مجلس یازدهم و انتظارت آتی
دکتر رضا طالعیفر*؛ انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی با تمام فراز و نشیب هایش بالاخره با مشخص شدن نفرات برگزیده به ایستگاه آخر رسید، ولی ذکر چند نکته در خصوص انتظارات آتی خالی از لطف نیست امید که مدنظر قرار گیرد:
1. هرچند در فضای ملتهب کشور متاثر از انواع و اقسام اتفاقات و حوادث بوجودآمده در 6 ماهه دوم سال 1398، به زعم کارشناسان مشارکت بسیار کم مردم پیشبینی میشد، ولی بهرحال در اکثر شهرها و روستاها مشارکت میزان قابل قبولی داشت، اما مشارکت حدود 25 درصدی مردم پایتخت و بین 25 تا 30 درصد مردم کلان شهرها خود پیامهای مهم و جدی در بطن خود دارد که بایستی در اسرع وقت توسط مسوولان بررسی و ریشهیابی شود تا این چنین مشارکتی دال بر از دست رفتن سرمایه اجتماعی نظام از سوی شبکههای معاند و دشمنان قسم خورده تعبیر نشود.
2. علیرغم تاکیدات رهبری بر حضور جدی جوانان در عرصه مدیریت کشور مبتنی بر بیانیه گام دوم انقلاب، اما چهرههای جوان اندکی به مجلس راه پیدا کردند. این مهم حکایت از آن دارد که برای محقق شدن مجلسی جوان متشکل از جوانان متخصص و متعهد هنوز راه پر فراز و نشیبی بایستی پیموده شود.
3. وجود برخی چهرهها که برای بار چهارم، پنجم، ششم یا حتی هفتم مجددا موفق به کسب بیشترین رای در برخی از حوزههای انتخابیه شدند قابل تامل است و با اصل چرخش نخبگانی مورد نظر اکثر محققان و دلسزوان نظام منافات دارد. کاش در مجلس جدید برای حل این معضل چارهای اندیشیده شود.
4. از مجلس جدید انتظار میرود که سریعا اصل شفافیت آرا که جزو شعارهای اکثر کاندیدای مجلس بود محقق ساخته و زمینه را برای پاسخگو کردن هر چه بیشتر دولت در عمر کمتر از دو سال باقیمانده خویش فراهم سازد.
5. کلیدواژه فساد و مبارزه با آن قطعا یک مطالبه همگانی و ملی است و چه بهتر که مجلس در سال اول خود با همکاری سایر قوا با بسیج تمامی امکانات و توان خود، یکبار برای همیشه با تدوین سازوکاری مشخص فساد و انحصارطلبی را ریشهکن سازد هر چند که به علت منافع هنگفت برخی گروهها و جریانها و مافیاها کاری است بس دشوار و طاقتفرسا، ولی قطعا با همتی انقلابی، شدنی است.
6. یکی از مشکلات عمده و خستهکننده فعلی کشور عدم صداقت برخی از مسوولان با مردم است. لطفا و خواهشا نمایندگان جدید صداقت با مردم را بر هر اصلی رجحان داده و مطلقا فضای مجلس جدید را به سمت و سوی سیاست بازی، رفاقتبازی و... هدایت نکنند.
7. از مشکلات عمده مجلس قبل، عدم مشارکت جدی همه نمایندگان در ارایه نطق، سخنرانی، ابراز نظر در خصوص طرحها و لوایح و... بود. در واقع برخی نمایندگان دوره پیش مجلس را با خوابگاه و استراحتگاه عمومی اشتباه گرفته بودند. از مجلس جدید انتظار میرود با اتخاذ ساز و کاری مشخص بتواند مستمرا فعالیت نمایندگان را زیر نظر داشته و هرگونه تخطی نمایندگان از انجام وظایف قانونیشان را در اسرع وقت بدون هیچ ملاحظهای به سمع و نظر آحاد جامعه رسانده و برخورد انضباطی لازم را در این خصوص مبذول دارد.
8. مجلس جدید باید بتواند شاخصه شجاعت را که مدتهای مدید به فراموشی سپرده شده بود، در بین کلیه نمایندگان احیا کند تا با اتکا به چنین خصیصهای بتوان به خروجی و عملکرد مثبت این مجلس در عرصههای مهمی، چون جنگ اقتصادی و جنگ نرم امید داشت.
9. این توقع از نمایندگان راه یافته به مجلس وجود دارد که جناحبازی، لیستبازی، گروهبندی و... که نوعا مرتبط با فضای رقابت بود را کنار گذاشته و به عنوان نماینده مردمی و نه جناحی و حزبی کار و فعالیت جهادی کنند.
10. مشکلات مترتب از نظام بودجهریزی از مشکلات قدیمی مجالس کشور است که توقع میرود این مشکل به ظاهر لاینحل با بسیج کلیه تخصصهای موجود در مجلس و بدنه مشورتی آن (مرکز پژوهشهای مجلس) و استفاده از نظرات کلیه اساتید آگاه و خبره در این حوزه، مرتفع گردد.
هر چند ناگفتنیها در خصوص مجلس جدید بسیار است، اما بنظر میرسد اگر مجلس جدید بتواند با تمامی کارشناسان دلسوز کشور صرفنظر از دیدگاه سیاسی اشان همگرایی مستمر و دائمی داشته باشد خواهد توانست بر مشکلات موجود فائق بیاید و جمله کلیدی "مجلس در راس امور است" را بار دیگر محقق سازد. انشالله
*دکترای مدیریت منابع انسانی، عضو هیات علمی و استاد دانشگاه