جمعه 2 آذر 1403

مروری بر مراحل ایجاد و تدوین «طرح» نمایندگان در مجلس

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
مروری بر مراحل ایجاد و تدوین «طرح» نمایندگان در مجلس

مقدمه تصویب یک قانون در کشورمان، ارائه یک پیشنهاد به مجلس شورای اسلامی است که این پیشنهاد یا در قالب طرح توسط نمایندگان به هیئت رئیسه مجلس تقدیم می‌شود یا از سوی دولت تحت عنوان لایحه است.

- اخبار سیاسی -

به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم، مقدمه تصویب یک قانون در کشورمان، ارایه یک پیشنهاد به مجلس شورای اسلامی است که این پیشنهاد یا در قالب طرح توسط نمایندگان به هیئت رئیسه مجلس تقدیم می‌شود یا از سوی دولت تحت عنوان لایحه تدوین و به مجلس ارائه می‌شود.

یکی از ابزارهای قانونی نمایندگان مجلس جمع‌آوری امضاء برای تدوین طرح درباره موضوع‌های مختلف از جمله طرح‌های اصلاحی قوانین عادی و قانون‌گذاری جدید برای موضوعاتی است که خلاء قانونی درباره آنها وجود دارد.

*چگونگی تدوین یک طرح در مجلس

طرح به پیشنهاد نمایندگان مجلس گفته می شود که آیین‌نامه داخلی مجلس به صراحت درباره نحوه تنظیم طرح‌های مختلف توضیحات لازم را ارائه کرده و وکلای ملت می توانند با استفاده از این ابزار قانونی به راحتی یک طرح را به صحن علنی مجلس ارائه کنند.

بر اساس ماده 127 آیین نامه داخلی مجلس طرح‌های قانونی با امضاء و ذکر نام حداقل پانزده نفر از نمایندگان در مجلس به رئیس جلسه تقدیم می‌شود و پس از اعلام وصول و قرائت عنوان آن توسط رئیس یا یکی از دبیران، در همان جلسه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

طبق ماده 135 آیین‌نامه داخلی مجلس، یک نسخه از کلیه طرح‌ها و لوایحی که تقدیم مجلس میشود پس از اعلام وصول، از طریق رسانه‌ها در اختیار عموم قرار میگیرد.

این طرح‌ها پس از ارجاع به کمیسیون‌های ذی‌ربط چاپ و توزیع و نسخه‌ای از آن توسط رئیس برای وزیر یا وزیران مربوط ارسال می شود. طرح‌ها نیز همانند لوایح، باید دارای موضوع و عنوان مشخص بوده و دلایل لزوم تهیه و پیشنهاد آن در مقدمه به وضوح درج شود. همچنین دارای موادی متناسب با اصل موضوع و عنوان طرح نیز باشد.

*طرح‌های دو شوری

به طور کلی طرح‌هایی که به مجلس ارائه می‌شود بر دوگونه‌اند، طرح‌ها قانونی عادی که دو شوری‌اند. بدین معنا که مجلس در باره این گونه طرح‌ها و لوایح در یک شور کلیات را به تصویب می‌رساند و در شور دیگر به جزئیات می‌پردازد و مورد تصویب قرار می‌دهد. غالب طرح‌ها عادی می‌باشند اما در بعضی از موارد که سرعت تصویب قانون ضرورت دارد به نوع دیگر و با قید فوریت این طرح تقدیم مجلس می‌شود.

*طرح‌های یک شوری

کلیات طرح‌های یک شوری در یک جلسه علنی تصویب و جزئیات آن نیز در همان جلسه بررسی می‌شود و برای بررسی به کمیسیون تخصصی ارجاع داده نمی‌شود.

*طرح‌های فوری

مفاد 159 تا 164 آیین‌نامه داخلی مجلس به فوریت بررسی طرح‌ها پرداخته که در ادامه می‌خوانیم:

الف) طرح ها و لوایح یک فوریتی

این نوع از طرح‌ها پس از تصویب فوریت آن در مجلس به کمسیون مربوطه ارجاع می شود تا خارج از نوبت مورد بررسی قرار گیرد. گزارش کمیسیون درباره این طرح‌ها و لوایح حداقل چهل‌و‌هشت ساعت قبل از موقع طرح در مجلس چاپ و بین نمایندگان توزیع می شود.

بر اساس آیین‌نامه داخلی پارلمان طرح‌ها و لوایح یک فوریتی یک شوری است و پس از وصول گزارش کمیسیون، خارج از نوبت در دستورکار مجلس قرار می‌گیرد و یک نوبت درباره آن شور به عمل می آید.

ب) طرح های دوفوریتی

پس از تصویب دو فوریت یک طرح در مجلس طبق آیین‌نامه داخلی قوه مقننه، حداکثر چهار ساعت پس از تصویب فوریت، طرح چاپ و توزیع و به کمیسیون ذی‌ربط ارجاع می‌شود و حداکثر بیست ساعت پس از تصویب فوریت، پیشنهاد نمایندگان به کمیسیون مربوطه ارائه می‌شود.

کمیسیون مربوطه نیز موظف است ظرف 72 ساعت گزارش خود در این زمینه را به هیئت‌رئیسه مجلس ارائه کند و این هیئت نیز موظف است حداقل یک ساعت قبل از شروع مذاکرات، پیشنهادهای نمایندگان را چاپ و توزیع کند.

ج) طرح‌های سه فوریتی

طبق ماده 116 آیین‌نامه داخلی مجلس در این قبیل طرحها پس از تصویب سه فوریتی آن، مجلس در همان جلسه وارد بررسی آن طرح می‌شود و نیازمند ارجاع به کمیسیون هم نیست.

همچنین در آیین‌نامه داخلی مجلس نیز آمده است که هرگاه طرحی با قید فوریت در دستورکار مجلس قرار گیرد قبلا از طرف رئیس مجلس مراتب باید به اطلاع شورای نگهبان برسد و این شورا نیز باید در این جلسات حضور یابد و نظر خود را حتی المقدور و بلافاصله پس از آرای مجلس و یا حد اکثر تا 24 ساعت اظهار کند.

لازم به ذکر است، درصورتی که یک لایحه یا طرح در بررسی های کمیسیون مجلس و رأی گیری در صحن مجلس، مورد تصویب قرار گیرد، بعنوان مصوبه مجلس تلقی خواهد شد و چنانچه این مصوبه مورد تأیید شورای نگهبان نیز قرار گیرد آن مصوبه، شکل قانون پیدا خواهد کرد.