مرور قصهها و کتابهای سوره مهر از ارتشیها در جنگ
![مرور قصهها و کتابهای سوره مهر از ارتشیها در جنگ](https://media.mehrnews.com/d/2022/04/13/3/4116730.jpg)
«دشت شقایقها» به قلم محمد رضا بایرامی است که خاطرات سربازی خود را از دوران دفاع مقدس به صورت روزانه تنظیم کرده و در قالب داستان ارائه داده است.
«دشت شقایقها» به قلم محمد رضا بایرامی است که خاطرات سربازی خود را از دوران دفاع مقدس به صورت روزانه تنظیم کرده و در قالب داستان ارائه داده است.
خبرگزاری مهر، گروه فرهنگ و اندیشه: 29 فروردین مصادف با روز ارتش جمهوری اسلامی ایران و بزرگداشت حماسه آفرینیهای دلاور مردان نیروی زمینی ارتش است. همزمان با به ثمر رسیدن انقلاب اسلامی، ارتش رژیم شاهنشاهی که پیکره اصلی آن را جوانان برومند خانوادههای مسلمان و اغلب مستضعف ایرانی تشکیل میداد، به ندای آسمانی رهبر انقلاب لبیک گفت و در نتیجه هم صدا و همراه با امت در براندازی نهایی رژیم ستمشاهی به ستیز بیامان با دشمنان داخلی و خارجی انقلاب برخاست و به عنوان نخستین بازوی توانمند نظامی انقلاب در جهت تحقق اهداف جمهوری اسلامی ایران تلاشهای خستگی ناپذیر را با فداکاری و ایثار و در ابعاد مختلف آغاز کرد.
به همین مناسبت از سوی امام روز بیست و نه فروردین به نام ارتش نامگذاری شد. امام خمینی روز پیوستن ارتش به مردم را با عبارت: «لحظه شادی بندگان خدا و یأس ستمگران» نقطه عطف درخشان و افتخار آمیز قلمداد کردند.
در ادامه مروری داشتیم به مهمترین کتابهایی که تاکنون از انتشارات سوره مهر در زمینه حضور ارتش جمهوری اسلامی ایران در دوران دفاع مقدس منتشر شده اند که مشروح آن را میخوانید:
ناگفتههای جنگ / احمد دهقان
«ناگفتههای جنگ» خاطرات سپهبد شهید علی صیاد شیرازی به قلم احمد دهقان است.
در مقدمه این کتاب میخوانیم:
در یکی از روزهای بهار سال 1371، در محلی که به آن بازرسی ستاد کل نیروهای مسلح میگفتند، میهمان ایشان بودیم. در آنجا شاخههای صحبت ما گل انداخت و گفتیم دفتر ادبیات و هنر مقاومت حوزه هنری برای تدوین خاطرات جنگ چه کارهایی کرده است و دوست دارد چه کارهایی بکند و اینکه یکی از این کارها، تدوین خاطرات ایشان است.
یادداشتهای سفر شهید صیاد شیرازی / محسن کاظمی
«یادداشتهای سفر شهید صیاد شیرازی» حاصل یادداشتها و خاطرات نویسنده از شهید صیاد شیرازی است که وقایع سالهای 1374 تا 1376 را در بر میگیرد. نویسنده این کتاب شهید صیاد شیرازی را در هنگام مأموریتها همراهی میکرده و همزمان به ثبت مشاهدات پرداخته است و در این کتاب گزارش و شرح 9 مأموریت آن شهید را به رشته تحریر درآورده است.
در کمین گل سرخ / محسن مؤمنی
«در کمین گل سرخ» زندگینامه داستانی شهید سپهبد علی صیاد شیرازی به قلم محسن مؤمنی است. روایت بخشهای پیش از انقلاب زندگی سپهبد از کتاب «خاطرات سپهبد شهید صیادشیرازی» و بخشهای مربوط به کردستان و سالهایی از جنگ، برگرفته از کتاب «ناگفتههای جنگ» و بخشهای پایانی جنگ از کتاب «یادداشتهای ویژه شهید صیادشیرازی» انتخاب شدهاست.
آزادی خرمشهر / احمد دهقان
«آزادی خرمشهر» حاصل مصاحبه سعید فخرزاده با سردار شهید، علی صیاد شیرازی با تدوین احمد دهقان است. این کتاب دربردارنده خاطرات سپهبد شهید علی صیاد شیرازی پیرامون روزهای در آستانه آزادسازی خرمشهر است.
ما همه سرباز بودیم / داوود بختیاری دانشور
«ما همه سرباز بودیم» مجموعه خاطرات مهدی تجر است. تجر در روستای خان ببین گرگان متولد میشود، در 17 سالگی به سربازی نظام وظیفه در میآید و پس از گذراندن مراحل آموزشی وارد جبهه میشود. در یکی از عملیاتها دو پایش را ازدست میدهد و سپس توسط نیروهای عراقی به اسارت در میآید و پس از تحمل سالها اسارت و شکنجه به وطن بازمی گردد.
کنار رود خین / اشرف السادات مساوات
«مهرداد سیستانی» دانش آموز سال سوم یکی ازدبیرستانهای تهران، در اردیبهشت ماه 1361 به جبهه جنگ ایران و عراق، داوطلبانه اعزام و یک ماه بعد به شهادت میرسد. لیکن جنازه وی که در کنار رود خین افتاده و مفقود شده، شهادت وی را در هالهای از ابهام قرار داده است. این کتاب دربردارنده یادداشتها روزانه مادر مهرداد طی سالهای 1361 تا 1369 است. حکایت جستجوی مادر در میان اجساد مفقودین، روحیه مادران در برخورد با خبر شهادت فرزندانشان، روایت بی مهری برخی در رابطه با مسائل پشت جبهه فرماندهان و مظلومیت آنها و... محتوای این یادداشتها را در برمی گیرد.
شبهای مهتاب / محسن کاظمی
«شبهای بیمهتاب» مجموعه خاطراتی است که سرهنگ شهابالدین شهبازی آن را درباره 10 سال اسارت خود در کشور عراق و آزار و اذیتهای آنان را نسبت به ایرانیان شرح داده است، این مجموعه توسط محسن کاظمی گردآوری شده است. شهبازی که در اردوگاههای مختلفی بوده و طی مدت طولانی اسارتش با بسیاری از اسرای ایرانی هم برخورد و آشنایی داشته است، تحلیلهایی از اتفاقات دوره اسارت دارد.
دشت شقایقها / محمد رضا بایرامی
«دشت شقایقها» به قلم محمد رضا بایرامی است که خاطرات سربازی خود را از دوران دفاع مقدس به صورت روزانه تنظیم کرده و در قالب داستان ارائه داده است. نویسنده در این کتاب به خاطرات خدمت در جبهه و قسمتهای مخابرات و ادوات که مقطع زمانی 24 تیر سال 64 تا 29 اسفند 66 را شامل میشود، پرداخته است. او همچنین بعد از دوره آموزش سربازی، به منطقه جنگی فرستاده شد.
هشت سال اینگونه گذشت / جعفر شیرعلی نیا
«هشت سال اینگونه گذشت» شامل تصاویر و نوشتههایی از 8 سال جنگ تحمیلی و مؤلف متون کتاب جعفر شیرعلی نیاست. موضوع تصاویر این کتاب روزهای اول جنگ، روزهای بحران، روزهای پیروزی ایرانیان، روز آزادی اروند، روز آزادی خرمشهر، روز درد و بحران است. در این کتاب هشت سال جنگ به اختصار تشریح شده و وقایعی که در هر سال اتفاق افتاده و عواملی که در این اتفاقات دخیل بودند و همچنین وضعیت و موقعیت مناطق جنگی در نقشههایی که آمده بهخوبی توضیح داده شده است. سخنان امام (ره) و دکتر چمران، فرمانده جنگ، و همچنین صدام حسین و واکنش کشورهای غربی هم در این کتاب آمده است.
خاطرات یک سرباز / کمال شکوفه
«خاطرات یک سرباز» خاطرات داستانی به همپیوسته کمال شکوفه از سربازان وظیفه ارتش در دفاع هشت ساله است که آن را در 241 صفحه به صورت فصل گونه در آورده است. وی تمام این خاطرات را در دفترچههای صد برگی معمولی و با خودکار آبی یادداشت می کرده که پس از خدمت سربازی به دو جلد رسید.
جاده خلوت جنگ، جهنم تکریت، روی نقطه پراکندگی، ماه زده، سوران سرد، 133 نفر آخر، مرد ابرپوش، دیده بان، رقص دلفینها، پرواز سفید، حمله هوایی به الولید، مهمان صخرهها، ستارههای نبرد هوایی، آسمان مال من بود، پرواز روی خاک، تلگرافچی پنج ستاره و سایه تاک از دیگر آثار منتشر شده در سوره مهر است که با محوریت ارتش به چاپ رسیده است.