مشاغل آسیبدیده از کرونا در مازندران در انتظار دریافت بستههای حمایتی
ساری _ ایرنا _ بخشهای مختلف کشاورزی، گردشگری، صنایعدستی و مشاغل مرتبط با حوزه فرهنگ و هنر در مازندران با خسارتهای جدی ناشی از شیوع کرونا مواجه شدند و در انتظار تصمیم دولت برای دریافت بسته حمایتی هستند.
شیوع کرونا از اسفند ماه سال گذشته در کشور باعث تعطیلی برخی کسب و کار شد و مشاغل بسیاری در این زمینه آسیب دیدند. اکنون حدود 2 ماه از تعطیلی برخی مشاغل میگذرد و دولت تمهیداتی را برای بخشهای مختلف درنظر گرفته است.
مشاغل مرتبط با فرهنگ و هنر یکی از مواردی است که با آسیب جدی مواجه شده است. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزاری برنامههای فرهنگی و هنری را تا تیر ماه ممنوع اعلام کرده و با توجه به تعطیلی اسفند ماه این مشاغل، حالا بیش از 2 ماه است فعالان این حوزه درآمدی ندارند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: برآورد خسارت در بخش فرهنگ و هنر در مازندران 26 میلیارد تومان است.
عباس زارع افزود: فهرست مراکز فرهنگی و استادان مشغول در این مراکز را به تهران ارسال کردیم و شیوه حمایت از این مراکز به زودی مشخص میشود.
وی ادامه داد: در حال پیگیری هستیم تا سه ماه از حقوق بیمه هنرمندان را بپردازیم.
این مسئول تصریح کرد: فراخوان دریافت اطلاعات مشاغل آسیب دیده از کرونا اعلام شده و فعالان این حوزه میتوانند با مراجعه به سایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، متقاضی دریافت حمایت دولتی باشند.
صنایع دستی اسیب دیده از کرونا
هر سال در ایام نزدیک به سال نو، نمایشگاههای مختلفی از صنایع دستی برگزار میشود و فعالان این حوزه قبل از اسفند ماه سخت کار و تولید میکنند تا در اسفند ماه فروش خوبی داشته باشند، نمایشگاههای نوروزی هم محلی برای عرضه محصولات صنایعدستی است، به ویژه در مازندران نمایشگاههای نوروزی محلی پر رفت و آمد برای گردشگران است. اما اسفند سال قبل و فروردین امسال با شیوع کرونا مصادف و نمایشگاههای صنایعدستی تعطیل شد و فعالان این حوزه نتوانستند درآمدی داشته باشند و تولیدات خود را به فروش برسانند.
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران به ایرنا گفت: بنگاههای کوچک صنایع دستی در شرایط شیوع کرونا، آسیب بسیاری دیدهاند.
حسین ایزدی با بیان اینکه صنعتگران بخش صنایع دستی بر اساس سوابق سالهای گذشته، تولیداتی را برای فروش در اسفند ماه، نمایشگاههای فروش بهاره و بازارچههای محلی تهیه کرده بودند، تصریح کرد: تعطیلی بازار در روزهای منتهی به نوروز و دائر نشدن نمایشگاههای بهاره ضرر هنگفتی به این افراد وارد کرد ضمن اینکه همزمان کارگاهها هم به دلیل افزایش قیمت مواد اولیه و همچنین کمبود این مواد تعطیل شد.
وی با اشاره به اینکه تسهیلات 2 تا یکصد میلیون تومانی برای کارگاههای کوچک و بزرگ اختصاص داده شده اما هنوز پرداختی انجام نشده است، اظهار کرد: این تسهیلات با سود 12 درصدی برای فعالان حوزه صنایع دستی به صرفه نیست و با آسیبی که دیدهاند نمیتوانند به کار خود ادامه دهند.
این مسئول با بیان اینکه اسامی یکهزار نفر از فعالان حوزه صنایع دستی و کارگاههای آسیبدیده را احصا کردیم، خاطرنشان کرد: 25 میلیارد تومان خسارت به فعالان این حوزه و 15 میلیارد تومان به کارگاههای بزرگ صنایع دستی در مازندران خسارت وارد شد.
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران با اشاره به بالا بودن سود تسهیلاتی که قرار است که به فعالان صنایع دستی مازندران پرداخته شود، افزود: این افراد انگیزهای برای ادامه کار ندارند، کارگاههایی که حدود 10 تا 12 کارگر داشتند اکنون با توجه به تعطیل بودن کارگاهها فقط در حال تامین هزینه از منابع شخصی هستند.
وی ادامه داد: کارگاههای بزرگ اگر مورد حمایت قرار نگیرند رو به تعطیلی میروند چون علاوه بر هزینههای جاری قیمت چوب هم به شدت افزایش یافته است.
ایزدی با اشاره به استمهال سه ماهه تسهیلات فعالان حوزه صنایع دستی، یادآور شد: اگر استمهال تسهیلات یک ساله باشد این کارگاهها میتوانند بازتوانی کرده و به چرخه کار برگردند.
وی افزود: در این شرایط چنانچه حذف معافیتهای مالیاتی هم ابلاع شود این کارگاهها در شرایط وخیم قرار میگیرند.
ایزدی با بیان اینکه بیمه دغدغه اصلی فعالان حوزه صنایع دستی است و پرداخت حق بیمه آنها منوط به تامین اعتبار شده است، تصریح کرد: بیش از هشت هزار صنعتگر حوزه صنایع دستی در مازندران داریم که 2 هزار و 400 نفر از آنها بیمه هستند و سهمیه سال قبل ما برای بیمه این افراد 80 نفر بود.
این مسئول گفت: به جای پرداخت تسهیلات به آسیبدیدگان ناشی از کرونا، برای بیمه این افراد هزینه شود.
یکی دیگر از حوزههای آسیبدیده از کرونا، مجموعههای مختلف مرتبط با جهاد کشاورزی از جمله دامداریها، مرغداریها، زنبورداریها و موارد اینچنینی است. کرونا به این بخشها آسیب جدی زد، از سویی معدوم کردن جوجههای یک روزه و از سوی دیگر به فروش نرفتن مرغهای گوشتی، کاهش مصرف مرغ و گوشت و محصولات شیلاتی خسارتهای سنگینی به این بخشها وارد کرد.
کاهش مصرف 50 درصدی مرغ و گوشت
معاون برنامهریزی جهاد کشاورزی مازندران به ایرنا گفت: بیشترین خسارت ناشی از کرونا به بخش جوجه یک روزه، مرغ گوشتی، واحدهای پرورش گاو شیری، صنایع این بخش، شیلات و برخی مشاغل خانگی است که در مجموع تا پایان فروردین ماه 487میلیارد تومان خسارت وارد شد.
حسین نگهدار با بیان اینکه در مرحله نخست فهرست مراکز و بخشهای مورد حمایت که از کرونا آسیب دیدند 10 رسته شغلی تعریف شده بود اما زیرمجموعه جهاد کشاورزی در این لیست وجود نداشت، تصریح کرد: پیشنهاد دادیم از محل اعتبارات بسته حمایتی دولت این بخشها هم لحاظ شده و مورد حمایت قرار گیرد و از تسهیلات کمبهره و موارد حمایتی بهرهمند شوند.
وی اظهار کرد: استاندار مازندران هم دوم اردیبهشت ماه در نامهای به رئیس کمیته امداد امام خمینی (ره)، درخواست کرد تا به بخشهای کشاورزی آسیبدیده تسهیلات کمبهره اعطا شود.
این مسئول افزود: اسامی افراد و واحدهای خسارتدیده مشخص هستند و با توجه به پیگیریهای انجام شده چنانچه بسته حمایتی دولت ابلاغ شود به سرعت میتوانیم به این واحدها کمک کنیم.
وی خاطرنشان کرد: دولت قطعا در توزیع بسته حمایتی، همه بخشهای آسیبدیده را در نظر میگیرد.
نگهدار یادآور شد: 50 درصد در مصرف مرغ و محصولات شیلاتی کاهش داشتیم که این کاهش مصرف بیشترین آسیب را به این بخشها وارد کرد.
شاید بتوان گفت بیشترین آسیب ناشی از شیوع کرونا به بخش گردشگری وارد شد. هر سال با تعطیلات نوروزی، سفرهای متعددی انجام میشد. برخی از مدتی قبل، بلیت و هتل رزرو میکردند، مراکز پذیرایی و اقامتی بیشترین درآمد را در ایام اوج سفرها داشتند اما کرونا این مراکز را تعطیل کرد. رزروها لغو شد و این مراکز هنوز تعطیل هستند.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران به ایرنا گفت: تمامی مراکز گردشگری نه فقط در مازندران و ایران بلکه در دنیا به دلیل شیوع کرونا، جزو صنایعی بودند که در معرض بیشترین آسیبها قرار گرفتند.
مهران حسنی اظهار کرد: این مهمان ناخوانده در ناخواندهترین زمان ممکن که دوره اوج سفر بود وارد شد و خسارات سنگینی به بار آورد.
وی با بیان اینکه از ابتدای اسفند ماه سال گذشته تا دهم اردیبهشت ماه امسال بیش از 500 میلیارد تومان به مراکز گردشگری مازندران خسارت وارد شد، افزود: اینها مراکزی هستند که در سامانه جامع ثبت آمار و اطلاعات کشور ثبت شدهاند و برخی واحدهای کوچک ممکن است خسارت را ثبت نکرده باشند.
این مسئول ادامه داد: در شرایط بدبینانه میتوان رقم خسارت را تا 40 درصد افزایش داد.
حسنی افزود: دولت در مصوبه 11 فروردین به تاسیسات گردشگری خسارت دیده ناشی از شیوع کرونا، تسهیلات اختصاص داد که کلیات این طرح اعلام شده و منتظر اعلام جزئیات و دستورالعمل اجرایی هستیم.
وی با بیان اینکه بر اساس این مصوبه به ازای هر بیمه شده در مراکز گردشگری 12 تا 16 میلیون تومان تسهیلات ارائه میشود، خاطرنشان کرد: اغلب تاسیسات گردشگری مازندران طالب دریافت این تسهیلات هستند.
اغلب مشاغل آسیبدیده از کرونا در بسته حمایتی دولت جای دارند، دولت در فروردین ماه در ارزیابی اولیه، بخشهایی را در فهرست حمایت قرار داد و پس از آن با افزایش خسارتهای ناشی از کرونا به دیگر بخشها، برای قرار گرفتن در فهرست حمایتی پیشنهادهایی شده است و به نظر میرسد مشاغل آسیب دیده از کرونا در انتظار تصمیم دولت هستند.
*س_برچسبها_س*