شنبه 3 آذر 1403

فعالان خانواده و مسائل اجتماعی کشور

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
فعالان خانواده و مسائل اجتماعی کشور

خانواده پایه و کوچکترین واحد تشکیل دهنده جامعه است، به دلیل ارتباط بیشتر مادر با فرزندان، نقش پررنگ‌تری در تربیت آنها برعهده دارد و به همین دلیل زنان را محور خانواده و جامعه انسانی اطلاق می‌کنند.

- اخبار فرهنگی -

به‌گزارش خبرگزاری تسنیم- زهرا بیات پژوهشگر مطالعات خانواده و زنان

مساله زن و خانواده جزو مسائل با اولویت درجه یک جامعه است، چراکه جامعه اسلامی بدون بهره مندی از نهاد خانواده سالم، امکان پیشرفت نخواهد داشت، اگر نهاد خانواده نقش فعال و موثر خود را در هویت و تربیت افراد به درستی پیش ببرد مانع از نفوذ فرهنگی و تهاجم فرهنگی خواهد شد.

زنان در اسلام از جنبه‌های مختلف دینی، اجتماعی، سیاسی، حقوقی مورد توجه قرار گرفته‌اند؛ در قرآن کریم 196 آیه درمورد زنان و نام دو سوره قرآن نساء (زنان) و مریم نامگذاری شده است. ازدواج و تشکیل خانواده همواره مورد تاکید بوده از اهمیت بسزایی برخوردار است.

امروزه آسیب‌های اجتماعی مختلف برای خانواده و اعضای آن وجود دارد. برخی از عوامل موثر در ایجاد آسیب‌ها: خیانت، فقر یا رفاه اقتصادی زیاد، بیکاری، رشد صنعت و تکنولوژی، ستیز والدین، تفاوت در ارزش‌ها و باورها و شیوه‌های تربیتی و مشکل عزت نفس و.. است؛ اگر راهکارهای مناسبی ارائه و درمان نشوند، پیامد‌های جبران ناپذیری را به دنبال خواهند داشت.

جنگ نرم دشمنان علیه خانواده در جهت فروپاشی و انحراف روابط خانوادگی در صدد تضعیف نهاد خانواده است. امروزه شاهد تبدیل خانواده فعال به منفعل، ترویج اباحه‌گری و بی‌معنی ساختن حلال و حرام، مانند ازدواج و دوستی‌های نامشروع، ارائه الگوی سبک زندگی آمریکایی و ارزش‌های آن، شبهه افکنی در مورد احکام و عقاید اسلام، تنزیل جایگاه مادری، سوق دادن مادران بر اساس فرهنگ و سبک زندگی غربی، مطرح کردن فمنیسم به بهانه حقوق زنان و مطالبات جنسیتی و ضد ارزشی زنان، عادی سازی خیانت به همسر و... هستیم.

راهکارهای کلی جنگ نرم علیه خانواده و نظام، مصون سازی خانواده و رفع موانع و آسیب ها و چالش های آن است. اتفاقات و حوادث تلخ سالیان گذشته نشان دهنده کم کاری در جنگ شناختی با توجه به امپراطوری رسانه ای غرب و فضای مجازی در تصویرسازی غلط و ایجاد شکاف نسلی است. تصمیمات هیجانی بدور از استدلال های عقلانی و منطقی، موجب فوت برخی افراد و خسارت‌های مختلف به کشور شد. شعارهایی همچون (زن، زندگی آزادی)، پشتوانه ای برای بهبود موقعیت زنان و خانواده ندارند. در نتیجه اهمیت توجه به حوزه خانواده و زنان را بیش از پیش اثبات می‌کند.

طائب: عدم تحول محیط در برابر «زن اجتماعی جدید» از مادر، «متهم» می‌سازد

با توجه به اهمیت خانواده و نقش زنان در ارتقای جامعه، رشته مطالعات خانواده، در مقطع کارشناسی از سال 1375 و در مقطع ارشد، تحت عنوان مطالعات زنان در دو گرایش حقوق زن در اسلام و زن و خانواده در سال 1380 راه اندازی شد. سرفصل‌های مطالب درسی متشکل از موضوعات جامعه شناسی، روانشناسی و حقوق و فقهی در حوزه خانواده و زنان است. هدف این رشته تقویت و تربیت کارشناس جهت مشاوره و رسیدگی به مسائل خانواده و زنان است.

کارایی رشته مطالعات زنان و خانواده در راستای «تربیت کارشناس در امور زنان جهت مشاوره در تمامی سطوح اجرایی کشور؛ اجرای طرح‌های مربوط به زنان در تمام سطوح؛ سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی در امور زنان و طرح مواضع کلی بینش اسلامی نسبت به زن به صورت علمی در سطح دانشگاهی» است. دانش آموختگان می‌بایست به صورت کارشناس اجرایی، مشاور یا سیاست‌گذار در زمینه‌هایی همچون: کمیسیون‌های مجلس، کمیسیون‌های زنان، خدمات مشاوره‌ای، مددکاران اجتماعی، سازمان بهزیستی، مشاوران وزراء و دفتر امور مشاوره ی زنان در وزارتخانه‌ها، نیروهای مسلح، سازمان تدوین کتب درسی، صدا و سیما، شورای فرهنگی اجتماعی زنان، شورای عالی جوانان، سازمان‌های غیر دولتی، جراید، سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی، کلیه سطوح آموزش و پرورش کشور، بازپروری و زندان‌ها، شورای عالی سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی، مشاور حقوقی دادگاه‌ها و دفاتر حقوقی شورای فرهنگ عمومی، شهرداری، فرمانداری و بخشداری به کار گرفته شوند. در جمع بندی نکات ذکر شده، به نظر می‌رسد که توجه به دانش و توانمندی متخصصین این حوزه توسط مسئولین می‌تواند به حل مسائل خانواده و بعد جامعه کمک شایانی کند.