سه‌شنبه 16 بهمن 1403

مبارزات طبقاتی و آزادی‌خواهی زنان به روایت متفکر یهودی ضدصهیونیسم

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
مبارزات طبقاتی و آزادی‌خواهی زنان به روایت متفکر یهودی ضدصهیونیسم

نشر افکار سومین چاپ کتاب «تاریخ سیاسی زنان: مبارزات طبقاتی و آزادی‌خواهی زنان» نوشته تونی کلیف و ترجمه نیکزاد زنگنه را منتشر کرد.

نشر افکار سومین چاپ کتاب «تاریخ سیاسی زنان: مبارزات طبقاتی و آزادی‌خواهی زنان» نوشته تونی کلیف و ترجمه نیکزاد زنگنه را منتشر کرد.

به گزارش خبرنگار مهر، سومین چاپ کتاب «تاریخ سیاسی زنان: مبارزات طبقاتی و آزادی‌خواهی زنان» (Class Struggle and Womens Liberation: 1640 to the Present Day) نوشته تونی کلیف (Tony Cliff) و ترجمه نیکزاد زنگنه را در 450 صفحه و بهای 250 هزار تومان منتشر کرد. چاپ پیشین این کتاب بهار امسال به بهای 150 هزار تومان منتشر شده بود. چاپ نخست کتاب نیز بهار 1400 با شمارگان 500 نسخه و بهای 125 هزار تومان در دسترس مخاطبان قرار گرفت.

تونی کلیف، یهودیِ مارکسیست فلسطینی و ضدصهیونیست است که دو سال پیش از تشکیل اسرائیل به انگلستان مهاجرت کرد، کتاب «تاریخ سیاسی زنان: مبارزات طبقاتی و آزادی‌خواهی زنان» را در سال 1984 منتشر کرد. همان‌طور که نویسنده در عنوان فرعی نسخه اصلی تأکید کرده، این کتاب وقایع بازه زمانی سال‌های 1640 تا اواخر دهه 1970 میلادی در حوزه مبارزات زنان را در بر می‌گیرد.

کلیف در مقدمه کتاب می‌نویسد: «در طول صد و اندی سال گذشته، دو جنبش مختلف یعنی مارکسیسم و فمینیسم در پی آزادی زنان و نابودی موقعیت نابرابر و تحت ستمِ آنها در جامعه امروز و جایگزین ساختن آن با برابری کامل و حقیقی بوده‌اند. با این حال، این دو جنبش، ستم بر زنان را به دو شیوه بسیار متفاوت تبیین می‌کنند و راهبردهایی را دنبال می‌کنند که کاملاً در مقابل یک‌دیگر قرار می‌گیرد. اختلاف اصلی جهان به‌زعم فمینیسم، اختلاف میان زنان و مردان و علت ستمدیدگی زنان، پافشاری مردان بر ادامه اِعمال سلطه و کنترل آنها است.

تاریخ، داستان ساختارهای مردسالارانه تغییرناپذیری است که مردان از ره‌گذار آنها زنان را به انقیاد خود در آورده‌اند. تنها راه برانداختن این ساختارها توسط زنان - از هر طبقه اجتماعی که باشند - اتحاد علیه مردانِ تمام طبقات اجتماعی است. اما برای مارکسیسم، ستیز اساسی در جامعه، نه ستیز بین جنس‌ها که ستیز طبقاتی است.

هزاران سال است که اقلیتی از مردان و زنان برای تصاحب کار اکثریت عظیم مردان و زنان کارگر با یک‌دیگر همکاری کرده‌اند. مبارزه طبقاتی بین استثمارکننده و استثمارشونده - فارغ از جنس - نیروی محرکه دگرگونی‌های تاریخی بوده است. از این رو، ستم بر زنان تنها در بستر روابط گسترده‌تر بهره‌کشی طبقاتی قابل درک است. هرچند در سال‌های اخیر برخی از «فمینیست‌های سوسیالیست» کوشیده‌اند تا شکاف بین این دو دیدگاه را کاهش دهند، اما واقعیت این است که هیچ سازشی نمی‌تواند بین آنها وجود داشته باشد.»

نیکزاد زنگنه، دانش‌آموخته کارشناسی‌ارشد مطالعات زنان از دانشگاه علامه و مترجم حوزه سوسیالیسم و فمینیسم است. به قلم او پیشتر کتاب «پیمانکاران اعتراض: چگونه سرمایه‌داری از کنش‌گری مدنی کسب‌وکاری سودآور می‌سازد» نوشته پیتر دووِرن و جانِویو لابرن نیز منتشر شده است.