دوشنبه 5 آذر 1403

فرهنگ بیمه محصولات کشاورزی باید نهادینه شود / کشاورزان از مزایا و خدمات بیمه آگاهی لازم را ندارند

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
فرهنگ بیمه محصولات کشاورزی باید نهادینه شود / کشاورزان از مزایا و خدمات بیمه آگاهی لازم را ندارند

سطح پایین بیمه اراضی کشاورزی در آذربایجان غربی با توجه به تهدیدات طبیعی براثر حوادث غیر مترقبه موضوعی است که سال‌هاست کشاورزی استان با آن دست به گریبان است ولی راهکاری اساسی برای آن تاکنون اندیشیده نشده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از اروم نیوز، بر اساس آمار و اطلاعات موجود سالانه از 800 هزار هکتار اراضی کشاورزی استان 15 درصد این اراضی تحت پوشش بیمه می رود در حالیکه آذربایجان غربی استانی با 120 هزار هکتار باغ و 650 تا 700 هزار هکتار زمین زراعی است که سالانه خسارتهای بسیاری به بخش کشاورزی استان براثر حوادث وبلایای طبیعی وارد می شود.

عمده خسارتهای وارد شده به این بخش براثر سیل، سرمازدگی، وزش باد و گاهی حتی خشکسالی هم می باشد که لازمه کاهش آن سوق دادن کشاورزان به سمت بیمه اراضی خود است که سالهاست رغبتی براین موضوع وجود ندارد

به نظر می رسد در این راستا ترویج و اطلاع رسانی در استان ناکافی بوده است و این موضوع در بین سایر برنامه های حمایتی از کشاورزان مورد غفلت واقع شده است و در کنار سایر موضوعات و مسایل مرتبط باعث شده که آذرابیجان غربی رتبه ای بسیار پایین در کشور داشته باشد.

محمد کشاورزی چغندر کار در جنوب آذربایجان غربی سالهاست در سطحی یک هکتاری مشغول کشت و زرع است به اقرار خود وی پنج سال قبل یکبار به پیشنهاد کارشناسان جهاد کشاورزی اقدام به بیمه اراضی خود کرده است اما بعد از آن به دلیل ارزیابی های ناعادلانه و پرداخت های بسیار پایین در زمینه خسارتها دیگر رغبتی به این مساله ندارد.

وی معتقد است که پرداختهای خسارتهای موجود که بسیار ناچیز است بسیار دیرتر از موعد مقرر انجام می شود و این موضوع برای یک کشاورز که متضرر شده است بسیار آزار دهنده است.

این کشاورز پیرانشهری معتقد است که دولت باید در زمینه ارزیابی خسارتها اقدامات فراگیرتری ازجمله تسریع در پرداختها و تجدید نظر در ارزیابی های کارشناسی را در نظر بگیرد تا کشاورز علاوه بر رنج خستگی رنج معاش را هم بردوش نداشته باشد.

بیش از 2300 میلیارد تومان به بخش کشاورزی آذربایجان غربی خسارت وارد شد

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی با بیان اینکه در اثر وقوع حوادث غیر مترقبه در سال زراعی گذشته، بیش از 2 هزار و 300 میلیارد تومان به اراضی باغی و زراعی و بخش دام و طیورو تاسیسات و امور زیر بنایی و ادوات کشاورزی خسارت وادرد شده است گفت: از ابتدای سال زراعی 1400 -1401 تا کنون، در حدود 14 میلیارد تومان به بخش کشاورزی استان خسارت وارد شده است.

اکبر کرامتی افزود: این میزان خسارت وارده به زیر بخش های زراعی، باغی، دام و طیور، تاسیسات و امور زیر بنایی و ادوات کشاورزی بوده است.

وی اضافه کرد: از ابتدای سال زراعی جاری تا کنون 41 هزار هکتار از مزارع گندم استان تحت پوشش بیمه کشاورزی قرار گرفته است که نیاز است با افزایش اگاهی کشاورزان و اطلاع رسانی توسط رسانه ها با توجه به مهلت بیمه گری 15 روزه تا آخر اذرماه این سطح افزایش یابد.

نیازمند نهادینه کردن فرهنگ بیمه در میان کشاورزان هستیم

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان با بیان اینکه باید فرهنگ‌سازی بیشتری در میان کشاورزان انجام شود تا بیش از پیش با ضرورت و اهمیت بیمه محصولات آشنا شوند، گفت: امسال شرایط خاصی از لحاظ بارندگی و وضعیت اقلیمی بر استان و کشور حکمفرماست و این مساله لزوم توجه به بیمه محصولات را دو چندان می‌کند چرا که پرداخت هرگونه خسارت فقط در قالب بیمه کشاورزی امکانپذیز است.

وی در ادامه با اشاره به نقش بیمه محصولات کشاورزی در تعدیل ریسک تولیدات کشاورزی، افزود: یکی از مهمترین استراتژی هایی که می تواند در این امر موثر واقع شود، بیمه محصولات کشاورزی است که به موجب آن محصولات در مقابل خطرات کشاورزی و بیماری های نباتی و حوادث غیر مترقبه مورد تضمین قرار می گیرند و خسارت مالی وارده به کشاورز بیمه‌گذار تا میزان مورد تعهد بیمه‌گر جبران می شود.

کرامتی تاکید کرد: پیگیری بیمه‌پذیری محصولات جدید، ترویج و اطلاع‌رسانی خدمات بیمه‌ای و استفاده از ظرفیت رسانه‌ها برای توسعه فرهنگ بیمه را از جمله مهمترین اقدامات در راستای افزایش پوشش بیمه کشاورزی در استان ذکر کرد.

اما بررسی‌ها و گفت‌وگوهای انجام شده نشان می‌دهد آنچه موجب عدم علاقه‌مندی کشاورزان به بیمه است اغلب از عدم آگاهی نشات می گیرد که افزایش اگاهی کشاورزان از تعرفه‌های بیمه کشاورزی، توجه به معیشت کشاورزان و همخوانی آن با میزان حق بیمه، افزایش همخوانی و هماهنگی میان غرامت پرداختی و میزان خسارات، رفع مشکلات کارگزاران بیمه و توسعه آموزش و اطلاع‌رسانی از مواردی است که می‌تواند به توسعه بیمه کشاورزی در استان کمک کند.

این استان با یک میلیون هکتار اراضی قابل کشت همواره در معرض تهدیدات مختلف طبیعی و حوادث غیر مترقبه است که بیمه می‌تواند کمک موثری به کشاورزان این حوزه باشد.

انتنهای پیام /