لبنیات؛ کالای لوکس سفرههای مردم / افزایش قیمتی که سلامت جامعه را تهدید میکند
با افزایش نجومی قیمت لبنیات در بازار علاوه بر اینکه سلامت جامعه در تهدید است آن را به کالایی لوکس تبدیل کرده که اغلب مردم قدرت خرید آن را ندارند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از کردتودی، افزایش چندمین بار قیمت لبنیات در سال جاری موجب کمبود این محصولات مهم در سبد غذایی مردم شده و این امر می تواند تهدید جدی برای سلامت آنها باشد.
لبنیات بعنوان یک محصول اساسی و ضروری در سلامت مردم و جامعه نقش بسیار مهمی دارد و باید در سبد غذایی خانوارها به طور کامل قرار داشته باشد.
بی شک مصرف شیر و لبنیات با آغاز تولد انسان از کودکی تا سنین کهنسالی نقشی اساسی و کلیدی دارد که مصرف آن سلامت فرد را تامین می کند.
تنها پیامد افزایش قیمت مواد لبنی به ویژه شیر موجب انصراف قشر ضعیف جامعه از خرید آن می شود که همین پایین آمدن قدرت خرید مردم موجب بروز بیماری های می گردد که درمان آن نیازمند هزینه های گزاف پزشکی نیز می شود.
یکی از ظرفیت های مهم استان کردستان دامپروری است و به گفته مسوولان ظرفیت تولید شیر خام استان 244 هزار تن و میزان تولید گوشت قرمز 29 هزار و 746 تن در سال است.
در شرایط فعلی که شهروندان کردستانی و قشر متوسط و کم درآمد، بسیاری از مواد غذایی، پروتئینی از جمله گوشت، مرغ و ماهی را از سفره های خود حذف کرده اند و اکنون نیز نوبت به فرآورده های لبنی رسیده، باید منتظر تبعات سنگینی در حوزه سلامت این استان باشیم.
کالای اساسی سفره مردم به کالای لوکس تبدیل شده
افزایش 120 درصدص قیمت لبنیات نسبت به سال گذشته موجب شده شیر و فراورده های آن به کالای لوکس سفره مردم تبدیل شود که چیزی جزء تهدید سلامت را به دنبال نخواهد داشت.
متاسفانه افزایش تصاعدی قیمت محصولات لبنی مانند سایر کالاهای دیگر موجب رنجش خاطر مردم کردستان که باید دامپروری در آن رونق خاضی داشته باشد دارد و بر روند زندگی روزمره شهروندان اثر چشمگیری داشته است.
مرادزاده یکی از شهروندان بیجاری در گفتگو با خبرنگار کردتودی اظهار داشت: نهادهای نظارتی تا کنون در کنترل قیمت ها خیلی ضعیف عمل کرده اند و به عینه مشاهده می کنیم بازار لبنیات لجام گسیخته و غیر قابل کنترل شده است.
وی بیان داشت: استان کردستان قطب دامپروری کشور است، چرا باید محصولات لبنیات اینقدر گران باشد که دیگر توان خرید آن را نداشته باشیم.
این شهروند کردستانی اضافه کرد: شیر و فراورده های آن برای بچه های خردسال ضروری است، اما با این وضعیت گرانی دیگر توان خرید آن را نداریم و دو روز دیگر باید چند برابر همین پول را تهیه و خرج درمان بچه هایمان کنیم.
مرادزاده گفت: در چند روز قبل در خبرها از کاهش 10 درصدی قیمت شیر و چند محصول دیگر خبر دادند، اما همچنان قیمت ها همان قیمت های قبلی است و متاسفانه نظارتی در بازار صورت نمی گیرد.
وی عنوان کرد: در کشورهای توسعه یافته لبنیات جز اقلام ضروری سبد روزانه ی مواد مصرفی خانوار است، اما افزایش این محصولات در کشور ما موجب انصراف قشر ضعیف جامعه از خرید این محصولات می شود که خود دارای تبعات برای سلامتی افراد است.
عدم نظارت در بازار موجب گرانی لبنیات شده است
یکی دیگر از شهروندان بیجاری ضمن گلایه شدید از افزایش قیمت شیر و پنیر بیان داشت: نرخ لبنیات هر روز بیشتر می شود به طوری که قیمت پنیر که در هفته قبل 16 هزار تومان بوده، در هفته جاری به 23 هزار تومان رسیده است چون مسئولان بازار را رها کرده اند.
وی تصریح کرد: اگر نظارتی از سمت تعزیرات وجود داشته باشد و با گرانفروشی در ماست بندی ها و کارخانه های تولیدی برخورد کند، قیمت ها متعادل تر می شود.
این شهروند کردستانی گفت: چندین کارخانه تولید شیر پاستوریزه و لنیات در استان کردستان وجود دارد آیا سزاوار است که با افزایش چند درصدی قیمت این محصولات از خرید آن محروم شویم.
11 کارخانه فراوری شیر در کردستان فعال است
سید احمد ذکریایی نژاد معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی کردستان چندی پیش یادآور شد: هم اکنون 30 واحد مرکز جمع آوری شیر و واحدهای ماست بندی با وسایل و تجهیزات مدرن برای جمع آوری، سرد کردن و حمل بهداشتی شیر خام به کارخانجات مواد لبنی داخل و خارج استان فعال هستند که روزانه حداقل 98 تن شیر تولیدی واحد های گاو شیری را جمع آوری و به کارخانجات فرآوری و واحدهای ماست بندی تحویل میدهند.
ذکریایی نژاد گفت: همچنین 140 واحد ماستبندی در سطح استان فعالیت دارند که روزانه بیش از 50 تن شیر خام را جذب و بصورت شیر غیرپاستوریزه و فرآورده های لبنی نظیر ماست و دوغ به فروش میرسانند.
وی با اشاره به اینکه توسعه کارخانجات فرآوری مواد لبنی با سرمایه گذاری بخش خصوصی از برنامههای وزارت جهاد کشاورزی در سطح کشور است افزود: تاکنون تعداد 12 کارخانه فرآوری مواد لبنی در سطح استان به ظرفیت اسمی 193 هزارتن در سال احداث شده که از این تعداد 11 کارخانه فعال است.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی کردستان یادآور شد: از جمله سیاستهای این سازمان در راستای حمایت از تولید شیر به عنوان یک محصول استراتژیک برای تامین امنیت غذایی، مساعدت و تشویق به سرمایه گذاری در زمینه ایجاد واحد های صنعتی بزرگ گاو شیری است.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی کردستان با بیان اینکه مصرف سرانه شیر و مواد لبنی در ایران و به تبع آن در استان از میانگین جهانی بالاتر است اما فاصله معنی داری با کشورهای پیشرفته داریم گفت: میزان تولید سرانه شیر استان 152کیلوگرم و مصرف سرانه آن 104 کیلوگرم است و پیشبینی میشود این سرانه با تحقق سیاستهای وزارت جهاد کشاورزی تا افق 1404 به 169 کیلوگرم افزایش یابد.
و اما...
مردم از مسئولان دولتی انتظار دارند افزایش قیمت لبنیات متوقف و با متخلفان، گران فروشان و محتکران این محصولات برخورد قانونی شود تا کسی جرات نکند با سلامت مردم بازی کند. تشدید بازرسی ها و جریمه سنگین واحدهای تولیدی متخلف، مطالبه جدی مردم از سازمان حمایت از مصرف کننده است.
انتهای پیام /