فعالیت 50 درصدی کارمندان؛ ازدحام ارباب رجوع در ادارات و گسترش کرونا
خرمآباد - ایرنا - محدودیتهای نسبتا مشابهی از زمان شیوع کرونا در شهرهای مختلف کشور اعمال شده که یکی از آنها کاهش 50 درصدی ظرفیت کارمندان ادارات و دستگاه های اجرایی است اما به نظر می رسد این مصوبه موجب ازدحام و نارضایتی ارباب رجوع و مجالی برای گسترش بیشتر ویروس شده است.
به گزارش ایرنا کاهش 50 درصدی کارکنان موجب خلوت شدن وسایل حمل و نقل عمومی در شهرهای بزرگ می شود، مترو و اتوبوس های شهری جانی تازه می کنند و کارمندان مجبور نیستند شانه به شانه هم در این وسایط نقلیه ترس رفت و آمد را به جان بخرند و در ادارات حاضر شوند.
مترو و اتوبوس های مملو از کارمندان ادارات و شرکت هایی که صبح به محل کار می روند و عصر نیز با ازدحام بسیار به منزل بازمی گردند با کاهش 50 درصدی کارکنان، نفس تازه می کنند و از طرفی این کم شدن ازدحام تاثیر بسزایی در پیشگیری از شیوع ویروس دارد.
اما برخی ارباب رجوع ادارات و دستگاه های اجرایی بر این باور هستند که کاهش 50 درصدی کارکنان نتیجه عکس دارد و موجب ازدحام ارباب رجوع در ادارات و در نهایت آلودگی کارمندان نیز می شود.
خانم میانسالی که چند برگ کاغذ را به دست گرفته است از نبود کارمندان گلایه دارد و می گوید: از ساعات ابتدایی صبح به این گمان آمده است که زودهنگام کار اداری خود را انجام دهد و قبل از ازدحام به خانه برگردد.
وی که همسرش دوران نقاهت کرونا را می گذراند و در خانه قرنطینه است دلیل مراجعه اش را، پیگیری برای دریافت یک وام ضروری عنوان می کند و می گوید برای گرفتن یک معرفی نامه به بانک مراجعه کرده است اما کارمند مربوطه امروز در تعدیل نیروی 50 درصدی است و کارش انجام نمی شود.
بسیاری از شهروندان در حال حاضر یا مشکوک به کرنا هستند و یا همانند این خانم یکی از اعضای خانه شان به طور مستقیم درگیر و در حال درمان است، حال تصور کنیم این شهروند ناقل بوده و قرار است چندساعت برای کار اداریش بیرون باشد، نمی دانیم که پروتکل ها را کامل رعایت می کند یانه؟ آیا در ازدحام ارباب رجوع ادارات و ماندن طولانی در صف تا رسیدن نوبت، آنهم در یک مکان سربسته و شلوغ، موجب انتقال ویروس از این افراد به سایر مردم نمی شود
شهروند دیگری می گفت: برای ادامه کارهای پایان کار و مالیات ساخت و ساز به شهرداری مراجعه کرده، اما ازدحام بالای جمعیت و نبود 50 درصد کارکنان، وی را از این کار منصرف کرده و ساختمان نیمه کاره اش همچنان بلاتکلیف مانده است.
این فرهنگی بازنشسته که به گفته خودش از ترس ابتلا به کرونا در ازدحام مراجعان به شهرداری نمانده است از کاهش 50 درصدی نیروهای اداری در آموزش و پرورش نیز گلایه دارد و می گوید: ظرفیت 50 درصدی کارکنان، نه تنها چاره کار نیست بلکه موجب ازدحام بالای ارباب رجوع در ادارات و افزایش خطر شیوع کرونا می شود.
کارمند یکی از ادارات نیز معتقد است کاهش نیروهای کاری در روز موجب ازدحام مراجعین آنها شده است که این تجمع خطر ابتلای وی و همکارانش را به کرونا بیشتر میی کند.
وی می گوید: باید روزانه دهها بلکه صدها ارباب رجوع را پاسخگویی کنیم و با توجه به اینکه برخی از آنها پروتکل ها را جدی رعایت نمی کنند خطر بیمار شدن ما نیز افزایش یافته است.
برخی شهروندان معتقد هستند تعدیل نیروی 50 درصدی کارکنان ادارات در راستای پیشگیری از شیوع کرونا برای شهرهای بزرگ و کلان تاحدودی از تردد کارمندان در وسایل نقلیه عمومی می کاهد اما از طرفی با توجه به اینکه تعداد مراجعان به ادارات همان تعداد نسبی همیشگی است بنابراین کمبود نیرو موجب دیر انجام شدن کارها و ازدحام می شود.
هفته گذشته چهار شهر فوق حاد شیوع کرونا در لرستان به طور کامل تعطیل شدند که به نظر می رسد فرمانداران از این امر رضایت دارند و با توجه به حصول نتیجه این طرح، تعطیلی ادارات بجز خدمت رسان و امدادی ها را تمدید کردند.
در حالیکه گفته می شود خرم آباد مرکز لرستان نیز در شرایط بحرانی است به نظر می رسد مصوبه 50 درصدی ظرفیت کارکنان چاره کار این معضل نیست و ارباب رجوع به دلیل نبود کارمند کافی، در ادارات ازدحام می کنند که این امر بدون شک خطر گسترش ویروس را دوچندان می کند.
از طرفی مشاهده شده است برخی کارکنان ادارات روزهای کاری خود را با یکدیگر تعدیل می کنند و به عنوان مثال سه روز در هفته را به صورت متوالی در اداره حضور ندارند که این برنامه ریزی آنها برای انجام مسافرت های چند روزه است و طرح کاهش کارکنان در ادارات عملا به فرصتی برای سفر تبدیل شده است.
مسافرت هایی که ستاد مدیریت کرونا از ابتدا تاکنون که به بدترین شرایط در هشت ماه گذشته رسیده ایم یکی از اصلی ترین دلایل ابتلا و گسترش ویروس محسوب می شود.
البته مصوبه ستاد کرونا مبنی بر دورکاری 50 درصد کارکنان است نه تعطیلی آنها، که همه واقف هستیم این امر برای درصد بسیار بالایی ممکن نیست که کارمند در منزل باشد و دورادور از طریق ارتباط الکترونیک، سامانه های اداری و یا حتی تماس های تلفنی با همکاران بتواند پاسخگوی ارباب رجوع باشد.
در سیستم اداری که همچنان نامه های دستی و پاراف های رنگارنگ پایین نامه ها حرف اول را می زند نمی توان کار میلیون ها مراجعه کننده را بدون زیرساخت های دورکاری انجام داد.
رییس دانشگاه علوم پزشکی لرستان نیز ابتدای هفته جاری در جلسه با امام جمعه خرم آباد بر این امر صحه گذاشت و گفت روزانه به اندازه سرنشینان یک مینی بوس از شهروندان استان به دلیل کرونا جان خود را از دست می دهند، چاره کار پیشگیری از کرونا تعطیلی کامل ادارات است نه کاهش 50 درصدی ظرفیت آنها.
محمدرضا نیکبخت اذعان داشت مادامی که تعطیلی کاملی همچون ایام نوروز حاکم نشود قادر به کنترل ویروس نیستیم، در تعطیلی ها فشار اقتصادی به مردم مضاعف می شود اما به هر حال گرسنه ماندن بهتر از مردن است.
اکنون که خرم آباد هم به شهرهای فوق حاد شیوع کرونا اضافه شده و قرار است محدودیت های جدید آن از چهارشنبه هفته جاری به مدت 10 روز اعمال شود انتظار می رود تصمیم اساسی برای تعطیلی ادارات گرفته شود چراکه اگر کاهش و دورکاری 50 درصدی کارکنان نتیجه می داد الان پس از دو هفته شاهد روند افزایشی نبودیم.
بر اساس آمار رسمی بیش از 40 هزار لرستانی تاکنون درگیر کرونا شده اند و بدون شک با توجه به روحیه خوددرمانی و البته ترس از مراجعه به مراکز درمانی، تعداد مبتلایان بیش از این عدد است چراکه افراد مختلفی به شک ابتلا به کرونا خوددرمانی را در پیش گرفته اند و برخی نیز با کتمان علایم بیماری، همچنان در اجتماع دوره گردی می کنند.
به هرحال اکنون که قرار است محدودیت های جدیدی اعمال شود باید منجر به پیشگیری از شیوع کرونا باشد نه اینکه تنها اسم محدودیت را یدک بکشیم و مردم همچنان در بازار و ادارات و مکان های عمومی تردد داشته باشند.
الهام بابایی خبرنگار مرکز لرستان
*س_برچسبها_س* *س_پرونده خبری_س*