سه‌شنبه 18 دی 1403

مرگ معمار اقتصاد جدید هند مانموهان سینگ که بود؟

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
مرگ معمار اقتصاد جدید هند مانموهان سینگ که بود؟

دنیای اقتصاد: صدیقه نژادقربان به زندگی «معمار اقتصاد مرگ معمار اقتصاد جدید هند، یعنی «مانموهان سینگ» اقتصاددان و نخست وزیر سابق هند پرداخته است که 26 دسامبر سال گذشته میلادی در 92‌سالگی درگذشت.

به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد؛ تاثیراتی که مانموهان سینگ، تکنوکرات هندی طی دو دهه بر اقتصاد هند برجای گذاشته، توانست هند را از یک اقتصاد بسته و کشوری ورشکسته، به کشوری با اقتصاد قوی تبدیل کند.

برنامه‌های اقتصادی سینگ در هند از سال 1992 به بعد باعث شد این کشور در حال حاضر یکی از اقتصادهای نوظهور مطرح جهان به‌شمار بیاید که در رقابتی جدی با اقتصادهای پیشرو و برتر جهان یعنی ایالات‌متحده، چین و اتحادیه اروپا قرار گرفته است.

سینگ شخصیتی متحول‌کننده در تاریخ هند بود. او نه‌تنها معمار اصلاحات اقتصادی این کشور بود، بلکه پس از جواهر لعل نهرو او دومین کسی بود که در تاریخ هند توانست دو دوره پیاپی به این سمت برگزیده شود و از سال 2004 تا 2014 نخست‌وزیری هند را عهده‌دار شود.

مانموهان سینگ که در روستایی در شمال غربی پاکستان متولد شد، پس از سفر خطرناک خانوادگی به شهر سیک‌ها در امریتسار پنجاب مهاجرت کردند.

او از دانشگاه پنجاب فارغ‌التحصیل شد و پس از آن در کالج سن جان در کمبریج ادامه تحصیل داد و اولین دانشجو در رشته اقتصاد این دانشگاه بود و پس از آن برای دریافت مدرک در کالج نوفیلد آکسفورد به بریتانیا بازگشت.

این اقتصاددان برجسته، طی سال‌های 1991 تا 1996 در سمت وزیر دارایی هند، نقش مهمی در اصلاحات اقتصادی ایفا کرد که به رشد سریع تولید ناخالص داخلی این کشور منجر شد.

سینگ در سال 1991 به‌عنوان وزیر امور مالی هند، اول از همه اقتصاد هند را از قید پروانه راج رها کرد و سپس اقدام به آزادسازی اقتصاد این کشور کرد. با آزاد شدن اقتصاد هند، سرعت توسعه به‌شدت افزایش یافت.

در سال 2007 هند به نرخ رشد 9‌درصدی رسید که دومین رشد سریع در میان اقتصادهای بزرگ جهان بود.

به‌طور کلی اصلاحات مانموهان سینگ حول محور آزادسازی، خصوصی‌سازی و جهانی‌سازی بود که به‌طور اساسی اقتصاد هند را تغییر داد.

اصلاحات کلیدی سینک موجب کاهش ارزش روپیه و آزادسازی تجارت، لغو مجوزها در نظام بوروکراتیک حاکم، اصلاحات بانکی و مالی شد.

سینگ با اصلاحات اقتصادی رشد اقتصادی پایدار را در هند نیز پایه‌گذاری کرد و با جذب سرمایه‌گذاری خارجی، موجب افزایش صادرات و شکل‌گیری صنایع جدید شد و با گسترش فرصت‌های شغلی، میلیون‌ها هندی از خط فقر خارج شدند.

در واقع، سینگ 20 سال به‌عنوان یک بوروکرات و بیش از 30 سال در مقام یک سیاستمدار، نقشی حیاتی در تاریخ اقتصادی هند ایفا کرد.

رشد اقتصاد هند در دهه‌های 1970 و 1980 سالی سه تا چهاردرصد بود و به کنایه آن را «نرخ رشد هندو» نام‌گذاری کرده بودند، یعنی تا زمانی که این سیاست‌ها برقرار است نرخ رشد به همین منوال خواهد بود.

آزادسازی سرمایه‌گذاری در صنعت و سرمایه‌گذاری خارجی بیشترین نقش را در رشد اقتصاد و خروج هند از بحران اقتصادی داشت.

تا پیش از اصلاحات 1991، بالاترین تعرفه در هند 200 درصد بود و به‌طور متوسط تعرفه برای کالاهای واسطه 110 درصد و برای مواد اولیه 95 درصد بود.

چنین تعرفه‌ای در یک کشور بزرگ بی‌سابقه بود. واردات مواد مصرفی کلاً ممنوع بود. سه سال بعد یعنی سال 1994 بالاترین نرخ تعرفه کاهش یافت و به 65 درصد رسید. تعرفه کالاهای واسطه به 30 درصد و کالاهای سرمایه‌ای به 35 درصد رسیده بود.

هند تحقق اصلاحات اقتصادی را بیش از همه مدیون سینگ است که در تمام پنج سال دوره وزارت و 10 سال دوره نخست‌وزیری‌اش لقب «معمار اقتصاد جدید هند» را دریافت کرده بود و توانست اقتصاد هند را «متحول» کند.

منبع: تجارت فردا، شماره 575