سه‌شنبه 6 آذر 1403

فرصت استراتژیک در بازار جهانی گردشگری

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
فرصت استراتژیک در بازار جهانی گردشگری

گردشگری موضوعی مشترک در میان تمام بخش های سازمان ملل متحد جهت ایجاد صلح و جوامع فراگیر است که با ایجاد تغییراتی مهم در آن جهان را به سمت «سبز شدن» و «حفاظت از سیاره در آینده» پیش می برد. این موضوع مورد مذاکره در سطح بالا در مجمع عمومی سازمان ملل با حضور دبیران بخش های مختلف این سازمان، نمایندگان دولت ها و بخش‌های خصوصی برگزار شد تا توانایی منحصربه‌فرد گردشگری را برای ایجاد تغییراتی...

عبدالله شهید: حفاظت از سیاره

رئیس مجمع عمومی سازمان ملل با همکاری سازمان جهانی گردشگری (UNWTO)، سازمان جهانی پیشرفت و توسعه یا برنامه عمران ملل متحد (UNDP)، سازمان جهانی محیط‌زیست (UNEP) و سازمان جهانی کنفرانس تجارت و توسعه (UNCTAD) مناظره ای در سطح بالا با موضوع «ایجاد گردشگری پایدار و تاب‌آوری در جهت بهبودی فراگیر» برگزار کرد. عبدالله شهید، رئیس مجمع عمومی سازمان ملل، به منظور بهبودی در دوره پس از ویرانی کووید -19 بر «سفر طولانی» به عنوان یکی از بخش های مهم در جهت ایجاد گردشگری جهانی پایدارتر، انعطاف پذیرتر و مسوولانه تر تاکید کرد. همه‌گیری کووید -19 کل بخش گردشگری را متوقف کرد و «ضربه ای ویرانگر به اقتصاد جهانی» وارد کرد. در سال 2019، قبل از همه‌گیری کرونا، گردشگری 5/3 تریلیون دلار به تولید ناخالص داخلی جهان کمک کرده است و تخمین ها نشان می‌دهد که کاهش شدید گردشگری در طول همه‌گیری تا 120‌میلیون شغل هزینه داشته باشد.

اگرچه ویرانی ها را می‌توان در اعداد خلاصه کرد، اما محاسبه واقعی تلفات روی مردم، جوامع و خدمات بسیار سخت تر است، به ویژه برای بسیاری از کشورهای جزیره ای کوچک و کشورهای کمتر توسعه یافته که همچنان برای تامین هزینه های عمومی شدیدا به گردشگری متکی هستند. با نگاهی فراتر از اعداد و ارقام، گردشگری نقشی عمیقا انسانی ایفا می‌کند. سفر و گردشگری ما را به هم متصل کرده، پل ها را می سازد و مبادلات بین فرهنگی را تسهیل می‌کند و از همه مهم‌تر منجر به تقویت صلح و همبستگی در سراسر قاره ها و مرزها می‌شود. «منطقه امن مسافرتی»، «تورهای دیجیتال»، «پاسپورت های واکسن» و «راهروهای انعطاف پذیر» تلاش هایی است که طی دو سال برای کمک به گردشگری در برابر کووید انجام شد.

اگرچه با کاهش همه‌گیری، بخش گردشگری در حال بازگشت است اما با این حال، همراه با بازگشت مجدد آن، مهم است که به آینده این صنعت و تاثیرات ناشی از آن فکر کنیم. گردشگری در بعد اقتصادی بسیار حائز اهمیت است، اما ما باید با آسیب هایی همچون انتشار گاز کربن، اقیانوس های پرپلاستیک، تلفات انسانی بر اکوسیستم ها و حیات وحش که گردشگری به کره زمین وارد می‌کند، مقابله کنیم. ما می دانیم که بسیاری از جوامع و مکان های تاریخی در سراسر جهان که مورد علاقه گردشگران هستند، مستعد تغییرات اقلیمی و طبیعی نیز هستند، بنابراین برای ایجاد تاب آوری نیاز به حمایت دارند. بر اساس گزارش «اقتصاد سبز» سازمان برنامه محیط‌زیست سازمان ملل، یک سناریو با عنوان «ادامه کسب و کار به شکل معمول» پیش‌بینی می‌کند که تا سال 2050، گردشگری منجر به افزایش 154‌درصدی در مصرف انرژی، 131‌درصدی در انتشار گازهای گلخانه ای، 152‌درصدی در مصرف آب و 251‌درصدی در دفع زباله های جامد خواهد شد. در این شرایط، ما نمی‌توانیم اجازه دهیم که این روند ادامه پیدا کند. ما نباید گردشگری جهانی را به روش معمول راه اندازی کنیم، بلکه باید بلندپروازتر از آن و مسوولیت پذیرتر باشیم.

در ادامه مناظره، این مقام سازمان ملل، شرکت‌کنندگان را تشویق کرد تا به تعهدات خود در چارچوب اهداف توسعه پایدار (SDGs) و توافق‌نامه پاریس درباره تغییرات آب و هوایی پرداخته و مشارکت و توانمندسازی زنان، جوانان، بومیان و سایر جوامع به حاشیه رانده شده را افزایش دهند. شهید گفت: «امروز، من از همه ذی‌نفعان می خواهم که از هر فرصتی برای تغییر بخش گردشگری استفاده کنند و رویکردی پایدار، فراگیر و مسوولانه تر را هدف قرار دهند. اکنون زمان اقدامات جسورانه است و از همه ایده ها استقبال می‌شود.»

گردشگری و صلح

زوراب پولولیکاشویلی، رئیس سازمان جهانی گردشگری، در سخنرانی خود در مناظره موضوعی سطح بالا، تاکید کرد که «اکنون زمان ایجاد جوامع منعطف و صلح جو است و گردشگری می‌تواند به تحقق این امر کمک کند. گردشگری به عنوان یک پیشرو در ایجاد فرصت ها به شمار می‌رود، زیرا محور اصلی آن مبتنی بر مردم است، پل هایی می سازد و در جهت ایجاد فردایی بهتر برای مردم در همه جا کمک می‌کند.» رئیس سازمان جهانی گردشگری همچنین خاطرنشان کرد که بحران انرژی فعلی، به آسیب پذیری بخش گردشگری منجر می‌شود، اما این در حالی است که سرمایه‌گذاری در بخش گردشگری، «سرمایه‌گذاری برای صلح» به شمار می‌رود. گردشگری برای معیشت زنان، جوانان و جوامع روستایی اهمیت ویژه ای دارد و از نیاز به تعادل جدید و پایدار بین خواسته های کوتاه مدت گردشگران و نیازهای بلندمدت جوامع حمایت می‌کند. گردشگری می‌تواند باعث ایجاد تغییرات مثبتی در جهان شود. هر بخش از سازمان ملل، از جمله سازمان جهانی گردشگری به عنوان آژانس تخصصی آن، می‌تواند از گردشگری برای کمک به جهان جهت دستیابی به اهداف توسعه پایدار، از رشد فراگیر گرفته تا توانمندسازی جنسیتی و حفاظت از تنوع زیستی استفاده کند.»

سامه وهبا، رئیس مدیریت ریسک بلایا و تاب‌آوری زمین بانک جهانی، از شهرها و جوامع پایدار، فراگیر و تاب آور صحبت کرد و از حمایت کشورها برای ترویج گردشگری پایدار به نفع جوامع فقیر و حفظ فرهنگ، میراث و محیط‌زیست حمایت کرد. او همچنین اظهار کرد، از آنجا که گردشگری 10‌درصد از نیروی کار جهانی را دربر می‌گیرد، فرصت های مهمی برای زنان، جوامع روستایی و مشاغل کوچک فراهم می‌کند. آمنه محمد، معاون دبیرکل سازمان ملل متحد نیز معتقد است که «گردشگری در آشفتگی است»، که این آشفتگی ناشی از همه‌گیری کووید -19 و همچنین از محیط های درگیر از جمله اوکراین به وجود آمده است. او با اصرار بر اینکه پایداری باید در مرکز گردشگری باقی بماند، از تبدیل شدن این بخش به نیروی مثبت اجرای سند 2030 یونسکو (SDGs) حمایت کرد. سند 2030 یونسکو مجموعه ای از اهداف توسعه پایا با عنوان رسمی «دگرگون ساختن جهان ما» است که به آینده مربوط می شوند.