یک‌شنبه 2 آذر 1404

ما و اقتصاد بین‌الملل؛ 3 بند گزارش تحولات تجارت جهانی را بخوانیم

وب‌گاه عصر ایران مشاهده در مرجع

در این گزارش نمودارهایی حاکی از «رشد جایگاه ترکیه در تجارت با سوریه است (افزایش سهم ترکیه از 27 درصد در 2019 به 37 درصد در 2020): جای خالی ایران در میان شرکای کلیدی وارداتی سوریه

عصر ایران؛ امید جهانشاهی - مرکز پژوهش های اتاق بازرگانی ایران، گزارش سیزدهم «پایش تحولات تجارت جهانی» را منتشر کرده است. در مقدمه این گزارش آمده است: «ایران در اقتصاد سیاسی بین الملل موقعیتی دوگانه دارد. از یک سو ارتباطات بین المللی این کشور به کمترین میزان در دهه های اخیر رسیده است. از دیگر سو کشور به صورت مضاعف از تحولات در محیط روانی و عملیاتی اقتصاد سیاسی بین الملل متأثر می‌شود. سلسله گزارش‌های «پایش تحولات تجارت جهانی»، رویدادهای کلیدی در محیط ژئواکونومیک ایران را مورد بحث و بررسی قرار می‌دهد.» این گزارش در واقع پایش محیطی تجارت منطقه‌ای و جهانی است. منظور از پایش محیطی «رصد رویدادها، اقدامات رقبا و به طورکلی تحولات محیط» است تا درک واقع بینانه‌ای نسبت به محیطی پیدا کنیم و معیار سنجش واقع بینانه‌ای برای سنجش جهت گیری ها در دست داشته باشیم. واقعیت این است که به واسطه تحولات شتاب‌ناک چند دهه اخیر، پیچیدگی، سرعت و شگفتی‌آفرینی از ویژگی‌های محیط در بسیاری از کسب و کارها در قرن بیست‌و‌یکم هستند و از این رو، این قرن را قرن شدت‌گرفتن رقابت در بازارهای ملی و بین المللی دانسته‌اند. لذا امروزه، به مراتب بیش از گذشته، سازمان‌ها، صنایع و کشورها باید سیستمی برای رصد تحولات محیط، تحلیل و بررسی آنها، بحث در مورد امکان های درحال ظهور و شگفتی‌سازها و غافلگیرکننده‌های احتمالی داشته باشند.

در چنین محیطی است که پایش محیطی به عنوان «شناخت محیط به عنوان فرآیندی مستمر» اهمیتی دو چندان می یابد. «کورتلی» پایش محیطی را به عنوان فرآیند کسب دانش و آگاهی درباره روابط، رویدادها و اقدامات تعریف می کند که به مدیران عالی سازمان یا رهبران کشورها در تنظیم سیاست ها و تدوین استراتژی‌ها کمک می‌کند. در واقع پایش محیطی مکانیسم آگاهی از محیط است تا ببینیم دیگران چه می کنند و به چه سمتی در حرکتند و موقعیت ما کجاست و چه می کنیم و به واسطه رفتارهای امروزمان احتمالا چه آینده ای خواهیم داشت. «لستر» و «واترز» فرآیند پویش محیطی را شامل سه فعالیت بر می شمرند: 1) جمع آوری اطلاعات مربوط به محیط و فعالیت رقبا 2) تحلیل و تفسیر این اطلاعات 3) استفاده از این اطلاعات در تصمیم‌گیری ها از این منظر و با توجه به اهمیت پایش محیطی، فقط سه بند از این گزارش را مرور می‌کنم بدون هیچ توضیح و تفسیری چرا که فکت است و واقعیت عینی و نیازی به تحلیل ندارد. 1 توسعه سرمایه‌گذری کشورهای عربستان و امارات: «صندوق ثروت حکومتی عربستان سعودی اخیرا درخواست مجوز برای سرمایه‌گذاری در اقتصاد چین را ارائه داده است. این صندوق با دارایی 450 میلیارد دلاری به تدریج برای سرمایه‌گذاری در اقتصاد بزرگ چین آماده می‌شود. دریافت مجوز به این صندوق امکان می دهد که مستقیما در بازار سهام چین و در سایر بخش‌های اقتصادی این کشور سرمایه‌گذاری نماید. تاکنون اغلب سرمایه‌گذاری‌های این صندوق در آمریکا و اروپا صورت گرفته است، اما در سال‌های اخیر عربستان سعودی توجه فزایندهای به چین نشان داده است. چین مهمترین شریک تجاری عربستان محسوب می‌شود و عربستان سعودی یکی از سه تأمین کننده اصلی نفت وارداتی این کشور است. سرمایه‌گذاری 32 میلیارد دلاری امارات در اندونزی دولت اندونزی اخیرا و پس از سفر رئیس جمهور این کشور به امارات اعلام کرده است که با این شیخ نشین بر سر سرمایه‌گذاری 32 میلیارد دلاری امارات در حوزه‌های مختلف اقتصادی در اندونزی به توافق رسیده است. امارات اخیرا تغییر مهمی در سیاست تجاری خود ایجاد کرد و در قالب آن 8 کشور را به عنوان شرکای اقتصادی تجاری کلیدی برشمرد. اندونزی یکی از این کشورها محسوب می‌شود. در این قالب امارات عربی متحده می‌کوشد تا پایان سال 2022 موافقت‌نامه‌های موسوم به «مشارکت جامع اقتصادی» با این کشورها امضا نماید. این موافقت‌نامه حوزه های تجارت و سرمایه‌گذاری را در بر می گیرد.

مذاکرات با اندونزی در مورد امضای این موافقت‌نامه از مدتی پیش آغاز شده و تا مارس 2022 احتمالا به سرانجام خواهد رسید. تفاهم بر سر سرمایه‌گذاری 32 میلیارد دلاری امارات در اندونزی در قالب این موافقت‌نامه و در پی سفر رئیس جمهور این کشور به ابوظبی صورت گرفته است. مقامات اماراتی کلیات این توافق را تأیید کرده اند، اما هنوز در مورد رقم دقیق سرمایه‌گذاری اظهارنظری نکرده اند. اما دولت اندونزی از توافق در مورد میزان سرمایه‌گذاری نیز سخن گفته است.

قرار است این سرمایه‌گذاری‌ها در حوزه‌های مختلف از ایجاد شهرهای هوشمند، سرمایه‌گذاری در حوزه زیرساخت‌هایی ارتباطی و تأمین مالی پروژه‌های دولتی در اندونزی را در بر گیرد. کشورهای شورای همکاری خلیج‌فارس به ویژه عربستان و امارات در پیشبرد روابط با آسیا از ایران پیشی گرفته‌اند و شکاف فزایندهای میان روابط اقتصادی آنان با آسیا در قیاس با روابط ایران و آسیا وجود دارد.»

2 رقابت عربستان و امارات: «رقابت اقتصادی عربستان و امارات در ماه های اخیر فزاینده بوده است. در این مسیر عربستان محدودیت های مختلفی برای کاستن از رقابت پذیری امارات و ارتقای موقعیت خود در ژئواکونومی منطقه صورت داده است.

افزون بر اعمال محدودیت‌های تعرفه‌ای بر واردات از امارات، عربستان از شرکت های چندملیتی نیز خواسته بود تا مقر خود را به ریاض منتقل نمایند. عربستان انتقال مقر منطقه ای شرکت ها به ریاض را به عنوان پیش‌شرط مشارکت آنان در قراردادهای دولتی برشمرده است. در روزهای اخیر دولت عربستان اعلام کرد که 44 شرکت دفاتر خود را به ریاض انتقال داده اند.

بر مبنای برآوردهای دولت عربستان در صورت انتقال دفتر این شرکت ها، تا سال 2030 حدود 30 هزار شغل در این کشور ایجاد می‌شود و 18 میلیارد دلار وارد اقتصاد آن خواهد شد.» 3 جایگاه رو به رشد ترکیه در بازار سوریه در این گزارش نمودارهایی وجود دارد که «رشد جایگاه ترکیه در تجارت با سوریه را نشان می دهند. سهم ترکیه از 27 درصد در 2019 به 37 درصد در 2020 افزایش یافته است... جای خالی ایران در میان شرکای کلیدی وارداتی سوریه هم قابل تامل است.»

لینک کوتاه: asriran.com/003Pms