لزوم تحول ساختاری در سایپا؛ جذب نیرویهای نخبه و تقویت بخش مهندسی و کیفیت
یکی از مواردی که همواره به افزایش هزینههای تولید در شرکتهای خودرورسازی داخلی منجر شده، وضعیت نیروی کار و بهرهوری پایین آن بوده است.
مرضیه حسینی - از آنجا که انباشت مشکلات ساختاری در صنعت خودرو در طول دهههای گذشته مانع ایجاد توسعه در این صنعت و تولید خودروی مطلوب و با کیفیت داخلی بوده، گروه خودروسازی سایپا در رویکردهای نوین خود در توسعه این صنعت، متناسبسازی و اصلاحساختاری را با هدف افزایش کیفیت و بهرهوری، کاهش قیمت و افزایش تولید مدنظر قرار داده است. این محموعه صنعتی، با ایجاد تحول در وضعیت نیروی کار، ساختارهای مهندسی و کیفیت تولید را تقویت کرده و در همان حال از حجم نیروهای ستادی کم بازده کاسته است.
دستاوردهای گروه خودروسازی سایپا در سال جاری نشان دهنده موفقیت مدیریت نوین و اصلاح ساختاریِ نیروی کار در این مجموعه است.
وضعیت نیروی کار در خودروسازیهای کشور
یکی از مواردی که همواره به افزایش هزینههای تولید در شرکتهای خودرورسازی داخلی منجر شده، وضعیت نیروی کار و بهرهوری پایین آن بوده است. بررسی نسبت تولید به نیروی کار در خودروسازهای داخلی در نسبت با خودرورسازان جهانی و شرکتهای خصوصی داخلی، نشان دهنده ضرورت اصلاح و متناسب سازی ساختار نیروی کار در خودروسازیهای کشور است.
تیراژ تولید و تعداد نیروی کار در شرکت های خودروسازی
بر اساس جدول فوق، نیروی کار هر دو شرکت ایران خودرو سایپا در مقایسه با سایر خودروسازان جهانی، تعداد خودوری کمتری تولید میکنند؛ این مساله به معنای بهره وری پایین نیروی کار در این دو بنگاه است. بهره وری پایین نیز به نوبه خود به افزایش هزینه تولید و کاهش کیفیت منجر می شود.
اصلاح نیروی کار در خودروسازی سایپا
متناسب سازی نیروی کار در گروه خودروسازی سایپا یکی از مهم ترین مصادیق اصلاح ساختاری بر اساس شیوه مدیریت نوین است که از جانب مدیرعامل این مجموعه به ویژه از آغاز سال جاری مدنظر قرار گرفته، به عنوان مثال، در طول ماه های اخیر بیش از 200 متخصص در واحدهای کیفیت و مهندسی مشغول به کار شدهاند و از سوی دیگر از بار نیروهای ستادی که ارزش افزوده لازم را نداشته کم شده است.
از آنجا که گروه خودروسازی سایپا به عنوان یک بنگاه اقتصادی می بایست حافظ منافع سهامداران و مشتریان باشد، فربه بودن واحدهای ستادی، ضمن به مخاطره انداختن منافع سهام داران، مانعی جدی در مسیر تولید و افزایش کیفیت محصول ایجاد می کند.
کند شدن چرخش امور در بخش ها و حوزه های مختلف، از دیگر پیامدهای حجیم بودن بخش ستادی در مجموعههای صنعتی، خاصه خودروسازی است؛ مدیریت جدید سایپا در این رابطه، با هدف متناسبسازی ساختار، ایجاد چابکی در واحدهای ستادی و تقویت واحدهای کیفیت از تعدد و تجمع اداره ها در بخشهای مختلف کاسته است.
افزایش تولید نتیجه اصلاح ساختاری
دستاوردهای گروه خودروسازی سایپا در سال جاری نشان میدهد که اصلاح و متناسبسازی ساختار در این گروه صنعتی به شکل افزایش تولید روزانه 1850 دستگاه خودرو، کاهش هزینههای سربار، بهرهوری 100 درصدی، و نرخ عبور مستقیم 98 درصدی به بار نشسته است.
اصلاح ساختار در سایپا وجوه مختلفی را شامل می شود؛ ساختارهای مالی، سهامداری، زنجیره تامین، فروش، خدمات پس از فروش و فرایندهای تولید نیز در همین راستا در حال بازنگری و اصلاح است.
تماشاخانه