مدل ارزیابی صنایع خلاق تغییر خواهد کرد / راهاندازی صندوقهای تخصصی خانههای خلاق به ارزش 500 میلیارد تومان
به گزارش گروه علم و پیشرفت خبرگزاری فارس، خانههای خلاق و نوآوری به عنوان یکی از هستههای مهم کمککننده در تسهیل و تسریع شکلگیری ایدهها و طرحهای خلاقانه و نوآورانه هستند. این نهادها به تیمهای کسبوکارهای خلاقانه در تجاریسازی محصولاتشان کمک میکنند و باعث شکلگیری زنجیره ارزش محصولات خلاقانه و در نهایت تحقق اقتصاد خلاق میشوند.
نشست دورهمی خانههای خلاق و نوآوری امروز، یکشنبه، 10 اردیبهشتماه 1402 با حضور روحالله دهقانی، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری برگزار شد. در این نشست، جمعی از مدیران خانههای خلاق و نوآوری کشور با معاون علمی و فناوری دیدار و گفتگو کردند.
سهم بزرگ اقتصاد خلاق از اقتصادهای نوین جهان
روحالله دهقانی فیروزآبادی در این نشست، حوزه اقتصاد خلاق را قسمت مهمی از اقتصادهای نوین دنیا معرفی کرد و افزود: بشر دارای دو ساحت جسمی و روحی است که نیازهای جسمی به سرعت احساس میشود، اما نیازهای روحی در صورتی که سالها به آن توجه نشود اتفاق خاصی نمیافتد. در حال حاضر بشر در دوران قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم همت خود را بر توسعه فناوریهای ارتقادهنده فناوریهای جسمی به کار بسته است. آنچه که امروزه شبکههای مجازی را برجسته میکند، محتوای آنهاست نه فناوری یا سرورهای آنها.
وی حوزه اقتصاد خلاق را قسمت مهمی از اقتصادهای نوین دنیا معرفی کرد و افزود: در اقتصادهای روز دنیا، به غذای روح انسان که توسط فناوریهای نرم تأمین میشود، توجه میگردد. اقتصادهای بزرگ دنیا مانند ژاپن 10 درصد GDP خود را به صنایع خلاق اختصاص دادهاند، در صورتی در حال حاضر، که ایران در حوزه دانشبنیانها کمتر از سه درصد GDP را به خود داده است.
دهقانی با اشاره به اقدامات زیرساختی ایران در حوزه صنایع خلاق اظهار کرد: از بین 19 ستاد معاونت علمی، تنها ستادی که دارای یک اداره کل است، ستاد فناوریهای نرم است. در حوزه حمایتی نیز تلاش کردیم در قانون برنامه هفتم توسعه، صنایع خلاق را نیز از مزایای قانون سال 1389 که برای شرکتهای دانشبنیان در نظر گرفته شده است، بهرهمند کنیم.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور، در ادامه افزود: صنایع خلاق با مردم ارتباط مستقیم و نزدیک دارد. برای مثال صنایع انیمیشن، بازیهای رایانهای و... در ارتباط مستقیم با مردم هستند. این صنایع زودبازده است و در سطح کلان، به سرمایهگذاری کمتری نیاز دارد. صنایع خلاق دارای اشتغالزایی بالا هستند و به همین دلایل، این صنایع به سرعت میتوانند رشد کنند و به بهرهبرداری برسند.
نوآوری، ترکیب خلاقانه فناوریهای مختلف است
دهقانی فیروزآبادی در تعریف نوین نوآوری اظهار داشت: نوآوری ترکیب خلاقانه چند فناوری است؛ به همین دلیل با وجود نهادهایی مانند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاونت علمی و فناوری به حوزه صنایع خلاق و اقتصاد خلاق وارد شده است و هر فعالیتی که به نوآوری و فناوری منجر شود، معاونت در آن حضور دارد. شرکتهای خلاق با اینکه از خلاقیت بالایی برخوردار هستند، ممکن است از فناوری سطح بالا نیز برخوردار باشند و در زمره شرکتهای دانشبنیان نیز قرار گیرند.
وی ادامه داد: بر مبنای تعاریف و ارزیابیها، شرکتهایی که بر فناوری متکیتر هستند، شرکتهای دانشبنیان و آن دسته از شرکتها که خلاقیت پررنگتری دارند، شرکت خلاق تلقی میشوند؛ در صورتی که این دو نوع شرکت از حیث اهمیت، اثرگذاری و اولویتبندی، تفاوتی با یکدیگر ندارند.
ارزیابیهای جدید برای صنایع خلاق ارائه خواهد شد
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری، خبر از تغییر ارزیابیها داد و اعلام کرد: خانههای خلاق و نوآوری نیز بر اساس تعریف جدید که در آینده نزدیک ارائه خواهد شد، بسترهایی برای پیوند میان فناوری و نوآوری و شکلگیری شرکتهای خلاق در حوزههای موضوعی گوناگون هستند. خانههای خلاق و نوآوری تجهیزات و زیرساختها را در آن موضوع خاص در اختیار کسانی قرار میدهند که خلاقیت دارند و میخواهند خلاقیت خود را به بازار رقابت ارائه کنند.
او با تأکید بر نبود تعارض بین خلاق بودن و دانشبنیان بودن یک شرکت در ساختار جدید ارزیابی شرکتها، اعلام کرد: بسیاری از شرکتهای خلاق، از فناوری هم به اندازه خلاقیت بهره میبرند و همینطور شرکت خلاق میتواند دانشبنیان هم باشد. در ساختار جدید ارزیابی شرکتهای دانش بنیان طبقهبندی شرکتها بر مبنای عملکرد، ابعاد و میزان رشد دستهبندی خواهند شد.
تشکیل صندوقهای تخصصی برای ارائه تسهیلات به خانههای خلاق و نوآوری
دهقانی فیروزآبادی با اشاره به حمایت از خانههای خلاق و نوآوری استانی به ویژه در مناطق محروم، عنوان کرد: تا پایان امسال با روشهای اهرمی چند صندوق تخصصی با سرمایه تا 500 میلیارد تومان شکل خواهد گرفت، تا به این ترتیب خون تازهای در رگهای حوزه صنایع خلاق و فرهنگی جریان پیدا کند.
پایان پیام /