شنبه 3 آذر 1403

فکر کردن به گذشته ممنوع! | خاطرات گذشته چه آسیب‌هایی را به دنبال دارد؟

وب‌گاه 55 آنلاین مشاهده در مرجع
فکر کردن به گذشته ممنوع! | خاطرات گذشته چه آسیب‌هایی را به دنبال دارد؟

باز کردن اتفاقات قدیم و عادت فکر کردن به گذشته به طور افراطی می‌تواند سلامت روان را به طور جدی تهدید کند.

فکر کردن به گذشته ممنوع!

باز کردن اتفاقات قدیم و عادت فکر کردن به گذشته به طور افراطی می‌تواند سلامت روان را به طور جدی تهدید کند.

بیماری مرور خاطرات گذشته چیست؟ راه های درمان ماندن در گذشته کدامند؟ برای همه ی انسان ها پیش می آید که در زندگی با مشکلات و فراز و فرودهایی روبرو شوند.

اینطوری فکر کردن به گذشته، حالتو خوب میکنه

در طول این مسیر ممکن است اتفاقات ناگواری رخ دهدکه فراموش کردن یا کنار آمدن با آن رخداد ها برای برخی از افراد بسیار سخت باشد.

بیماری مرور خاطرات گذشته

مرور خاطرات گذشته تا حدودی ویژگی مشترک تمام انسان هاست. زیرا ذهن انسان حوادث و خاطرات و هر داده ای را فراخور اهمیت آن تا مدتی پررنگ نگه می دارد، اما عده ای از افراد در مرور و یادآوری خاطرات گذشته افراطی رفتار می کنند و می توان گفت در دام گذشته اسیر می شوند.

مرور خاطرات به تنهایی و به میزان کم امری طبیعی است؛ اما در مورد برخی افراد که به کرات و دفعات زیاد درگیر یک اتفاق یا خاطره ی بد می شوند و ساعاتی از روز را وسواس گونه به موضوعی که تمام شده فکر می کنند و خود را آزار می دهند، بیماری است. این افراد به جنبه های منفی یک موضوع بسیار فکر می کنند، خود را سرزنش می کنند، استرس تحمل می کنند، و نمی توانند با این موضوع کنار بیایند که نمی شود برای گذشته کاری انجام داد. ذهن آنها دائم المشغول است و اجازه ی زندگی طبیعی را به آن ها نمی دهد.

چه کسانی دچار بیماری مرور خاطرات گذشته میشوند؟

از بین اشخاص متفاوت دسته ای از افراد بیشتر درگیر مرور حوادث و خاطرات اتفاقات گذشته می شوند و دیرتر با آن کنار می آیند. درواقع قرار گرفتن در برخی موقعیت های روحی و جسمی باعث می شود، آنها بیشتر به مرور گذشته مبادرت بورزند. از جمله این اشخاص افراد، زیر می باشند.

افراد افسرده و ماندن در گذشته

افرادی که به افسردگی مبتلا هستد، بیش از آن که به امروز متکی باشند و به آینده فکر کنند در گذشته سیر می کنند. در این افراد، امید به زندگی کم و نگاه به گذشته، خطاها، خاطرات بد، ضعف ها و افکار منفی بالاست. افراد افسرده به دلیل کاهش میزان سروتونین در بدن و عدم تعادل خلق و خو، بیشتر بر افکار منفی متمرکز می شوند و بیشتر از سایر افراد به خاطرات آزار دهنده فکر می کنند. ارتباط میان افسردگی و مرور خاطرات یک ارتباط دو سویه است.

به این معنا که تمرکز بر افکار منفی نیز با یادآوری مداوم لحظات ناراحتت کننده و بالا بردن استرس باعث می شود شخص به مرور از سبک زندگی سالم فاصله بگیرد و تعاملات مثبت خود را کاهش دهد و به سمت افسردگی سوق داده شود.

بیماری مرور خاطرات گذشته | افراد استرسی

افرادی که استرس شدید دارند نیز از جمله گروهی هستند که بیشتر بر گذشته تمرکز می کنند، کمتر برای آینده امیدوار هستند. استرس به آنها اجازه نمی دهد که به راحتی بر زندگی و اهداف خود تمرکز کنند. استرس و بالا رفتن میزان کورتیزول در بدن از عواملی هستند که باعث به هم خوردن تعادل خلق وخو و گرایش به افکار مزاحم است. بنابراین ممکن است با پیگیری مشکل زمینه ای بتوانند افکار مزاحم خود را نیز بهتر کنترل کنند.

راهکارهای کنترل ماندن در گذشته

برای اینکه بتوانید با گذشته خود کنار بیایید لازم است با واقعیات افکار منفی و نحوه ای تاثیر این افکار بر زندگی خود آگاه شوید و قبل از هر کاری بخواهید که مسیر زندگی خود را تغییر دهید. بخواهید که افکار منفی و مزاحم ذهنتان را کنترل کنید و زندگی خود را تحت مدیریت خود درآورید. در راستا راهکارهایی است که ممکن است بتواند به شما کمک کند. از جلمه ی آنها موارد زیر است.

1- پذیرفتن آسیب زا بدون مرور گذشته و تنها نبودن

فکر کردن به گذشته می تواند به زندگی شما آسیب بزند و باعث ورود عادت های رفتاری نامناسبی به زندگی تان شود. ضمن این که تحمل رنج مرور مداوم گذشته ممکن است باعث شود، خاطرات در ذهن شما تحریف شده و بدتر از چیزی که بوده به نظر بیاید یا عذاب شما را بیشتر کند؛ اما برای خلاصی از این معرکه اولین قدم این است که شما با خودتان به این توافق برسید و بپذیرید که این گذشته و خاطرات به شما آسیب می زند و روی سبک زندگی شما تاثیر منفی می گذارد و وقت آن رسیده که برای رفع این حالات یک اقدامی بکنید.

با توجه به این که طبیعت دنیا همین است که با تجربه انسان را بزرگ می کند و اصولا به دنیا آمده اید که تجربه کنید و ضمانتی وجود ندارد که تجربه ها همه خوشایند باشند، پس بدانید که شما در این موضوع تنها نیستید. انسان های زیادی کوله باری از تجارب تلخ، حوادث ناگوار و مسائلی سخت را به دوش می کشند که اگر بخواهند بار منفی آن را با خود حمل کنند از حال و آینده باز می مانند. انسان آمده که از گذشته بیاموزد نه آن که به گذشته بیاویزد. درک این موضوع کمک می کند زودتر خود را از بار غم گذشته خلاص کنید و از خاطرات آن فاصله بگیرید.

2- بیماری مرور خاطرات گذشته | درد و دل با دوست و تغییر نگرش

بازگو کردن ناراحتی باعث می شود که خاطرات بار منفی خود را از دست بدهند و کمتر به ذهن و فکر شما فشار وارد کنند. دوستی پیدا کنید که با او درد و دل کنید و به جای انباشه کردن خاطرات آزار دهنده آنها را به اشتراک بگذارید. بازگو کردن افکار مزاحم از سرکوبی آنها بهتر است و به حذف آن ها کمک می کند. اگر نمی توانید با دیگران در این مورد صحبت کنید از تکنیک نوشتن خاطرات کمک بگیرید. یک دفتر بردارید و افکار مزاحم را بنویسید. بازنویسی نیز به تشریح دقیق موضوع و شفاف شدن آن کمک می کند. همینطور باعث می شود شما زودتر به آرامش برسید.

تا زمانی که طرز فکر شما نسبت به گذشته تغییر نکند، افکار مزاحم شما را آزار خواهد داد. باید به کمک خودتان بشتابید و با جابجا کردن افکار منفی با طرز فکر مثبت و سالم، زندگی خودتان را به سمت بهبود و سلامتی هدایت کنید. برای این منظور یک هدف جدید، موقعیت جدید، سبک زندگی متفاوت، می تواند به میزان بالایی به کنترل افکارتان و فراموش کردن خاطرات و افکار آزار دهنده کمک کند. باید با نگاه به آینده و برنامه ریزی برای آن چشم انداز متفاوتی برای خود ایجاد کنید که فاصله ی شما را با گذشته زیاد کند.

3- صداقت و تقویب روحیه بخشش برای کنترل ماندن در گذشته

با خودتان صادق باشید و از خود بپرسید، تا چه اندازه و تا کجا قرار است به این شیوه ادامه دهید. فکر کردن به هرچیزی آن را به زندگی دعوت می کند. آگاه باشید که وقتی در گذشته سیر می کنید، حال و آینده از بین می رود. وانگهی چقدر دوام میاورید، چقدر می توانید تحمل کنید؟ تا کجا می توانید اجازه دهید که افکار مسموم قدرت تفکر درست و برنامه ریزی برای زندگی را از شما بگیرد؟ بپذیرید که روزی خسته می شوید و دیگر نمی توانید یک قدم جلوتر بروید پس افکار آسیب زا و نشخوار ذهنی را رها کنید و به فکر نجات ذهن و روح خود باشید.

برای به آرامش رسیدن و خلاص شدن از شر وسواس فکری، از مهمترین روش های تاثیر گذار، بخشش و گذشت نسبت به دیگرانی است که حس می کنید مورد ظلم آنها واقع شده اید. این کار را به خاطر حفظ آرامش خودتان می کنید. برای این که این مقوله برای ذهن شما مختومه شود و افکار مزاحم مربوط به آن از بین برود. تا وقتی از کسی کینه دارید و کوله بار دلخوری را به دوش می کشید از همه بیشتر درگیر خواهید بود و عذاب می کشید. بنابراین سعی کنید ببخشید تا فرایند فراموشی اتفاق بیفتد. تا اهمیت موضوع برای ذهن شما کاهش پیدا کند و شما آرامش بگیرید.

4- بیماری مرور خاطرات گذشته | تصحیح روابط اجتماعی و زندگی هدفمند

قسمتی از آرامش ذهنی شما به ارتباطات شما باز می گردد. نیازی نیست درشبکه ی ارتباطی خود افرادی که تاثیرمنفی برای شما دارند حفظ کنید. از دوستان منفی فاصله بگیرید و سعی کنید با دوستانی که برای شما مفید و انگیزه بخش هستند تعامل داشته باشید. افراد سمی را در زندگی خود نگه ندارید؛ زیرا فکر شما را آلوده می کنند و انرژی شما را تحلیل می برند.

یکی از ویژگی های افرادی که مدام در گذشته سیر می کنند، نداشتن یک هدف درست در زندگی است. هرچه زندگی غنی تری برای خود بسازید، زمان کمی برای پرداختن و پیله کردن به گذشته در زندگی خواهید داشت. پس زمان خود را برای فکر کردن به چیزی که تمام شده و کاری برایش نمی شود کرد، هدر ندهید. زندگی کوتاه است آنچه را که شما را شاد می کند و به زندگیتان معنا می دهد بیابید و دنبال کنید. غرق شدن در گذشته از شما یک انسان منزوی و غمگین و افسرده می سازد که بهای گزافی مانند عمر را برای به دست آوردن پوچی و افسردگی پرداخته.

5- زندگی نکردن برای دیگران و درس گرفتن از گذشته

زمانی که به نظرات دیگران زیاد بها بدهید، عکس العمل آنها می تواند شما را آزار دهد. برای خودتان زندگی کنید و ماندن در گذشته را رها کنید. راضی کردن همه ی اطرافیان غیرممکن است. بیش از دیگران به طرز فکر خود متکی باشید و مطابق با خواسته های خود زندگی کنید. بهترین هم که باشید حتما کسی پیدا می شود که شما را تصدیق نکند.

هر اتفاقی که در زندگی می افتد درسی برای آموختن به همراه دارد. در گذشته زندگی نکنید اما پیام گذشته را دریافت کنید و سعی کنید برای آینده از آن استفاده کنید. گذشته چیزی بیش از این ندارد و زندگی همین است. حاصل تجربه ها و درسهایی است که در دل هر تجربه بیرون می آید.

6- همراهی درد خاطره و ورزش برای کنترل ماندن در گذشته

برای این منظور باید به این شکل عمل کنید که یک کش به مچ دست خود ببندید و هر زمان که فکرتان به گذشته معطوف شد، همان لحظه کش را یک لحظه بکشید و رها کنید تا اعصاب دستتان درد را درک کند. با این کار به افکارمزاحم ذهنتان بازخورد درد می دهید و به این صورت به ذهنتان هشدار می دهید که خاطرات گذشته را مرور نکند.

با ورزش کردن بدن و ذهن خود را در جهت مثبت خسته کنید. ورزش کردن به تعادل هورمون های خلق وخو و افزایش سروتونین در بدن کمک می کند، همچنین به تخلیه ی انرژی های منفی کمک می کند. سلامتی و بهبود روحیه به تعادل افکار و ایجاد نگرش مثبت درمورد زندگی و پیگیری اهداف مثبت می انجامد

7- تنظیم احساسات با نفس عمیق و دارودرمانی

زمانی که حوادث تلخ را مرور می کنید واکنش طبیعی بدن شما به آن اتفاق همراه با استرس، تپش قلب، تصور منفی و... خواهد بود. شما نمی توانید آن حادثه و یا پیامد منفی آن را دستکاری کنید. چیزی است که اتفاق افتاده اما می توانید احساسات خود را نسبت به آن رخداد تغییر دهید، تا کم کم آرامش خود را حفظ کنید. هر بار که آن خاطره به سراغ شما می آید از تکنیک نفس عمیق استفاده کنید و از زبانه کشیدن شغله های استرس و ناراحتی در وجود خود جلوگیری کنید. نفس عمیق کمک می کند اکسیژن رسانی به مغز شما افزایش پیدا کند و ذهن شما پیغام استرس دریافت نکند و آرامش بگیرید.

از افکار وسواسی در ذهن شما بسیار زیاد و خارج از کنترل اتفاق می افتد، به شکلی که به وسیله ی راهکارهای ممکن درمان نمی گیرید بهتر است از دارودرمانی کمک بگیرید. در زمانی که راهکاری گفته شده جوابگو نیست، دارو می تواند کمک کننده باشد و کنترل افکار مزاحم در ذهن شما کمک کند. بنابراین اگر وسواس فکری قوی دارید با مراجعه به روان درمانگر و روانپزشک حاذق سعی کنید از دارودرمانی برای مهار بیماری خود کمک بگیرید.

چه زمانی ماندن در گذشته خوب است

ماندن در گذشته و فکر کردن و تمرکز بر گذشته همیشه نیز یک موضوع ناخوشانید نیست. همه به شیوه ای نامناسب و یادآوری ناراحتی ها و احساس گناه، گذشته را مرور نمی کنند. بلکه به منظور استفاده از تجربیات آن درجهت پیشرفت این کار را انجام می دهند که ثمرات مفیدی دارد. از جمله مواردی که فکر کردن به گذشته می تواند مفید باشد، موارد زیر است

زمانی که با فکر کردن به گذشته گامی در جهت پیشرفت بردارید و تصمیم بگیرید به شیوه ای متفاوت از قبل رفتار کنید.

زمانی که فکر کردن به گذشته باعث شادی شما شود و مرور آن به شما آرامش بدهد.

زمانی که گذشته برای شما آنقدر خوب بوده که مرور آن باعث احساس غرور در شما می شود.

باعث شود شما به یاد دستاوردها و قابلیت های خود در گذشته غزق شوید و اعتماد به نفس خود را احیا کنید.

در کل، گذشته، زمانی باعث آرامش می شود که در آن اتفاقی که ارزش بازبینی داشته باشد افتاده باشد و هدف از آن دریافت انرژی مثبت در جهت بازسازی حال و آینده باشد.

سخن آخر در مورد بیماری مرور خاطرات گذشته

فکر کردن به هرچیزی در دراز مدت باعث شکل گرفتن الگوی فکری می شود و اگر تمرکز شما بر امواج منفی باشد، زندگی شما را به سمت عقب می کشد و از پیشرفت بازمی دارد. بنابراین سعی کنید افکار خود را مدیریت کنید و با آویختن به گذشته خودتان را آزار ندهید. هرچه باقییست در پیش رو است. اگر شما هم در راستای ماندن در گذشته مسئله ای دارید، می توانید از مشاوران و روانشناسان در این مورد کمک بگیرید.