شنبه 20 بهمن 1403

مذاکره در شرایط کنونی، امتیازی برای ایران به حساب نمی‌آید / اگر ترامپ به برجام بازگردد، امکان مذاکره وجود دارد

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع
مذاکره در شرایط کنونی، امتیازی برای ایران به حساب نمی‌آید / اگر ترامپ به برجام بازگردد، امکان مذاکره وجود دارد

پس از ادعا‌های متناقض مقامات غربی و به ویژه رؤسای جمهوری فرانسه و آمریکا، مبنی بر احتمال مذاکره مستقیم با ایران و صحبت‌های روز گذشته رئیس جمهور، باعث شد تا این شایعه بیش از هر زمان دیگری محتمل به نظر برسد؛ اما تکذیب این خبر از سوی رئیس جمهوری و وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، باعث تغییر ماهیت موضوع شد.

از روز گذشته، بازار شایعات درباره احتمال مذاکره میان مسئولان ایرانی و مقامات غربی، محور اصلی توئیت‌های کاربران شبکه اجتماعی توئیتر شده است.

به گزارش «تابناک»؛ پس از ادعا‌های متناقض مقامات غربی و به ویژه رؤسای جمهوری فرانسه و آمریکا، مبنی بر احتمال مذاکره مستقیم با ایران و صحبت‌های روز گذشته رئیس جمهور، باعث شد تا این شایعه بیش از هر زمان دیگری محتمل به نظر برسد؛ اما تکذیب این خبر از سوی رئیس جمهوری و وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، باعث تغییر ماهیت موضوع شد.

اما این واکنش‌ها مختص فضای مجازی نیست و واکنش‌ها از سوی نمایندگان مجلس و برخی سیاستمداران در خارج از مجلس همچنان در جریان است. بسیاری از نمایندگان مجلس بر این باورند که در شرایط موجود، امکان مذاکره وجود ندارد و نمی‌توان به قول آمریکایی‌ها اعتنا کرد.

بهروز نعمتی در گفت‌وگو با تابناک در این باره اظهار داشت: در صورتی که آمریکایی‌ها به برجام بازگردند، احتمال اینکه با آن‌ها مذاکره کنیم، وجود دارد؛ در غیر این صورت، بعید است ایران با آمریکا مذاکره کند.

این نماینده مجلس در ادامه با اشاره به چرخش ترامپ و موضع گیری‌های اخیر وی گفت: ترامپ هفت تا هشت ماه پیش نیز چنین اظهاراتی داشت. شاید ترامپ حرف‌های خوبی بگوید، ولی مشکلی که دارد این است که اسیر گروه بی (B) است و این‌ها نمی‌گذارند کاری از پیش برود. اگر قرار است با ترامپ مذاکره شود، باید به برجام بازگردد تا بتوان در چهارچوب برجام دیپلماسی را پیش ببریم.

وی در پاسخ به این که آیا فرانسه می‌تواند میانجی خوبی باشد، گفت: فرانسوی‌ها در مقطعی و به ویژه زمان ژیراک کار‌های خوبی انجام دادند، ولی حرف اینکه امروز مکرون بتواند جای ژیراک را بگیرد، حرف زیادی است؛ بنابراین، باید صبر کرد و دید که پایان کار چه خواهد شد.

در همین زمینه، حشمت الله فلاحت پیشه، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس نیز به خبرنگار تابناک گفت: متأسفانه به نظر من تا زمانی که ما گام سوم خروج از برجام را برنداشته ایم، حتی با اروپایی‌ها هم نمی‌توانیم به یک توافق جدی برسیم.

وی گفت: ایران در اوضاع کنونی شرایط تحریمی سختی را که در یک سال پیش از سوی آمریکا علیه ایران گذاشته شده بود رد و حتی یک بودجه خود را نیز محقق کرده است؛ بنابراین، اکنون ما در شرایط مذاکره نیستیم و صحبت‌های دیروز روحانی نیز بیشتر معطوف به مباحث دیپلماتیک بود و بحثی از مذاکره نبوده است.

وی در ادامه افزود: استراتژی ترامپ این است که طرف خود را تضعیف کند و بعد وارد مذاکره شود؛ شاهد این مدعا هم کره شمالی بود که در زمان خود ترامپ، شاهد شکست این استراتژی بود؛ ضمن اینکه ایران شباهتی به کره شمالی ندارد و این اشتباه وی است که ایران را با آن‌ها شبیه می‌کند. باید گفت مذاکره در شرایط کنونی امتیازی برای ایران به شمار نمی‌آید، ولی امتیازی که دولت کسب کرده این است که توانستیم در دیپلماسی رسمی بخشی از فشار‌ها را به آمریکا برگردانیم، ولی این به معنی نشستن پای مذاکره نیست، موضعی که ترامپ دارد گشایش در برخی نقاط اختلافی است.

وی در پاسخ به این که آیا در آینده و در نزدیکی‌های انتخابات آمریکا بار دیگر موضوع مذاکره با ایران جدی شود، گفت: اینکه ایران به یک موضوع جدی در انتخابات آمریکا بدل خواهد شد و ترامپ انرژی زیادی را صرف آن خواهد کرد، یک واقعیت است و حتی ممکن است از برخی مواضع خود نیز در آینده کوتاه بیاید.