دوشنبه 5 آذر 1403

مجلس یازدهم نمره متوسط به پایین می‌گیرد / شورای ائتلاف زیر بار لیست واحد نمی‌رود + فیلم

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
مجلس یازدهم نمره متوسط به پایین می‌گیرد / شورای ائتلاف زیر بار لیست واحد نمی‌رود + فیلم

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، مجتبی بیگلری؛ با داغ شدن تنور انتخابات برای دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی و ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری، اظهار نظر‌هایی از سوی برخی جبهه‌ها، احزاب و شخصیت‌های سیاسی دیدگاه‌های خود را در خصوص مجلس آینده نمایان‌تر کرده است. در همین رابطه با حجت الاسلام مصطفی پور محمدی دبیر کل جامعه روحانیت مبارز و رئیس مرکز اسناد اتقلاب اسلامی در خصوص فضای سیاسی...

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، مجتبی بیگلری؛ با داغ شدن تنور انتخابات برای دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی و ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری، اظهار نظر‌هایی از سوی برخی جبهه‌ها، احزاب و شخصیت‌های سیاسی دیدگاه‌های خود را در خصوص مجلس آینده نمایان‌تر کرده است. در همین رابطه با حجت الاسلام مصطفی پور محمدی دبیر کل جامعه روحانیت مبارز و رئیس مرکز اسناد اتقلاب اسلامی در خصوص فضای سیاسی کشور، انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری گفتگویی را ترتیب دادیم که مشروح آن را مطالعه خواهید کرد. از این که زمانی را برای تعامل و گفتگو با خبرگزاری دانشجو اختصاص دادید سپاس‌گزاریم. ارزیابی شما از مجلس کنونی چیست و عملکرد آن را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

جمهوری اسلامی از سال اول پیروزی انقلاب مجلس داشته و شاید کمتر انقلابی در دنیا سراغ داشته باشیم که تمام رفتار خود را قاعده‌مند و ضابطه‌مند و طبق قوانین مشروع و مقبول مردمی قرار داد. مجالس مختلف کارکرد‌های متفاوتی داشته‌اند. مجالس ما؛ هم دست‌آور‌های قابل توجهی داشتند و هم بعضا ناکامی‌ها و عدم توفیق‌هایی داشته‌اند. شرایط مجالس مختلف را باید به طور نسبی سنجید. مجلس یازدهم در شرایط سختی تشکیل شد. بهترین قضاوت این است که از نگاه مردم ارزیابی کنیم. مردم ما امروز از فضای عمومی که در حوزه اجرایی کشور (نمایندگان و مجریان) برداشت مثبت و موفقی ارزیابی نمی‌کنند. اما اختلافاتی هست در این که کجا موفق بوده کجا ناموفق بوده، درصد‌های آن در قضاوت متفاوت بوده است. به پارلمان یازدهم و ریاست آن چه نمره‌ای می‌دهید؟

به مجلس یازدهم و رئیس آن نمره متوسط به پایین می‌دهم. با نگاه کارشناسی، مجلس و رئیس آن نمره حداقلی آورده است. نگاه ما با مردم متفاوت‌تر و حرفه‌ای‌تر است به این دلیل شاید نمره ما از مردم بیشتر باشد. اما وقتی بین مردم می‌رویم شاید این مقدار هم نمره ندهند. در جلسه‌ای فرموده بودید «می‌خواهیم مجلس شایستگان تشکیل دهیم»! چگونه؟ آیا در این مجلس (یازدهم) شخص شایسته وجود ندارد؟ معنی این که ما می‌خواهیم مجلس شایستگان داشته باشیم معنی آن نیست که شخص شایسته‌ای در آن نبوده است، می‌خواهیم شایسته‌تر باشد. کسانی باشند که رضایت مردم را بیشتر جلب کنند و به آرمان‌ها و اهداف انقلابی و ملی نزدیک‌تر باشند.

اگر کاندید‌های شورای وحدت به پالمان راه پیدا کنند، آیا شما پاسخگوی عملکردشان خواهید بود؟

یکی از اشکلات مبنایی سامان سیاسی کشور این است که هیچ گروهی مسئولیت پیامد تصمیات خود را به عهده نمی‌گیرید. بخشی از این معضل به قوانین و بخشی به رفتار سیاسی گروه‌ها مرتبط است. تاکید و توصیه ما این است که همه گروه‌ها و افراد مسئولیت پذیر باشند.

اولویت‌های مجلس آینده باید چه مسائلی باشند؟

بهترین و ضروری‌ترین مسئله برای مجلس آینده بحث اقتصادی، معیشتی و تورم است. نمایندگانی که به مجلس راه پیدا می‌کنند باید متعهد باشند که این موضوع را به طور مشخص به عنوان اولویت فعالیت‌های خود در قانون‌گذاری، نظارت، پیگیری، سوال و استیضاح خود قرار بدهند.

اولویت دوم (نمایندگان مجلس دوازدهم) سازمان اداری کشور سازمانی است که از پیشینه موفقی برخوردار نیست. ما به بروکراسی قبل از انقلاب انتقاد داشتیم. قول داده بودیم که نظام دیوان سالار معیوب گذشته را اصلاح کنیم، اما توفیق چندانی نداشتیم. یکی از مهم‌ترین اولویت‌های سیاست‌مداران و قانون‌گذاران و هم مجریان باید اصلاح‌نظام اداری باشد. اولویت سوم نمایندگان مجلس آینده باید نظام مشارکت سیاسی مردم باشد. این حوادث ثبت‌نام، ردصلاحیت، تبلیغات و... حکایت از یک نابسامانی این عرصه از حیث قانون‌گذاری است. (تصحیح) این مسئله کار مجلس است. وقتی به شورای نگهبان مراجعه می‌کنیم، می‌گویند مجلس تصویب کرده و درست هم می‌گویند. قانون‌گذاران باید دقت‌های لازم را داشته باشند. تا مجریان بتوانند کارکرد موفق و رضایت بخشی داشته باشند. مشارکت بستر‌های طبیعی می‌خواهد و چیزی نیست که با تشویق و تبلیغ و کار روانی اتفاق بی‌افتد. اساس مشارکت این است که رای دهنده احساس کند رای او در سرنوشتش تاثیرگذار است. کارکرد مجالس و دولت‌ها تاثیر مستقیم در مشارکت دارد. 14 هزار نفر در انتخابات مجلس تایید صلاحیت شدند. مشارکت را چگونه می‌بینید؟ چگونه باید مشارکت را افزایش دهیم؟

14 هزار نفر تایید شدند پس نمی‌شود گفت که این‌ها تامین کننده سلیقه‌های مردم نیستند. مردم و احزاب به چهره‌های شاخص اتکا دارند. نمی‌خواهم رد و تایید صلاحیت‌ها را قضاوت کنم، اما اعتراض به این مسئله وارد است. آیا واقعا مردم نمی‌توانند کسی که 30 درصد مطابق نظر آن‌هاست را پیدا کنند؟

تصمیم مردم دو رکن دارد. یک، تصمیم نه به آن که هست و دو، تصمیم انتخاب شخصی که حداقل 30 درصد نزدیک به نظر آن‌ها است. عقل، عقلا و دین این را می‌گوید. باید این پیام را به مردم بدهیم که ایستادن و عقب‌گرد اشتباه است. وقتی نمی‌توانیم 20 قدم لازم رو به جلو را برداریم 5 قدم ممکن را برداریم. عقل به ما می‌گوید 5 قدم ممکن رو به جلو را برداریم. عدم ارائه لیست اصلاح‌طلبان در تهران را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

گروه‌های رقیب اصول‌گرایان مثل اصلاح‌طلبان در شهر‌های تک نماینده که مشکلی ندارند، اشخاصی پیدا کنند که اگر در حزب‌شان هم نیست نزدیک به مواضع آن‌هاست. این شخص را تایید کنند. رسالت اجتماعی و مسئولیت اجتماعی به ما می‌گوید باید تاثیر مثبت (در انتخابات) بگذاریم.

این که گروهی می‌گوید ما لیست نمی‌دهیم یا، چون کاندید‌های ما تایید نشدند پس حضور نداریم این یک اشتباه سیاسی است. این اشتباه از جهت منافع ملی برای امروز ما است. اگر نفر اول و دوم‌تان نبود، فقط بودن کسی که رای بدهد و از نظر شما (در پارلمان) دفاع کند کافی است. شما آن رای را نیاز دارید.

آن بخشی از جامعه که با رای ندادن می‌خواهند مبارز سیاسی تضعیف کننده نظام انجام دهند (تعدادشان زیاد نیست) بخش بزرگی از جامعه ناراضی‌اند، گرفتاراند، مشکل دارند، اعتراض دارند. اما دعوا و ضدیت ندارند. این بخش نیازمند گفتگو هستند. این گفتگو رسالت مهم گروه‌های سیاسی در این مقطع است. حضرت امیر (ع) می‌فرمانید عاقل آن نیست که بتواند بین خوب و بد تشخیص دهد عاقل آن است که بین بد و بدتر تشخیص دهد و بد را انتخاب کند تا دچار بدتر نشود. به برخی می‌گویم از من خوشت نمی‌آید، اگر شرکت نکنی دوبار من انتخاب می‌شوم. این باز به ضرر تو می‌شود. اگر بیایی و من را انتخاب نکنی به 50 درصد خواسته خودت می‌رسی. حالا اگر آقا یا خانمی را انتخاب کنی که 20 درصد به نظرات تونزدیک باشد به 70 درصد خواسته خودت رسیده‌ای. باید با مردم و نخبگان بیشتر صحبت کنیم و آن‌ها را از این یاس، ناامیدی، افسردگی و تردید بیرون بیاوریم. باید اکنون شرایط را خوب درک کنیم. قدرت تشخیص و جسارت تصمیم داشته باشیم. شما یکبار برای مجلس خبرگان رهبری رد صلاحیت شده‌اید در ارتباط با رد صلاحیت برخی چهره‌های شاخص از جمله خودتان چه نظری دارید؟ آیا این مسئله در انتخابات تاثیر خواهد گذاشت؟

طبعا میزان رد صلاحیت و تایید صلاحیت در مشارکت و ترغیب اجتماعی روشن است (تاثیر دارد). البته من و بسیاری از دوستان روحانیون از جمله جامعه روحانیت، نسبت به ساختار مجلس خبرگان، شرایط، صلاحیت و... حرف و پیشنهاد جدی داریم. نمی‌پسندیم که در یک انتخاباتی برای هر صندلی یک و نیم نفر نامزد داشته باشد. هرچند بهترین چهره‌ها هم تایید شوند. مردم می‌خواهند نقش انتخاب خودشان را ببینند. پس امکان انتخاب باید فراهم

دوستان شورای نگهبان و فقهای شورای نگهبان می‌گویند شرایط به عهده خود خبرگان است. ما ناچاریم با آن شرایط مصاحبه و گزینش کنیم، خود خبرگان باید اصلاح کند. برخی از اعضای شورای نگهبان گفتند با این ضوابط موافق نیستیم و فکر می‌کنیم باید ضوابط دیگری اتخاذ شود. اکثر افرادی که (برای خبرگان رهبری) رد یا قبول می‌کنند ملاحضات علمی دارند. عملکرد شورای نگهبان را در این دوره چگونه می‌بینید؟ 

در رد و قبول صلاحیت افراد باید اقناع اجتماعی ایجاد شود. اگر دلیلی داریم که نمی‌توانیم بگوییم نباید ترتیب اثر بدهیم. اگر کسی نظری خاصی دارد یا خلافی انجام داده و ما شرعا مجاز به انتشار آن هستیم، باید منتشر کنیم اگر مجاز نیستیم پس مجاز به رد وی هم نیستیم. اگر این گونه نباشد افکار عمومی فکر می‌کند با آن شخص خورد حساب داریم. باید با آن نامزد، خانم یا آقا صحبت کنیم و قانعش کنیم که انصراف بدهد. باید او را قانع کنیم که به نفع شما و ما است که وارد این مجادله و بحث نشویم. با این دلایل که داریم خودت انصراف بده. اگر قانع نشد و مردم سوال کردند آن وقت به مردم می‌گوییم. آیا در این انتخابات شاهد ائتلاف این دو شورا (شانا و ائتلاف) برای لیست واحد یا حتی لیست واحد جریان اصولگرایی خواهیم بود؟ آیا حاضرید به سرلیستی قالیباف تن بدهید؟ تحلیل فعلی ما این است که به لیست واحد نخواهیم رسید. اما لیست واحد را دوست داریم و حمایت هم خواهیم کرد. ایده سرلیستی به نظرم ایده کاملی نیست. اگر قرار بر لیست واحد باشد حتما باید چهار - پنج چهر شاخص داشته باشد که در صدر لیست قرار بگیرند. جامعه روحانیت هم از این موضع حمایت می‌کنیم.

دوستان شورای ائتلاف می‌گویند نمایندگان موجود نماینده ما هستند و ما نمی‌توانیم آن‌ها را کنار بگذاریم. حرف شورای وحدت هم این است که مردم از نمایندگان موجود رضایت ندارند و باید تغییراتی ایجاد شود. اکنون مشکل این است. اگر آقایان از افراد خاص دست بردارند مشکل حل می‌شود. یکی از آقایان (شورای ائتلاف) می‌گفت باید در تهران 20 نفر باید از این موجودین باشند. پس دیگر جایی برای حضور و مذاکره وجود ندارد.

آقای لاریجانی سازمان و حزب ندارد. نمایندگان ادوار هم تشکل سازمان یافته نیستند. احتمال دارد از این اشخاص تعدادی در لیست ما باشند، اما به عنوان جریان ائتلافی در کار نخواهند بود. سپاس گذاریم که وقت خودتان را در اختیار ما قرار دادید. من هم از خبرگزاری دانشجو که از خبرگزاری‌های خوب کشور است تشکر می‌کنم خدا نگهدار