محصولات زیبایی چگونه محیط زیست را زشت میکنند؟
صنعت زیبایی و محصولات آرایشی بهداشتی سالانه 120 میلیارد بستهبندی پلاستیکی تولید میکنند که 70 درصد از این مواد هرگز بازیافت نمیشوند.
به گزارش خبرنگار محیط زیست خبرگزاری تسنیم؛ تمایل به مصرفگرایی در جهان به شکل بیرویهای رو به افزایش است و این تجملگرایی و اعتیاد به مصرفگرایی در زمینههای مختلف موجب آسیب به محیط زیست شده است. یکی از موارد این مصرفگراییها مربوط به استفاده بیرویه محصولات آرایشی و بهداشتی است, بر اساس آخرین برآوردهایی که در سال 2020 میلادی انجام شده است سالانه 483 میلیارد دلار برای لوازم آرایشی در جهان هزینه میشود و انتظار میرود این هزینهها تا سال 2025 به بیش از 716 میلیارد دلار برسد!
صنعت زیبایی و محصولات آرایشی بهداشتی سالانه 120 میلیارد بستهبندی پلاستیکی تولید میکنند که 80 درصد از این بستهبندیها هرگز بازیافت نمیشوند. تنها در سال 2018 در کشور آمریکا حدود 7.9 میلیارد قطعه پلاستیک بر اثر تولید محصولات آرایشی تولید شده است. مشکل تولید زباله پلاستیکی در صنعت زیبایی و محصولات آرایشی زمانی بدتر میشود که پیشبینیها نشان از رونق بیشتر این صنعت در سالهای آینده و در نتیجه آن تولید بیشتر پلاستیک در جهان دارد.
از سال 1950 که شروع تولید انبوه محصولات پلاستیکی شروع شده است تاکنون که در سال 2022 میلادی قرار داریم تنها 9 درصد پلاستیکهای جهان بازیافت شدهاند و این آمار نشان میدهد که بازیافت زبالههای پلاستیکی چیزی شبیه یک افسانه است. 70 درصد از تمام پلاستیکهایی که به دنبال صنعت زیبایی و آرایشی تولید میشود, در خاک دفن میشوند که این اقدام به مرور زمان تولید میکروپلاستیک (اشیایی پلاستیکی که قطرشان کمتر از 5 میلیمتر است) را در پی دارد. این میکروپلاستیکها از خاکهای منطقه دفن, نشست میکنند و خود را به اقیانوسها میرسانند.
تولید پلاستیک در محصولات آرایشی بهداشتی تنها به بستهبندی پلاستیکی ختم نمیشود و مواد پلاستیکی در بسیاری از این محصولات وجود دارد. میکروپلاستیکها در دئودورانت (ضد تعریق), ژل حمام, رنگ مو, کرم اصلاح, کرم ضد آفتاب, کرم ضد چروک و... وجود دارد.
طبق تحقیقاتی که در کشورهای اروپایی انجام شده است, حدود 4360 تُن میکروپلاستیک در نتیجه مصرف محصولات آرایشی و بهداشتی تولید شده است. این میکروپلاستیکها در اثر شستوشو به فاضلاب وارد میشوند و از آنجایی که این مواد قابل جمعآوری و بازیافت نیستند, در نهایت به اقیانوسها که به زبالهدان کره زمین تبدیل شدهاند, ریخته میشود.
میکروپلاستیکهایی که در انتهای سفر خودشان به اقیانوس میریزند, توسط آبزیان خورده میشوند و تغذیه آبزیان از این مواد به مرگ آنها منجر میشود. در حال حاضر 5.25 تریلیون قطعه میکروپلاستیکی در اقیانوسها شناور است. از آنجایی که 50 تا 80 درصد از اکسیژنی را که تنفس میکنیم, توسط اقیانوسها تولید میشود, به راحتی میتوان نتیجه گرفت که این تمایل به مصرف محصولات آرایشی و تولید میکروپلاستیکها به طور مستقیم بر سلامت انسان تاثیر میگذارد.
لازم به ذکر است که به تازگی برخی از برندهای معروف فعال در صنعت زیبایی و محصولات آرایشی بهداشتی, بستهبندیهای پایدار و قابل شارژی را تولید میکنند که قابلیت استفاده مجدد را دارد. این اقدام اگرچه که منجر به کاهش تولیدات پلاستیکی بر اثر مصرف مواد آرایشی میشود اما تولید میکروپلاستیکهایی که در مواد به کار رفته این محصولات قرار دارند, همچنان به قوت خود باقی است.
منبع: (Stacy malkan (2007) The Ugly side of the beauty industry_(Plastics In cosmetics (UNEP
پیشرفت صنعت هوایی دلیل افزایش آلودگیهای زیست محیطی! ردپای نانوپلاستیکها در قطب شمال و جنوب مدت زمان تجزیه زبالههای مختلف پلاستیکی در دریا چه قدر است؟