فروش نجومی آثار هنری در حراجی ها / ون گوگ دیگر محبوب نیست!
در حراجی "کریسیتز"، در حالی که فروش آثار هنری قرن بیستم به پایان رسید، نقاشیهای هنرمندان بزرگ مانند "ونگوگ" و "هاکنی" با قیمتهای دهها میلیون دلار به فروش رسیدند.
کریستیز (به انگلیسی: Christie's) یک بنگاه تجارت آثار هنری و یک خانه حراج اشیاء هنری با شهرت جهانی است. اکنون این مرکز بزرگترین خانه حراج دنیا با مجموع فروش 3.5 میلیارد دلاری در نیمه اول سال 2012 میلادی است. کریستیز دارای دفاتر اصلی در خیابان کینگ در لندن، انگلستان و راکفلر پلازا در نیویورک، ایالات متحده آمریکا است.
حراج کریستی در سالهای 1760 توسط جیمز کریستی در لندن تاسیس شد و حدود دویست سال بعد، دفتر بعدی خود را در بیرون لندن در شهر رم تاسیس کرد.
کریستی بعدها در ژنو هم مرکزی برای حراج تاسیس کرد و به تدریج خود را توسعه داد.
امروز دفتر مرکزی حراج کریستی در لندن و نیویورک قرار ارزش آن نزدیک به 8 میلیارد دلار برآورد میشود.
در میان سوابق و داستانهای مربوط به کریستی، جذابترین داستان، زمانی است که کریستی در سال 1997 خودش را در حراج خودش عرضه کرد.
این شرکت که در آن زمان ساختارش سهامی عام بود، بلوک بزرگی از سهامش را (حدود 29 درصد) که به یک هولدینگ سرمایه گذاری واگذار کرد و در طی سالهای بعد، این هولدینگ باقی سهم شرکت را هم جمع آوری کرد و کریستی از مالکیت عمومی خارج شد.
تابلوی فوق، نقاشی هاکنی (یکی از گرانترین آثار فروخته شده در حراجی کریستیز) به شمار میرود.
حراج آثار هنری قرن بیستم کریستیز پنجشنبه اخیر به پایان رسید و آثار به ارزش در مجموع 413 میلیون دلار به فروش رساند.
از بین 64 اثر هنری که قرار بود در این حراجی به فروش گذاشته شوند، سه مورد پیش از آغاز حراجی از فهرست فروش خارج شدند.
در جریان این رویداد حدودا دو ساعته، اثری از «آندره کرتس»، عکاس مجارستانی که در سال 1926 ثبت شده است به قیمت 567,000 دلار فروخته شد و رکورد جدیدی برای این هنرمند به ثبت رسید. ارزش این عکس بین 500,000 الی 700,000 تخمین زده شده بود.
دیگر رکورد جدید زمانی در این حراجی به ثبت رسید که مجسمه «زنی که موهایش را شانه میکند» اثر «الکساندر آرکیپنکو»، مجسمهساز اوکراینیتبار به قیمت 4.2 میلیون دلار یعنی بیش از دو برابر قیمت تخمینی فروخته شد.
یکی از مهمترین آثار هنری که در این حراجی ارائه شد «آبیاری چمن با فواره» اثر «دیوید هاکنی» بود که با ارزش تقریبی 25 الی 35 میلیون دلار به عنوان یکی از گرانترین آثار هنری این رویداد به مزایده گذاشته شد و در نهایت به قیمت 28.6 میلیون دلار چکش خورد. البته به توجه به اینکه این نقاشی پیشتر در هیچ حراجی ارائه نشده بود و «نورمن لیر»، تهیهکننده آمریکایی تلویزیون نیز از مالکان قبلی آن بوده است، انتظار میرفت که بیشتر مورد توجه قرار بگیرد.
دیگر اثر قابل توجه این مزایده نقاشی «شقایق» (1928) اثر «جورجیا اوکیف» بود که با قیمت تقریبی 10 الی 15 میلیون دلار ارائه شد. این تابلو نقاشی بزرگترین نقاشی شقایق اثر «اوکیف» محسوب میشود که هنوز در مجموعههای خصوصی نگهداری میشود. در کمتر از 15 ثانیه یک درخواست 10 میلیون دلاری برای خرید این نقاشی ارائه شد و در نهایت به قیمت 16.5 میلیون دلار فروخته شد.
نقاشی «گوشهای از باغ به همراه پروانهها»(1887) اثر «وینسنت ونگوگ» نیز آن طور که انتظار میرفت شگفتیساز نشد. درخواست برای خرید این اثر در ابتدا با پیشنهاد 20 میلیون دلاری آغاز شد و سپس به 22 میلیون دلار رسید. پس از لحظاتی خریداری از پشت تلفن درخواست 24 میلیون دلاری را مطرح کرد و سپس دو درخواست 28 میلیون دلاری مطرح شد تا در نهایت این نقاشی به قیمت 28.8 میلیون دلار فروخته شود. این درحالی است که پیشبینی میشد این نقاشی در پایینترین حد ممکن به قیمت 28 میلیون دلار فروخته شود.