مراقب سفره کارگران و بازنشستگان باشیم
یک کارشناس حوزه کار با بیان اینکه راه مهار تورم، کنترل حقوق و دستمزد نیست، گفت: اگر نگاه به حقوق و دستمزدها این باشد که تورم را کاهش دهد، این اتفاق هرگز نمی افتد.
حمید نجف در گفت وگو با ایسنا، بر لزوم تقویت سفره کارگران تاکید کرد و گفت: این نگاه که کنترل تورم را به دستمزد گره بزنیم و تصور کنیم با نگه داشتن سقف دستمزد در یک مبلغی به نوعی با افزایش تورم مقابله می کنیم درست نیست. این نگاهی بود که در برخی دولتها در سنوات گذشته شاهد بودیم و باعث شد که تورم نسبت به حقوق و دستمزد خیلی پیش برود تا جایی که سفره محرومان و طبقات کارگر و بازنشسته کوچکتر شود.
وی ادامه داد: در چند دوره حقوق و دستمزدها کمتر از تورم تعیین و بعضا افزایش حقوقها 10 درصد و15 درصد شد سال بعد تورم 70 درصدی اتفاق افتاد؛ بنابر این انتظار داریم متولیان امر به تجربه ناموفق قبل توجه کنند و به اشکال مختلف با کسری بودجه مقابله و نقدینگی را ساماندهی کنند.
این کارشناس حوزه کار با بیان اینکه کارگران بارها اعلام کرده اند که به شرط تثبیت قیمتها و مهار تورم خواهان افزایش دستمزد نیستند، اظهار کرد: اگر دولت بتواند همه چیز را ثابت نگه دارد و افزایش لحظه به لحظه قیمتها را شاهد نباشیم نیازی به افزایش حقوق نیست ولی از ابتدای سال تاکنون قیمت بسیاری از کالاها چندبار تغییر قیمت داشته و هربار که حقوق ها با درصد کمی افزایش پیدا کرده تورم سال بعد بیشتر شده است و در این چرخه، معیشت کارگران و بازنشستگان حداقل بگیر و اقشار محروم و آسیب پذیر بیشتر دچار مشکل شده است در حالی که در این شرایط باید مراقب سفره کارگر و بازنشسته باشیم.
نجف ادامه داد: در حالی که امسال سقف افزایش اجاره بها 25 درصد اعلام شد اما دیدیم که در بیشتر قراردادهای اجاره رعایت نشد و حتی نسبت به پارسال 100 درصد افزایش داشت. اگر کارگری با 5 میلیون تومان حقوق قبلا دو میلیون تومان کرایه خانه پرداخت می کرد، اکنون باید چهار میلیون تومان اجاره بپردازد با این وضعیت چه اتفاقی می افتد؟ نتیجه آن حاشیه نشینی اطراف شهرها می شود و با افزایش حاشیه نشینی ناهنجاری های اجتماعی مثل سرقت، اعتیاد و رواج می یابد.
وی درعین حال افزایش پلکانی حقوق کارمندان را مورد اشاره قرار داد و گفت: با افزایش حقوق و دستمزد به شکل پلکانی فاصله طبقاتی از بین می رود و کسانی که از حداقل دستمزد برخوردارند و پایین ترین حقوق را دارند، حقوق و دستمزد بیشتری می گیرند.
این کارشناس حوزه کار در پایان با بیان اینکه راه مهار تورم، کنترل حقوق و دستمزد نیست، گفت: اگر نگاه این باشد که به حقوق و دستمزد به عنوان یک ابزار کنترلی نگاه کنیم که تورم را کاهش دهد این اتفاق هرگز نمی افتد. نباید به گونه ای پیش برویم که جامعه حقوق بگیر که بخش اعظمی از آنها حداقل بگیرند قدرت خریدشان را از دست بدهند و معیشتشان به خطر بیفتد. در عین حال تاکید ما این است که به جای چاپ اسکناس بدون پشتوانه که تورم زا است برای جبران کسری بودجه و تجمیع نقدینگی ها راهکارهای دیگری در پیش گرفته شود.
انتهای پیام