دوشنبه 1 بهمن 1403

مراقبت از دام‌های سنگین همدان در مقابل بیماری تب سه روزه

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
مراقبت از دام‌های سنگین همدان در مقابل بیماری تب سه روزه

همدان - ایرنا - مدیرکل دامپزشکی همدان با بیان اینکه مراقبت از دام‌های سنگین در مقابل بیماری تب سه روزه (BEF) بسیار حائز اهمیت است گفت: این یک بیماری ویروسی مختص گاو و گاو میش است که از طریق بندپایان منتقل می‌شود.

محمودرضا رسولی روز شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: بیماری تب سه روزه در گاو موجب کاهش تولید شیر و وزن دام می شود و با علائمی همچون تب ناگهانی، لنگش همراه با تعادل نداشتن در راه رفتن، بی اشتهایی و ریزش اشک، ترشحات بزاق و بینی، درد و خشکی مفصل و سفتی شدید عضلات همراه است.

وی خاطرنشان کرد: اولین علائم بالینی با تب ناگهانی 40 تا 41.5 درجه سانتی‌گراد به‌صورت دومرحله‌ای و گاهی هم سه مرحله‌ای مشاهده می‌شود که 12 الی 18 ساعت طول می‌کشد و اغلب سایر علائم متعاقب چند ساعت پس از کاهش و قطع تب در اکثر گاوها بروز می‌کند و سپس قطع اشتها و کاهش شدید شیر ایجاد می‌شود.

رسولی اظهار داشت: در این نوع بیماری، یبوست شدید در بعضی از دام‌ها و اسهال در سایر دام‌های دیگر دیده می‌شود که افزایش میزان تنفس و ضربان قلب به همراه ترشحات غلیظ و چسبنده در بینی و ترشحات سروزی آبکی از چشم نیز از علائم بارز BEF است.

مدیرکل دامپزشکی همدان در خصوص نحوه انتقال بیماری گفت: شواهد همه‌گیری‌شناسی دلالت بر این امر مهم می‌کنند که ویروس BEF در طبیعت تنها از طریق نیش حشرات گسترش می‌یابد و به‌غیراز گاو، بیماری مخزن دیگری ندارد.

وی با اشاره به گذرا و قابل درمان بودن این بیماری افزود: تاکنون گزارشی در خصوص بروز این بیماری در استان همدان نداشته ایم و به علت قرار گرفتن در فصل گرما و فعالیت حشرات و بندپایان احتمال بروز بیماری در دام ها افزایش می یابد.

رسولی ادامه داد: گسترش این بیماری بستگی به جمعیت حشرات ناقل و شدت و مسیر بادهای غالب فصلی دارد که موجب انتقال حشرات به سایر مناطق می‌شود و یکی دیگر از راه‌های انتقال این بیماری حمل و نقل دام‌های آلوده و مبتلا از یک منطقه به منطقه دیگر است.

مدیرکل دامپزشکی همدان حمل و نقل دام با اخذ گواهی بهداشتی از دامپزشکی را در کنترل تمام بیماری‌های دامی حائز اهمیت دانست.

رسولی افزود: رعایت بهداشت دام، ضدعفونی و سمپاشی به موقع جایگاه نگهداری دام‌ها، از بین بردن محل تجمع حشرات مانند آب‌های سطحی در اطراف مراکز نگهداری دام‌ها و نیز انجام واکسیناسیون علیه این قبیل بیماری‌ها از جمله اقداماتی است که باید دامداران به آنها توجه ویژه‌ای داشته باشند.

وی به دامداران توصیه کرد، ضمن همکاری با گروه های دامپزشکی نسبت به سم پاشی و رعایت اصول بهداشتی جایگاه های نگهداری دام و واکسیناسیون به موقع دام ها اقدام کنند.

ذبح 2200 دام قربانی در کشتارگاه‌های همدان 

مدیرکل دامپزشکی همدان با قدردانی از شهروندان همدان نسبت به رعایت نکات بهداشتی و همکاری با این اداره کل در ذبح دام در روز عید قربان گفت: 2 هزار و 200 دام زنده در کشتارگاه‌های این استان ذبح شد.

رسولی افزود: با توجه به ممنوعیت ذبح دام قربانی در معابر، این تعداد دام در کشتارگاه‌ها ذبح شد و از 923 لاشه نیز بازرسی شد.

وی اظهار داشت: به منظور جلوگیری از انتشار ویروس کرونا، رعایت پروتکل‌های بهداشتی و فاصله اجتماعی، عرضه دام در جایگاه‌های موقت در این استان ممنوع است.

وی با بیان اینکه به منظور جلوگیری از شیوع کرونا و بیماری‌های قابل انتقال از دام به انسان، از ذبح دام در عید قربان در سطح شهر ممانعت شد و شهروندان تنها در کشتارگاه‌های استان اجازه ذبح دام داشتند.

رسولی خاطر نشان کرد: اداره کل دامپزشکی استان همدان با هماهنگی سایر اداره ها و ارگان‌های مرتبط و با تشکیل 10 گروه ثابت و 14 گروه سیار و با ترکیب 9 دامپزشک، 29 بازرس بهداشتی گوشت و 11 ناظر شرعی، کار نظارت بر ذبح شرعی و بهداشتی دام های قربانی شهروندان همدانی را در کشتارگاه های استان انجام داد.

*س_برچسب‌ها_س*