فرصتهای طلایی برای ایران در بازار 850 میلیارد دلاری اوراسیا
بازار گسترده اتحادیه اوراسیا با حجم مبادلات 850 میلیارد دلاری، فرصتی مناسب برای توسعه صادرات ایران است که در دولت رئیسی مورد توجه و اهتمام قرار گرفته است.
به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون خبر ویژه خود نوشت: روزنامه اصلاحطلب آرمان در گزارشی درباره اهمیت این بازار و «فرصت طلایی بازار اوراسیا در سایه رایزنیهای ایران و روسیه» نوشت: پس از الحاق ایران به اتحادیه اقتصادی اوراسیا حدود 862 کالا مشمول تجارت ترجیحی شد که بیش از 500 قلم از کالای مذکور برای ایران در نظر گرفته شده درنتیجه بازار بزرگی برای ایران شکل گرفته و اعضای این اتحادیه با برخورداری از ظرفیتهای مطلوب در بخش استخراج نفت، تولید گاز، تولید برق، تولید آهن و فولاد حائز رتبه خوبی در سطح جهان هستند لذا بخشهای مختلف اقتصادی درصدد استفاده بهینه از فرصت ایجاد شده برای توسعه تکنولوژی و بازار صادراتی است. طی سالهای گذشته ایران نتوانسته بود به خوبی از این فرصت بهرهبرداری کند این درحالی است که به گفته کارشناسان، با افزایش تحریمها بازار اوراسیا فرصتی طلایی محسوب میشود که میتواند هزینههای تحریم را کاهش دهد هرچند تکمیل کریدورهای تجاری ایران از جمله پیش شرطهای توسعه همکاریها در این حوزه محسوب میشود که میتواند رایزنیهای صورت گرفته با برخی از کشورهای عضو از جمله روسیه را افزایش دهد.
روابط دوجانبه، منطقهگرایی و گرهزدن منافع اقتصادی همسایگان شمالی به ظرفیتهای ایران، دستاوردهای بیشتری را میتواند نصیب ما کند. اهمیت اقتصادی این اتحادیه به قدری است که با شکلگیری آن، کشورهای مختلف علاقه خود را برای عضویت ابراز کردند و میزان تجارت اتحادیه اوراسیا با کشورهای جهان حدود 850 میلیارد دلار است که از این میزان 331 میلیارد دلار مربوط به واردات است.
در توافقنامه تجارت ترجیحی ایران و اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا، به تولیدکنندگان و صادرکنندگان ایرانی امکان داده شده که بیش از 500 قلم کالای خود را با تعرفه صفر و یا نزدیک به صفر درصد به 5 کشور اصلی عضو، شامل روسیه، بلاروس، ارمنستان، قزاقستان و قرقیزستان صادر کنند.
جنگ اوکراین، در خلق فرصتهای جدید برای ایران در توسعه همکاریهای موجود با روسیه و دیگر کشورهای منطقه اوراسیا بیتاثیر نبوده است اما اراده در این زمینه و بهرهوری مطلوب از فرصتها شاخصی مطلوب است که در عرصه بینالمللی از اهمیتی مطلوب برخوردار است.
کشورهای محصور در خشکی اوراسیا، نیاز مبرمی به دسترسی به آبهای گرم جنوبی دارند بنابراین به صرفهترین و امنترین راه هند برای دسترسی به آسیای مرکزی، قفقاز و اروپا از جغرافیای ایران میگذرد و تأکید بر گردشگری و ترانزیت، این فرصت را به ایران میدهد که زمینه گره زدن اقتصاد همسایگان به ژئوپلیتیک ایران فراهم آمده و هزینه تحریم ایران در صحنه روابط بینالملل برای غربیها به شدت افزایش یابد.