محمدرضا پهلوی
محمدرضا پهلوی
یکی از غیرقابلدفاعترین اقدامات محمدرضا پهلوی، جدایی بحرین از سرزمین مادریاش ایران است که غالباً در فضاهای مختلف مطرح میشود؛ کاری که خیانت پهلویدوم به حاکمیت ارضی و ملی ایران بهحساب میآید.
بررسی خاطرات سیاستگذاران اقتصادی در عصر پهلوی دوم بیانگر آن است که عدم درک درست شاه از چگونگی کارکرد اقتصاد و اصرار او به دخالت در اقتصاد، نقش موثری در فروپاشی حکومتش داشته است. در واقع این نوع نگاه به اقتصاد موجب شد تا سرعت فروپاشی حکومت پهلوی بیشتر شود. بازخوانی این خاطرات در عرصه سیاستگذاری، میتواند از تکرار اشتباهات گذشته جلوگیری کند.
همزمان با روز نیروی هوایی، پنجمین "نشست نیاوران" با عنوان " ارتش شاهنشاهی از خیال تا واقعیت" نوزدهم بهمن ماه 1401 در سالن کنفرانس مجموعه نیاوران برگزار شد.
محمدرضا پهلوی برای حفظ قدرت خود به پاره ای از تصمیم ها تن داد که درک درستی از آن ها نداشت. شاه درک نکرد که کودتای 28 مرداد تنها یک واقعه نیست. از این رو کودتای 28 مرداد سبب شد او نتواند تا لحظه مرگ اش بحران مشروعیت اش را با نیروهای ملی، نخبگان و مردم حل کند.
«میشل ستبون»، عکاس فرانسوی: امام یک شخصیت جهانی بود چون توانسته بود ایران را به لرزه درآورد و از یک خانه کوچک در نوفل لوشاتو ایران را به حرکت درآورد.
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، فروش نفت ایران در اوایل دهه 50 به 6 میلیون بشکه در روز رسید و درآمد نفت ایران 20 برابر شد، ولی آیا این درآمد خرج اقتصاد و رفاه مردم ایران شد؟ با پیروزی نهضت ملی شدن صنعت نفت، گرچه در نهایت اهداف اولیه مردم و نخبگان سیاسی محقق نشد، اما با افزایش فروش نفت، اقتصاد کشور از اقتصاد مبتنی بر تولیدات کشاورزی و کارگاههای سنتی، شدیداً به «نفت» وابسته شد. تولید...
مشرق نوشت: در کنفرانس تهران تنها استالین به دیدار محمدرضا شاه رفت و شاه مجبور شد برای دیدار با روزولت و چرچیل - برخلاف رسوم دیپلماتیک - به سفارت روسیه برود.
مردم شهرضا در 19 آذرماه 1357 مصادف با تاسوعای حسینی به عنوان نخستین شهر در کشور بعد از تهران در طول مبارزات مردمی اقدام به پایین کشیدن مجسمه شاه در میدان مرکزی این شهر کردند.
در کنفرانس تهران تنها استالین به دیدار محمدرضا شاه رفت و شاه مجبور شد برای دیدار با روزولت و چرچیل - برخلاف رسوم دیپلماتیک - به سفارت روسیه برود.
بهزاد نبوی میگوید: «در خانواده ما دو دایی و یک خالهام طرفدار مصدق بودند و یکی از داییها از بقایی دفاع میکرد... در این بین من هم مصدقی شدم. خالهام عضو حزب زحمتکشان نیروی سوم بود. از همان موقع روزنامههای حزبی را برای فروش به مردم به من میداد، چون خانه ما روبهروی دانشگاه تهران بود. میرفتم آنجا و آنها را میفروختم. آن زمان بحثهای سیاسی بیشتر بین ملیون بود و تودهایها. میآمدند...
هم میهن نوشت: بهزاد نبوی میگوید: «در خانواده ما دو دایی و یک خالهام طرفدار مصدق بودند و یکی از داییها از بقایی دفاع میکرد... در این بین من هم مصدقی شدم. خالهام عضو حزب زحمتکشان نیروی سوم بود. از همان موقع روزنامههای حزبی را برای فروش به مردم به من میداد، چون خانه ما روبهروی دانشگاه تهران بود. میرفتم آنجا و آنها را میفروختم. آن زمان بحثهای سیاسی بیشتر بین ملیون بود و تودهایها....
فقط 10 سال داشت که شاهد به شهادت رسیدن یکی از تظاهراتکنندگان و قیامکنندگان علیه قوامالسلطنه در جریان ملی شدن صنعت نفت در خیابان ظهیرالدوله بود. در میان انبوه جمعیت به همراه دایی و خالهای که کمی پیشتر از آنها جدا شده بود، حضور داشت و مأموران امنیتی دست به پراکندهسازی مردم و برخورد با آنها میزنند.