فیلمهای معترض و انتقادی کمتر دیده میشوند / سینما و مخاطبان از حجم بالای فیلمهای شبیه به هم خسته نمیشوند؟!
مهدی فرد قادری کارگردان سینما، شرایط اکران فیلم در سینمای ایران و اسفناک بودن آن را تحلیل و بررسی کرد.
مهدی فرد قادری کارگردان سینما، با اشاره به شرایط بد اکران فیلم سینمایی «بی وزنی» در گفتوگو با خبرنگار حوزه سینما گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: «بی وزنی» در ادامه اولین فیلم سینمایی من است و فرم آن مبتنی بر پلان طولانی و بدون تقطیع و جهانی که سالهاست تلاش میکنم گسترش بدهم، پیش میرود. یکی از دلایلی که «بی وزنی» در این زمان اکران میشود، این است که باید کمتر دیده شود؛ چون یک فیلم معترض است و نقد دارد! با تمام تلاشی که آقای مرتضی شایسته برای اکران کرد و اگر او نبود رخ نمیداد، باز مجبور به اکران فیلم در این زمان از سال شدیم؛ یعنی به تماشاگر نگفتند نرو و نبین، شرایطی در زمان و سانس و... ایجاد کردند که مخاطب به طور طبیعی به سینما نرود و آن را نبیند.
این کارگردان بیان کرد: ما زمان اکران را بین بد و بدتر انتخاب کردیم؛ چون نمیدانستیم در سال جدید فیلممان میتواند اکران شود یا نه. این سرنوشت همه فیلمهای آرتیستی و فرمالیستی است. برای اکرانی خوب، باید در قالبهای تعریف شده که کمدیهایی با شوخیهای جنسی یا درامهای اشک آلود پایین شهری هستند، فیلم تولید کنید؛ اما اگر تلاش کنید جهان معنایی جدیدی به مخاطب نشان دهید پس زده میشوید.
فرد قادری در پاسخ به این سوال که چه فرد یا ارگانی باید جلوی چنین اتفاقی را در سینما بگیرد و چه باید کرد، گفت: نمیدانم! فکر میکنم مدیران و جامعه این را میخواهد و اگر قرار است من فیلمساز فیلمی متفاوت با موجهای رایج سینمای ایران تولید کنم، مشکل خود من هستم و هزینه اش، تولید مشکل، اکران در بدترین شرایط، انجام کارهایی که ربطی به کارگردان ندارد و... خواهد بود.
کارگردان «جاودانگی» افزود: آیا سینما و مخاطبان از این حجم فیلمهای شبیه به هم خسته نشده اند؟! جشنواره فجر، جشن منتقدان و جشن خانه سینما هرسال یک انتخاب دارند و آن فیلم سلیقه این سه جشن میشود. پس وقتی اینگونه است نیازی به برگزاری هرسه جشن نیست. این یکسان شدن سلیقهها اصلا خروجی خوبی ندارد در نتیجه فیلمهای مستقل به معنای واقعی کلمه نه فیلمی که از فارابی، اوج و هر ارگان دولتی پول گرفته ضربه زیادی خواهد خورد و آثاری با محتوای یکسان تولید میشود.
این کارگردان افزود: مسئله سینمای ما از جایی شروع شد که ژانر جدید تعریف شد؛ ژانرهایی با القاب فاخر، شریف، محجوب و... به وجود آمد که فقط در سینمای ایران میشنویم و فیلمها بر این اساس بررسی میشوند. در نتیجه سطح سلیقه مخاطب را کاهش داده ایم و تفکر را از آنها گرفتیم و این است ماهیت اصلی سینمای کنونی ایران.
او ادامه داد: «بی وزنی» تا کنون در پنج جشنواره بین المللی به نمایش در آمده است، اما برایم مهم است که مردم خودمان هم آن را ببینند. پس برای اکرانش در داخل کشور میجنگم. این کاری است که کارگردانها برای فیلمشان میکنند.
فرد قادری بیان کرد: قبلا یادداشتی در مورد وضعیت اسفناک اکران نوشته بودم و بعضی گفتند که این گلایه کارگردان «بی وزنی» است. همین جا میگویم به شخصه هیچ گلایهای ندارم؛ چون میدانم کجا و برای چه فیلم میسازم و فقط شرایط را بیان میکنم و قصد دارم به مسئولان بگویم ما به همه چیز آگاه هستیم، اما میجنگیم و دست از تلاش بر نمیداریم. همه بدانند اگر فیلمی در اکران موفق میشود، صرفا منوط به کیفیت فیلم نیست و عوامل مختلفی تاثیرگذار است و اگر مسئولان نخواهند فیلمی دیده شود، حتما دیده نمیشود.
انتهای پیام /