مدیریت منابع آب با دیپلماسی مؤثر / ریاست ایران بر بزرگترین مجمع تصمیمگیری حوزه آب منطقه
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، استفاده از ابزار دیپلماسی در راستا توسعه کشور یکی از مهمترین راهبردهایی است که میتواند زمینه حل بسیاری از مسائل کشور را فراهم کند. بر این مبنا دولت سیزدهم فعالسازی دیپلماسی با اولویت کشورهای منطقهای را در دستور کار قرار داد و تلاش خود برای حداکثر کردن منافع ایران در مناسبات بینالمللی را به کار بست.
در این رابطه یکی از مهمترین موضوعات دیپلماسی بینالمللی حول مسئله آب تعریف میشود. در حوزه آب عموما اختلافات ریشهای میان کشورهای بالادست و پایین دست منابع آبی وجود دارد. در این راستا عمده کشورهای جهان به طور کلی در یکی از وضعیتهای یاد شده قرار دارند. یعنی این کشورهای یا بالادست هستند و یا پایین دست اما در کشور ایران با توجه به جغرافیای گسترده در شرق کشور، وضعیت ما پایین دست حوضههای آبریز مشترک است و در غرب کشور بالادست حوضههای مرزی قرار داریم.
این ویژگی در کشور سبب شده تا همواره ایران به عنوان نقطه اتکا کشورهای منطقه محفلی برای استفاده از ابزار گفتوگو برای بهرهبرداری از آب به عنوان یک سرفصل وحدتبخش مطرح باشد.
* بالاتری مرجع تصمیمگیری حوزه آب منطقه در تهران تشکیل میشود
در این راستا، پس از یک وقفه نسبتا طولانی، نشست شورای حکام آب به عنوان بالاترین مرجع تصمیمگیری راهبری مرکز منطقهای آب شهری متشکل از وزرای مرتبط با حوزه آب 18 کشور در کنار نماینده دبیرکل یونسکو و نمایندگان سایر سازمانهای بین الملی، چهارم اسفند سال جاری در تهران برگزار شود.
به گزارش فارس، این مرکز تنها نهاد بینالمللی متولی مسائل آبی در منطقه و بین کشورهای ایران، عراق، افغانستان، سوریه، لبنان، مصر، عمان، قطر، ارمنستان، آذربایجان، ترکیه، تاجیکستان، ازبکستان، پاکستان، هند، سریلانکا، بنگلادش و آلمان است که جلسات آن در سطح وزرای مرتبط با حوزه آب کشورهای یاد شده تشکیل میشود.
علاوه بر 18 کشور یاد شده، سازمان همکاری اقتصادی، سازمان مشارکت جهانی آب، بانک توسعه اسلامی، انجمن بینالملی آب، انجمن آب عمان، یونسکو، یونیتار، سازمان بهداشت جهانی، سازمان هواشناسی جهانی و سازمان ملل متحد در ایران نیز در این اجلاس شرکت میکنند.
*اجلاس شورای حکام آب بهترین فرصت برای اشتراک تجربیات مدیریت منابع آب
با توجه به جزئیات درج شده در تارنمای شورای حکام آب، وزیر نیرو جمهوری اسلامی ایران، ریاست شورای حکام را بر عهده دارد و اجلاس چهارم اسفند، سیزدهمین جلسه این شورا است که در تهران برگزار میشود.
در همین راستا، محمد پورحمید، کارشناس حوزه آب در بیان اهمیت برگزاری این نشستهای بینالمللی گفت: این اجلاس بهترین فرصت به منظور اشتراک تجربیات کشورهای مختلف در خصوص مدیریت منابع آب است و ابزار دیپلماسی به بهترین نحو میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
این کارشناس حوزه آب بیان کرد: مسئله آب مسئله محدود به جغرافیای خاص نیست و همافزایی ایجاد شده در نتیجه برگزاری اجلاس شورای حکام بخش آب میتواند مسائل بسیاری را حل کرده و به نفع مردم کشورهای منطقه تمام شود.
پورحمید گفت: در سالهای گذشته، برنامه ابتکار بینالمللی خشکسالی به پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران در نشست کمیته بینالمللی آشناسی یونسکو فعال شد و از این دست برنامههای برای مدیریت بهتر منابع آبی کشورها میتواند در دستور کار قرار گیرد.
*واکاوی محورهای سیزدهمین نشست شورای حکام بخش آب
به گزارش فارس، علاوه بر محورهای یاد شده توسط کارشناسان، کارشکنی برخی از کشورهای منطقه و عدم پایبندی به توافقات بینالمللی پرداخت حقابه به کشورهای دیگر و در نتیجه، تضعیف مناطق مرزی و ایجاد نارضایتی در بین مردم منطقه از مهمترین دستور کارهایی است که با هماهنگی همه کشورها باید مورد بررسی قرار گرفته و احترام و اجرای قواعد بینالملی نیز در این نشستها مورد تاکید قرار گیرد.
بر اساس اطلاعات مستند، محورهایی نظیر، ارتقای مدیریت یکپارچه منابه آب در سطح منطقه، انتقال تجربیان و دانش فنی در زمینه مدیریت یکپارچه رودخانه با رویکرد احیا، بازطبیعیسازی و نگهداری شرایط تعادل، توسعه سازوکار مشارکتی منطقهای به منظور سازگاری سامانههای آب شهری در برابر تغییر اقلیم، طراحی و راهاندازی سامانه منطقهای پایش، پیشبینی و مدیریت ریسک خشکسالی در محدوده غرب آسیا و آسیای مرکزی، فناوریهای نوین تصفیه و بازچرخانی آب و فاضلاب با محوریت منابع آبی غیر متعارف و بهبود کیفیت آب در منطقه از جمله محورهایی است که در سیزدهمین نشست شورای حکام بخش آب مورد بررسی قرار می گیرد.
پایان پیام /