مشکلاتی که شیرینی عسل را به کام زنبورداران تلخ کرد / سمپاشی کشاورزی و مرثیهای برای صنعت زنبورداری
عدم حمایت از صنعت زنبورداری، تعلل در پرداخت تسهیلات، سموم کشاورزی، قاچاق و عسلهای تقلبی سبب شده تا شیرینی عسل به کام زنبورداران تلخ شود.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از سفیرافلاک، عسل یکی از مقوی ترین مواد خوراکی است که در بسیاری از کشورهای دنیا طرفدار دارد، ناب ترین محصول خوراکی که توسط زنبورها تولید می شود، زنبورها با نشستن بر گل ها، شیره و شهد آن را مکیده و سپس در کندوها به عسل تبدیل می شوند، اگرچه عسل تنها ماده تولید شده زنبورهاست اما در کنار آن از زهر، موم و ژل نیز برای درمان بیماریها، تولید مواد آرایشی و بهداشتی نیز استفاده می شود.
سالانه در کشور بالغ بر 110 هزار تن عسل ناب تولید می شود، عسلی که کیفیت آن در دنیا بی نظیر است و تولید این ماده خوراکی شیرین توسط حشره زنبور عسل صورت می گیرد که نقش زنبورها در زندگی انسان بسیار حائز اهمیت است.
امروزه صنعت زنبورداری یکی از شغل هایی است که توجه و حمایت به آن می تواند در بخش های اقتصاد، درمان و اشتغال بسیار موثر باشد اما با ورود دلالان و سودجویان در این بخش و تولید عسل های تقلبی، سبب شده تا کام زنبورداران تلخ شود.
خشکسالی تابستان امسال سبب شد تا این صنعت در امان نمانده و مشمول خسارت هایی شود اما علیرغم همه مشکلات از جمله خشکسالی، قاچاق ملکه زنبورها، نبود حمایت های کافی، این بار سموم کشاورزی دردی مضاعف بر شانه زنبورداران گذاشته که این صنعت را به شدت تهدید می کند.
دربه دری برای دریافت تسهیلات
محمد مقدسی زنبوردار و مدیر عامل تعاونی زنبورداران بروجرد در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک اظهار داشت: مشکلات در بخش زنبورداری یکی دوتا نیست بلکه مشکل ما در تسهیلات، سموم کشاورزی، قاچاق ملکه و مابقی موارد است به طوری که برای توسعه در این کار پیگیر دریافت تسهیلات شدم اما بانکها همکاری لازم را ندارند و تعلل در این کار، ما را از دریافت تسهیلات و توسعه در این کار، دلسرد می کند.
وی افزود: قرار است که 50 میلیون تومان تسهیلات با سود چهار درصد دریافت کنیم ولی بانکها تبصره های مختلفی برای ضامن اعلام می کنند که ضامن بازنشسته و یا کارمند بالای 23 سال خدمت را قبول نمی کنند و دو ماه است که پیگیر هستیم تا بتوانیم 50 میلیون وام بگیریم.
مدیر عامل تعاونی زنبورداران بروجرد با بیان اینکه زنبورداری این روزها وضعیت خوبی ندارد، تصریح کرد: خشکسالی از یک سو و عدم حمایت های لازم از سوی دیگر سبب شده تا حال این صنعت چندان خوش نباشد، از سوی دیگر استفاده از سموم شیمایی در مزارع کشاورزی سبب شده تا برخی از زنبورها با ورود به مزارع، آلوده شوند.
مقدسی بیان کرد: در گذشته کشاورزان از کودهای شیمیایی استفاده می کرند ولی هم اکنون از سمومی استفاده می کنند که وقتی زنبور روی گل و گیاه می نشیند، ممکن است آلوده شود و بعد از ورود به کندو، آلودگی را به سایر زنبورها انتقال دهد و همین سبب می شود که 90 درصد حشرات از بین بروند.
وی با اشاره به نقش مهم گرده افشانی زنبورها، خاطرنشان کرد: به طور مثال در شهرستان بروجرد گرده افشانی زنبورها در باغات سیب نقش مهمی در بهبود کیفیت این محصول دارد ولی وقتی سوم شیمیایی و گاهی سمسوم نامرغوب و آلوده استفاده شود که می تواند این صنعت را تهدید نماید.
مدیر عامل تعاونی زنبورداران بروجرد گفت: به نظر می رسد صنعت زنبورداری رها شده و آنگونه که انتظار می رود حمایت های لازم صورت نمی گیرد در حالی که زنبورداران در خشکسالی اخیر خسارت های زیادی را متحمل شده اند و لازم است حمایتها از این بخش به صورتی باشد که زنبورداران بتوانند کار خود را توسعه دهند نه اینکه شغل خود را به علت مشکلات و عدم حمایت، تغییر دهند.
مقدسی اظهار داشت: بنده سالانه بالغ بر 900 کیلو تا یک تن عسل ناب برداشت می کردم ولی به دلیل مشکلات و خشکسالی میزان تولید عسل امسال به 250 کیلو کاهش یافته است و با توجه به این خسارت می طلبد وزارت جهاد کشاورزی برای توسعه و جلوگیری از کاهش تولید عسل حمایت هایی را برنامه ریزی نماید.
بروجرد رتبه دوم تولید عسل
جواد گودرزی مدیر جهاد کشاورزی بروجرد در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک، اظهار داشت: در خشسکالی امسال، بروجرد اولین شهرستانی بود که گزارشی از میزان خشکسالی را به استان ارجاع داد ولی تاکنون ابلاغ نشده است.
وی افزود: برخی از زنبورداران بروجرد برای توسعه کار زنبوردارای درخواست و تقاضای تسهیلات داشتند که پیگیری های لازم در دستور کار قرار دارد که روند پرداخت تسهیل شود تا مشکلات در این حوزه برطرف شود.
مدیر جهاد کشاورزی بروجرد تصریح کرد: بروجرد با تولید 510 تن عسل، رتبه دوم تولید را در استان دارد و بیش از 60 هزار کلونی در این شهرستان، عسل ممتاز و ناب را تولید می کنند که به دلیل خشکسالی 20 درصد از کندوهای تولید عسل دچار کاهش جمعیت شدند و در مجموع 10 هزار تا از کندوهای عسل دچار خسارت شدند.
بیمه 50 هزار کندوی عسل
فتح اله رفیعی مدیر صندوق بیمه کشاورزی لرستان در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک، اظهار داشت: در استان لرستان سه هزار و 500 نفر با 300 هزار کندو در صنعت زنبورداری مشغول به کار هستند که در سال زراعی گذشته 506 نفر از زنبورداران استان، 36 هزار کندوی عسل را بیمه کردند که از این تعداد 190 نفر متحمل خسارت های قهری و بیماری شده و 750 میلیون تومان غرامت دریافت کردند.
وی افزود: در سال زراعی جاری استقبال زنبورداران برای بیمه بیشتر شده به طوری که تاکنون 350 نفر از زنبورداران بیش از 50 هزار کندوی عسل را بیمه کردند که روند فروش بیمه نامه زنبورداران ادامه دارد و پیش بینی می شود امسال بیش از 100 هزار کندو تحت پوشش بیمه قرار گیرد.
مدیر صندوق بیمه کشاورزی لرستان تصریح کرد: صندوق بیمه کشاورزی برای زنبورداران استان خدماتی را ارائه داده که در صورت استقبال زنبورداران و یا وقوع خسارت، بتوانند خسارت های خود را جبران نمایند.
بدون شک حمایت از صنعت زنبورداری در بخش های مختلف می تواند زمینه ساز تولید عسل با کیفیت، سایر محصولات مانند زهر و ژل باشد که نگاه ویژه ای را می طلبد.
انتهای پیام /