یک‌شنبه 4 آذر 1403

لامرد نیازمند جذب سرمایه برای تسریع در پروژه‌ها

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
لامرد نیازمند جذب سرمایه برای تسریع در پروژه‌ها

با گذشت چند سال از احداث منطقه ویژه اقتصادی لامرد و با وجود دستاوردهای این منطقه، روند کند جذب سرمایه گذاری باعث شده تا سرعت بهره بردای پروژه ها پایین باشد.

- اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، منطقه ویژه اقتصادی در شهرستان لامرد که از سال 1384 موافقتنامه آن فی مابین سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران منعقد شده است در نزدیکی بزرگترین مخزن گازی جهان (پارس جنوبی) و خلیج فارس قرار دارد.

هدف اصلی تاسیس این منطقه را باید گردآوری صنایع انرژی بر در این منطقه عنوان کرد. در همین راستا منطقه ویژه صنایع انرژی بر پارسیان با مساحتی قریب به 10 هزارهکتار در 30 کیلومتری شرق عسلویه، در منتهی الیه غربی استان هرمزگان و مرز سه استان هرمزگان، بوشهر و فارس به عنوان گزینه های محل استقرار صنایع انرژی بر انتخاب شد.

از جمله اهداف این منطقه را باید استقرار و تولید 4 میلیون تن فولاد، 18 میلیون تن محصولات پتروشیمی، 1.2 میلیون تن آلومینیوم، 6 هزارمگاوات برق در سال و احداث بندر پارسیان با ظرفیت تخلیه و بارگیری سالانه 40 میلیون تن عنوان کرد.

کورش فتاحی مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی لامرد معتقد است در حال حاضر در چهار بُعد در این منطقه کار می‌کنیم. بر همین اساس در وهله اول بعد تامین انرژی مدنظر است؛ هدف این است که صنایع انرژی‌بر نظیر آلومینیوم‌ها، صنایع بالادست و پایین دست آلومینوم‌ها، سیمان، پتروشیمی‌ها، اکسید منیزم و... در این منطقه مستقر شوند. این‌ها همه صنایع انرژی‌بر هستند که نیاز مبرم به گاز، آب و برق آنهم در حجم‌های بالا دارند؛ لذا تهیه و تامین انرژی نخستین بحث ماست.

به گفته وی، در زمینه آب، قراردادی با یک شرکت مهیا شده تا آب شیرین‌کن‌هایی که از منطقه پارسیان در حال نصب است و با قرار دادن پمپاژها در مسیر جایگذاری می‌شود، آب تا شهرستان آباده و بالاتر منتقل شود. موضوع دوم، بحث تامین برق است که خوشبختانه با حمایت وزارت نیرو و سازمان توانیر، فعلا برق مورد نیاز منطقه و صنایع از طریق دو خط برق سراسری تامین می‌شود؛ اما بازهم کافی نیست؛ فلذا یک نیروگاه برقی را به صورت سرمایه‌گذاری با یک شرکت در دست کار داریم که قرار است برق‌رسانی 913 مگاوات در سال را در چهار فاز برای منطقه انجام دهد. اما بازهم این کافی نیست و با توجه به بررسی‌هایی که صورت می‌گیرد قرار است این صنایع در منطقه مستقر شوند.

وی تأکید می کند: علاوه بر بحث تامین انرژی، موضوع توزیع انرژی نیز مطرح است؛ در حال حاضر برای توزیع انرژی (طی قراردادهای پیمانکاری) تاکنون 1900 میلیارد تومان پروژه انجام شده و تا پایان سال این عدد به بیش از 3000 میلیارد تومان به جهت توزیع انرژی‌هایی که تامین شده‌اند، خواهد رسید.

فتاحی اعلام کرد: یکی از طرح‌ها، ایجاد ریل‌آهن از منطقه ویژه اقتصادی لامرد به بندر پارسیان است. برای صنایع سنگین همچون فولاد و آلومینوم هم برای دریافت مواد اولیه و خوراک مورد نیاز و هم جابه‌جایی محصولات و شمش، وجود تریلی‌ها و کامیون‌ها که تعداشان کم هم نیست اما بازهم پاسخگوی حجم عظیم صنعتی نیست؛ بایستی از ریل آهن استفاده کنیم تا حمل‌ونقل راحت‌تر شود و حجم بیشتری نیز بتوان جابه‌جا کرد؛ فلذا احداث ریل اهن از جمله مواردی است در حال مذاکره برای آن هستیم و می‌خواهیم از سرمایه گذاران بهره بگیریم. طبق برآوردهای اولیه حدود 5000 میلیارد تومان نیاز است.

امضای سه قراراد در حوزه پتروشیمی در هفته آتی

به گفته فتاحی، مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب (سالکو) واقع در منطقه اقتصادی لامرد بالغ بر 1100 میلیارد تومان در زمان خود برای آن سرمایه‌گذاری شده و اکنون بالغ بر 300 هزار تن شمش آلومینیوم تولید می‌کند و بیش از 2500 نفر کارگر و مهندس بصورت مستقیم را به کار گرفته است.

مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی لامرد یادآور می شود: همچنین نیروگاه برق خورشیدی به مساحت 20 هکتار که حدود 10 مگاوات برق (اسمی) و حدود هشت مگاوات بصورت حقیقی تولید می‌کند در منطقه ویژه اقتصادی لامرد قرار گرفته است. کارخانه آسفالت و کارخانه تولید قطعات بتنی نیز از دیگر واحدهای مستقر در منطقه ویژه اقتصادی لامرد محسوب می‌شود که این‌ها همگی در حال بهره‌برداری هستند. یک واحد پتروشیمی هرمز نیز در دو فاز تولید رزین و تولید هیدروکربن در آستانه افتتاح نیز داریم که روزهای ابتدایی خرداد ماه سال 1402 افتتاح خواهد شد.

به گفته فتاحی، هفته آینده سه قرارداد سرمایه‌گذاری امضا و سپس رونمایی خواهد شد. یکی از آن‌ها سرمایه‌گذاری یک کارخانه فولاد است که 50 هکتار زمین جهت استقرار کارخانه به سرمایه‌گذار واگذار شده است. دیگری در حوزه پتروشیمی است که دو قرارداد هفته گذشته امضا و هفته آینده در نمایشگاه پتروشیمی رونمایی خواهد شد.

به گزارش تسنیم، در حال حاضر با گذشت چند سال از احداث این منطقه و با وجود دستاوردهای مهم روند کند جذب سرمایه گذاری در منطقه باعث شده تا سرعت بهره بردای از پروژه ها کند صورت گیرد که همین امر تحقق اهداف این منطقه اقتصادی را با چالش هایی همراه ساخته است.

از جمله واحدهای مستقر در این منطقه را باید مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب (سالکو) عنوان کرد که در این مجتمع از تکنولوژی 430 کیلو آمپر با راندمان 94 درصد که از پیشرفته ترین تکنولوژی های روز دنیا می باشد استفاده شده است. مزیت آمپراژ بالا در خطوط تولید آلومینیوم، علاوه بر افزایش تولید در واحد زمان، کاهش میزان سرمایه گذاری و نهایتاً دستیابی به تولید اقتصادی تر کرده است. عمده مواد مصرفی کارخانه پودر آلومینا، کک کلسینه شده و قیر می باشد و محصولات شرکت عبارتند از: شمش آلومینیوم، بیلت و اسلب.

مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب اکنون می‌تواند 300 هزار تن آلومینیوم در سال تولید نماید و اکنون موضوع طرح توسعه فازهای دوم و سوم مطرح است که ظرفیت تولید آلومینیوم کشور را می‌تواند به 1.2 میلیون تن افزایش دهد، لذا برای این مهم نیازمند تأمین مواد اولیه و همچنین توسعه زیرساخت هایی مثل برق هستیم و در حوزه پالایشگاه‌ها نیز نیازمند تامین خوراک می‌باشیم.

در این واحد تولیدی 258 دیگ وجود دارد که اگر به صورت غیرمنتظره با قطعی برق روبرو شوند راه اندازی مجدد آنها دو تا سه سال طول می کشد اما به گفته مسئولان این واحد تولیدی در تابستان امسال به دلیل قطعی برق 50 دیگ از مدار خارج شد که راه اندازی مجدد آنها خسارت هزار میلیارد تومانی را به مجموعه وارد کرد. علاوه بر این با در نظر گرفتن عدم تولید در این دیگ‌ها رقم هزار میلیارد تومانی نیز در خسارت کاهش تولید در این مجموعه به وجود آمده است.

به گفته مسئولان این کارخانه راه اندازی مجدد یک دیگ به صورت کامل هزینه 100 میلیارد تومانی را نیاز دارد اما تعمیر آنها 8 میلیارد تومان خسارت به مجموعه وارد می کند به همین منظور تامین انرژی برای این واحد تولیدی امری حیاتی به شمار می آید که نیازمند سرمایه گذاری و سرعت بیشتر جهت احداث نیروگاه است.

لامرد نیازمند جذب سرمایه برای تسریع در پروژه‌ها 2
لامرد نیازمند جذب سرمایه برای تسریع در پروژه‌ها 3