سه‌شنبه 6 آذر 1403

فضاسازی طالبان برای بازگشت محموله‌های بنزین غیرواقعی است

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
فضاسازی طالبان برای بازگشت محموله‌های بنزین غیرواقعی است

رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفتی گفت: فضاسازی طالبان برای بازگشت محموله‌های بنزین غیرواقعی و شیطنت است و مرز افغانستان، ملاک سنجش استاندارد فرآورده‌های نفتی نیست.

احمد معروف‌خانی رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفتی با بیان اینکه تصمیم اخیر بانک مرکزی اتحادیه را مشمول تعهد ارزی و ارائه در سامانه نیما کرده است، اظهار داشت: این تصمیم با اقتضای گروه کالایی صادرکنندگان عضو اتحادیه همخوانی ندارد و کارشناسی نیست و آسیب فراوانی را به بخش صنعت منجر خواهد شد و همچنین موجب عدم انتفاع و تعطیلی واحدها می شود. البته وزارت نفت و صمت نیز دیدگاه ما را قبول دارند اما بانک مرکزی هیچ توجهی به این موضوع ندارد.

وی با بیان اینکه تصمیم بانک مرکزی موجب کاهش آمار صادرات فرآورده ها خواهد شد، گفت: پارسال ما 4.6 میلیارد دلار صادرات داشتیم که قطعا تا پایان امسال شاهد کاهش این رقم خواهیم بود و این بزرگترین خیانت به تولید و صادرات است.

رئیس هیئت مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآوردهای نفت، گاز و پتروشیمی خاطرنشان کرد: سامانه نیما 6 میلیارد دلار کسری دارد و این رقم امسال به 10 میلیارد دلار می‌رسد.

وی در ادامه به موضوع انتشار اخبار مربوط به بازگشت محموله های بنزین از افغانستان اشاره کرد و گفت: هرچند وقت یکبار، اخباری از افغانستان پخش می شود که تانکرهای حاوی بنزین صادراتی ایران بازگشت داده شده است که این اخبار، ناشی از شیطنت‌ها و فضاسازی‌های نادرست علیه ایران است.

رئیس هیئت مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآوردهای نفت، گاز و پتروشیمی بیان داشت: به‌هیچ وجه مرز افغانستان، ملاک سنجش استاندارد فرآورده‌های نفتی نیست و هیچ مکانیزم استانداردی در مرزهای افغانستان حاکم نیست.

وی تاکید کرد: مکانیزم‌هایی را در مرز افغانستان تعبیه کرده اند که با هیچ معیار و استاندارد مشخصی، همخوانی ندارد و براساس تعابیر و تعاریف خودشان، برخی محموله‌ها را برگشت می‌زنند، این‌درحالی است که اگر کسی حاضر به پرداخت هزینه اضافه در مرز شود و با آنها تعامل کند، اجازه عبور داده خواهد شد.

معروفخانی گفت: یکی از شواهد یهانه‌تراشی و بر اساس معیارهای استاندارد نبودن ادعاهای صورت گرفته برای بازگشت برخی محموله‌ها، این است که بعضا شاهد این بوده‌ایم که مقادیری از فرآورده‌های نفتی که در داخل کشور در بخش سمی تقسیم‌بندی می شوند و به برخی واحدهای پتروشیمی ارسال می‌شوند را به عنوان بنزین در افغانستان خریداری کرده و به‌مصرف می رسانند.

ارزش صادرات فرآورده‌های نفتی امسال به 12 میلیارد دلار می‌رسد

در ادامه حمید حسینی عضو هیات مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی گفت: در 7 ماهه امسال 2 میلیون و 155 تن به ارزش یک میلیارد و 89 میلیون دلار صادرات روغن داشتیم و این در حالی است که در همین مدت در سال گذشته این رقم 3 میلیون 530 هزار تن و به ارزش یک میلیارد و 805 میلیون دلار بوده یعنی 35 درصد کاهش یافته است.

وی افزود: همچنین در این مدت، صادرات پارافین به‌میزان 160هزار تن و به‌ارزش 122 میلیون دلار بوده که نسبت به صادرات 141هزار تنی به ارزش 145 میلیون دلار در مدت مشابه سال قبل، ارز نظر تناژ افزایش اما از نظر ارزش صادراتی با کاهش مواجه بوده است.

حسینی افزود: صادرات قیر امسال روند افزایشی داشته یعنی از 2 میلیون و 552 هزار تن به 3 میلیون و 339 هزار تن رسیده و به لحاظ ارزشی نیز از رقم یک میلیارد و 14 میلیون دلار به یک میلیارد و 484 میلیون دلار رسیده یعنی 36 درصد رشد داشته است.

وی با بیان اینکه ما در حال حاضر 12 میلیون تن ظرفیت تولید گاز مایع در کشور داریم، گفت: میزان مصرف داخل این فراورده 2 میلیون تن است زیرا 97 درصد کشور به گاز شهری متصل است و میزان صادرات آن نسبت به پارسال 14 درصد رشد داشته است.

حسینی با ابراز نگرانی از آینده تولید متانول در کشور گفت: ظرفیت فعلی تولید متانول 14 میلیون تن در سال است و این ظرفیت با بهره‌برداری از طرح‌های جدید به 24 میلیون تن در سال می‌رسد؛ این درحالی است که کل بازار جهانی متانول، 80 میلیون تن در سال است و به‌شدت این وضعیت نگران کننده است.

وی ادامه داد: در 7ماهه ابتدایی سال جاری یک میلیارد و 536 میلیون دلار صادرات متانول داشتیم، در حالی که میزان صادرات متنول کشور در 7ماهه ابتدایی سال گذشته یک میلیارد و 248 میلیون دلار بود.

عضو هیات مدیره اتحادیه صادرکنندگان فراورده های نفت، گاز و پتروشیمی همچنین بیان داشت: صادرات پلیمرها در 7 ماهه امسال یک میلیون و 77 هزار تن و به ارزش یک میلیارد و 713 میلیون دلار بوده در حالی که در مدت مشابه پارسال این رقم 2 میلیون و 245 تن به ارزش 2 میلیارد و 675 میلیون دلار بوده به این معنا که همین موانع یاد شده منجر به کاهش 35 درصدی صادرات شده است.

حسینی ادامه داد: در مورد صاردات اوره، در سال جاری در آمار 7ماهه، صادراتی 3 میلیون و 111 هزار تنی به ارزش یک میلیارد و 48 میلیون دلار داشته‌ایم که این رقم برای مدت شمابه سال قبل، 3 میلیون و 351 هزار تنی به ارزش یک میلیارد و 855 میلیون دلار بود.

وی با بیان اینکه کل ارزش صادرات اوره، متانول، آمونیاک و پلیمر امسال به 12 میلیارد دلار می رسد، تاکید کرد: پیمان ارزی، بازگشت ارز و لغو عوارض اثر منفی خود را در صادرات نشان می دهد.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی بانک و بیمه