنتی سیاست بورس‌کالا در مورد معاملاتی که با عدم‌توازن شدید بین عرضه و تقاضا انجام می‌شود، لغو آن معاملات است. خودرو نیز از این قاعده مستثنی نیست و برای اولین بار در طول سه‌ماه خرید و فروش خودرو در این بستر، معاملات خودرو ابطال شد. کمیته بورس‌کالا عصر چهارشنبه از عدم‌تایید معاملات دیگنیتی پرستیژ خبر داد و اعلام کرد، 106دستگاه دیگنیتی پرستیژ عرضه‌شده با رقابت متوسط 91درصدی همراه بود و خریداران این خودرو را 91‌درصد بالاتر از قیمت پایه معامله کردند. در مجموع با احتساب هزینه های خرید خودرو از بورس‌کالا شامل 13‌درصد مالیات ارزش‌افزوده، کامزد ارکان بورس و هزینه نگهداری دوماهه پول، می توان گفت اگر این معاملات صورت می‌گرفت خریدار باید بیش از 2میلیارد برای خرید هر دستگاه از این خودرو هزینه می‌کرد.

خودروی دیگنیتی پرستیژ تاکنون در بازار آزاد عرضه نشده و قیمت واقعی آن برای اولین بار در بورس‌کالا کشف شد. البته بهای نسخه قبلی این خودرو یعنی دیگنیتی پرایم در بازار آزاد معادل با یک‌میلیارد و 500میلیون تومان است. برخی کارشناسان معتقدند که این کشف قیمت غیرواقعی بوده و دلیل آن نبود قیمت معادل در بازار آزاد است. تاکنون تمام خودروهای عرضه‌شده در بورس‌کالا، دارای سابقه معاملاتی گسترده در بازار آزاد بودند و متقاضیان با دید بهتری وارد این بازار شده و اقدام به معامله می‌کردند، در حالی که برای دیگنیتی پرستیژ بازاری موازی برای مقایسه خریداران وجود نداشت.

همچنین عرضه بسیار محدود این خودرو در بورس‌کالا که حدود 100دستگاه بود با میزان تقاضا همخوانی نداشت. در حالی که این حجم از رقابت قیمتی تاکنون برای سایر خودروهای عرضه‌شده در بورس‌کالا رخ نداده است و میانگین قیمت معامله‌شده این خودرو ها در بورس‌کالا تا پیش از معامله دیگنیتی پرستیژ کمتر از قیمت معادل آن در بازار آزاد بوده است. البته نمی‌توان این بازار و نحوه کشف قیمت را براساس کارکرد تعادلی بازار دانست. هر معامله ای در صورتی از قوانین بازار رقابتی تبعیت می‌کند که اولا نحوه تعیین آن از طریق سازوکار کشف قیمت در بازار آزاد باشد؛ ثانیا بر میزان عرضه و تقاضای آن نظارتی وجود نداشته باشد. درست است که فروش خودرو در بورس‌کالا از سقف قیمتی تعیین‌شده از سوی دولت برای صنعت خودرو تبعیت نمی کند؛ اما میزان عرضه آن هنوز بدون نظارت کامل نیست؛ چراکه خودرو‌ساز تنها می‌تواند حدود 30‌درصد از محصولات خود را در این بستر عرضه کند و تا زمانی که میزان عرضه با حجم تقاضا همخوانی نداشته باشد نمی توان به کشف قیمت حقیقی یک کالا نزدیک شد.

آیا عرضه ها افزایش می یابند؟

هدف از عرضه خودرو در بورس‌کالا رسیدن به قیمت واقعی خودرو و کاهش التهاباتی است که طی چند سال اخیر در این صنعت مشاهده شده است. در واقع تا زمانی که عرضه‌ها به صورت مداوم و با حجمی به میزان تقاضای بازار نباشند، نمی توان به این هدف رسید. بررسی معاملات در بورس‌کالا نشان‌دهنده رشد چشمگیر عرضه ها نیست؛ اما خبرها حاکی از آن است که مسوولان این بستر به دنبال تحقق این هدف در ماه‌های پیش رو هستند. عباس یعقوبی، مدیر عملیات بازار بورس کالای ایران به‌تازگی و در گفت وگو با «کالاخبر» اظهار کرد، با توجه به استقبال مصرف‌کنندگان از خرید خودرو در بورس‌کالا و لزوم اطلاع آنها از روند منظم عرضه‌ها، این هفته برنامه عرضه هفتگی و پرحجم خودروسازان در بورس‌کالا اعلام می‌شود.

طی دوهفته گذشته شاهد رشد قابل‌توجه عرضه خودرو در بورس‌کالا بودیم که این افزایش باید با اعلام برنامه منظم و مستمر خودروسازان همراه شود تا شاهد شتابزدگی خریداران برای خرید نباشیم. از این رو هفته آینده برنامه عرضه از سوی خودروسازان اعلام می‌شود. وی تاکید کرد: ارائه جدول هفتگی عرضه خودرو در بورس‌کالا موجب اطمینان خاطر مصرف‌کنندگان خودرو نسبت به عرضه‌های منظم می‌شود و طبیعتا رشد عرضه‌ها نیز در کشف بهتر قیمت‌ها اثرگذار خواهد بود.

--> اخبار مرتبط