«فناوری» تجربههای شناختی را متحول میکند
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، بهزاد دانایی پژوهشگر علوم و فناوریهای شناختی با بیان اینکه پیوند فناوریهای پیشرفته و دانش شناختی تجربههای تازهای را فراروی بیماران قرار میدهد، گفت: بیماران پس از آسیبهای مغزی یا دارای عارضههای شناختی با کمک فناوریها میتوانند به تجربه تازهای از زندگی برسند. پژوهشهایی با استفاده از واقعیت افزوده یا واقعیت مجازی مورد مطالعه قرار گرفته...
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، بهزاد دانایی پژوهشگر علوم و فناوریهای شناختی با بیان اینکه پیوند فناوریهای پیشرفته و دانش شناختی تجربههای تازهای را فراروی بیماران قرار میدهد، گفت: بیماران پس از آسیبهای مغزی یا دارای عارضههای شناختی با کمک فناوریها میتوانند به تجربه تازهای از زندگی برسند. پژوهشهایی با استفاده از واقعیت افزوده یا واقعیت مجازی مورد مطالعه قرار گرفته است که روند فعالیتهای حرکتی، جسمی و حسی در بیماران را تغییر میدهد و در حال تبدیل شدن به یک مرز جدید حوزه علوم اعصاب شناختی و مطالعات روانشناسی است.
وی افزود: مجموعه وسیعی از فناوریها در مطالعات مربوط به خودآگاهی حرکتی و جسمانی، احساس مالکیت بدن، احساس اختیار، توجه و اختلالات بینایی با استفاده از این فناوری مورد مطالعه قرار گرفته است.
این پژوهشگر حوزه علوم شناختی ادامه داد: رویکردهای نوآورانه میتواند درک فعلی ما از حرکت و درمان را به میزان قابل توجهی افزایش دهد و ممکن است بر ارائه رویکردهای جدید و مداخلات درمانی تأثیر بهسزایی داشته باشد.
دانایی افزود: در پژوهشهای مختلف، پتانسیل واقعیت مجازی، واقعیت ترکیبی و افزوده در ایجاد ابزارهای جدید کمک کننده به افراد سالم و مبتلا به اختلالات عصبی دستاوردهای مطلوبی به همراه داشته، ادامه میدهد: بیماران دارای عارضههای عصبی مانند سکته مغزی، دیستونی، پارکینسون، اوتیسم و سایر اختلالهای عصب شناختی از جمله افرادی هستند که در این پژوهشها مورد مطالعه قرار گرفتند. حاصل این پژوهشها، استفاده از ابزارهای فناورانه برای ایجاد درک و تجربه بهتر زندگی در این بیماران است.
وی خاطر نشان کرد: حوزههای روانشناسی شناختی، روانشناسی عصبی، علوم اعصاب در پیوند با علوم و فناوریهای رایانه میتواند این تجربه تازه را به واقعیت تبدیل کنند. تعامل متخصصان دانش میانرشتهای و فناوریهای همگرا، میتواند بسط دهنده تعاملهای سازنده و توسعه دهنده روشهای مورد استفاده برای کمک به عارضهعای عصب شناختی باشد.
دانایی افزود: برای ارتقای روشهای توانبخشی، میتوان با تأکید بر استفاده از ظرفیت بالقوه فناوریهای دیجیتال در بیمارستانها و خانه، روشهای درمانی خودگردان و از راه دور را توسعه داد. این سازوکار درمانی به سرعت درمان، کاهش خطرات ناشی از رفت و آمدها و همچنین تمرکز بیشتر بر فرآیندهای درمان و توانبخشی کمک میکند.
حمایت از پژوهش و فناوری
در این راستا ستاد توسعه علوم و فناوریهای شناختی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز با اهمیتبخشی به رویکرد همگرایی دانش و فناوریها، راه را برای توسعه پژوهشها هموار کرده و با انتشار فراخوانی از محققان دعوت به ارائه طرحها در این حوزه میکند.
در فراخوان حمایتی اعلام شده از سوی این ستاد برای سال جاری، اولویتهایی مانند طراحی و ساخت الکترودهای ثبت سیگنالهای عصبی و تحریک سلولهای عصبی، مدیریت شناختی، روشهای تشخیص و غربالگری، توانبخشی شناختی اختلالات تکاملی یا عصب تحولی و سایر اختلالات روانپزشکی به کمک فناوریها مورد توجه قرار گرفته است تا زمینه توسعه روشها، محصولات فناورانه و خدمات این حوزه ایجاد شود.