چهارشنبه 7 آذر 1403

مشکلات و موانع صنایع دستی خراسان جنوبی / امید به همکاری دولت جدید با صنعتگران داریم

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
مشکلات و موانع صنایع دستی خراسان جنوبی / امید به همکاری دولت جدید با صنعتگران داریم

جامعی با بیان اینکه عمده مشکلات حوزه صنایع دستی در خراسان‌جنوبی آمار سازی‌های کذب، ثبت برند، بیمه، بازار فروش، همراهی نکردن با بخش خصوصی است، اظهار امیدواری کرد دولت سیزدهم همکاری خوبی با فعالان حوزه صنایع دستی داشته باشد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ حمیدضا جامعی فعال حوزه صنایع دستی در گفت‌وگو با خبرنگار خاورستان، اظهار کرد: باتوجه به بررسی‌های انجام شده در استان خراسان جنوبی، گوهرتراشی و سنگ‌های قیمتی دارای ظرفیت بسیار خوبی در استان است چراکه زمینه اشتغال‌زایی بالایی با آورده اولیه کم و بازار فروش خوب دارد.

وی افزود: حوله بافی، پارچه بافی، چرم دوزی و... از دیگرصنایع دستی است که در استان انجام می‌شود.

فعال حوزه صنایع دستی بیان کرد: معادن و وجود سنگ‌های قیمتی و نیمه قیمتی در استان از جمله ظرفیت‌های بسیار خوبی بوده که دارای تنوع بالایی است و طی چند سال اخیر کارهای خوبی در این زمینه انجام شده است.

جامعی عنوان کرد: با توجه به اقداماتی که انجام شده این صنعت به عنوان صنایع دستی به خوبی معرفی شده و در استان و خارج استان و کشور شناخته شده است.

عدم توجه کافی به ظرفیت‌های صنایع دستی در خراسان‌جنوبی

وی با بیان این‌که صنایع دستی یکی از ظرفیت‌های استان است اما آنگونه که باید و شاید به آن توجه نشده، اظهار کرد: حفظ معادن موجود در زمینه سنگ‌های قیمتی و نیمه قیمتی در استان مسئله مهمی است که باید مورد توجه باشد چراکه گوهرسنگ‌ها و معادن مختص خراسان‌جنوبی بوده و وقتی منابع معدنی در دسترس استان یک شهرستان، استان و کشور باشد خیلی قدرت ریسک بالایی دارد.

خام فروشی سنگ‌های معدنی

فعال حوزه صنایع دستی گفت: متاسفانه طی سال‌های گذشته سنگ‌های معدنی قیمتی و نیمه قیمتی بسیاری به صورت خام از استان خارج شد و این مسئله روی بازار کار منطقه تاثیر منفی داشت چراکه می‌شد اشتغال خوبی ایجاد کرد که انجام نشد.

جامعی عنوان کرد: سیاست‌گذاری‌هایی که طی چند سال گذشته انجام شد و اقداماتی که توسط مسئولان می‌شد انجام شود و نشد، ضربه بزرگی بر اشتغال در زمینه سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی در شهرستان فردوس که مهد تراش سنگ‌های قیمتی و نیمه قیمتی است وارد کرد.

وی افزود: معرفی شهرستان فردوس و فعالیت‌هایی که در زمینه سنگ‌های قیمتی و نیمه قیمتی در منطقه انجام شد و برگزاری نمایشگاه‌ها تاثیرات خوبی در مورد معرفی این رشته داشت اما طی سالهای گذشته تولیدات زیادی در زمینه سنگ‌های قیمتی و نیمه قیمتی این منطقه انجام نشده و کسی نتوانسته به طور جدی در این زمینه وارد شود و کار کند.

آمارهای کذب و ضربه‌هایی که به صنایع دستی وارد می‌شود

فعال حوزه صنایع دستی تصریح کرد: متاسفانه یکی از کارهایی که ضربه خیلی بزرگی به فعالیت‌های صنایع دستی در شهرستان، استان و کشور می‌زند، آمارهای کذبی است که توسط مدیران ارائه می‌شود. برای نمونه برخی از نهادهایی که در حوزه صنایع دستی فعالیت دارند به فکر این هستند یک کاری را حتی به صورت نیمه تمام چه خوب چه بد انجام دهند و تنها بتوانند آماری منتشر کنند.

جامعی ادامه داد: متاسفانه در خراسان‌جنوبی در خصوص فعالیت‌های صنایع دستی آمارهای زیادی ارسال می‌شود در صورتی که به آن تعداد فعالیتی انجام نشده است؛ اگر یک فعالیت در حوزه یکی از رشته‌های صنایع دستی انجام شود چندین نهاد آمار همان یک کار انجام شده را ارسال کرده و به نام خود اعلام می‌کنند که این باعث شده برای یک فعالیت چندین آمار اعلام شود و نشان از چند برابری بودن کارها باشد در صورتی که واقعیت این نیست و در نهایت مسئولان موقع جمع‌بندی آمارها به مشکل برخورد می‌کنند. آمارها شاید به صورت ارقام بیان شود و اهمیت نداشته باشد اما در کلان کشور موقع تصمیم‌گیری برای استان، ضربه سنگینی به استان وارد می‌کند.

همراهی نکردن بخش دولتی با بخش خصوصی در حوزه صنایع دستی

وی به ورود بخش خصوصی در مورد صنعت سنگ‌های قیمتی و نیمه قیمتی در شهرستان فردوس اشاره و اظهار کرد: یکی از دیگر مشکلاتی که وجود دارد عدم همکاری و همراهی بخش‌های دولتی با بخش خصوصی در حوزه صنایع دستی است چراکه نهادهای دولتی به بخش خصوصی به عنوان رقیب نگاه کرده و از انجام فعالیت بخش خصوصی ممانعت می‌کنند.

فعال حوزه صنایع دستی گفت: اینها همه دلایلی است که باعث تضعیف شدن یک استان می‌شود. اگر مسئولان نگاه آماری به عملکردهای حوزه صنایع دستی برای افزون رزومه کاری نداشته باشند و واقعیت‌ها را بیان کنند می‌تواند تاثیر مثبت و کمک قابل توجهی به استان در زمینه استفاده از ظرفیت موجود داشته باشد.

جامعی تصریح کرد: در حال حاضر در خراسان‌جنوبی ظرفیت خط تولید گوهر سنگ‌ها را داریم اما به دلیل عدم توجه به بخش خصوصی و تکیه بر آمارهای غیر واقعی از این ظرفیت استفاده نمی‌شود.

وی به انعقاد تفاهم‌نامه با میراث فرهنگی اشاره کرد و افزود: این تفاهم‌نامه با هدف چرخه تولید گوهر سنگ‌ها منعقد شده که بتوانیم بر پایه سنگ‌های قیمتی که بالاترین ظرفیت استان است سایر صنایع دستی استان را رونق دهیم و به سمت یک برنامه ایده آل و جامع در زمینه تولید واقعی و به دور از آمار پیش برویم.

بیمه برای تولید کننده واقعی باشد

فعال حوزه صنایع دستی در مورد بیمه فعالان حوزه صنایع دستی، بیان کرد: بیمه صنایع دستی باید برای تولید کننده واقعی باشد نه فردی که فقط با هدف دریافت تسهیلات، آموزش دیده و مدرک دریافت می‌کند و مشخص نیست که واقعا در این زمینه فعالیت خواهد کرد یا نه. افراد زیادی هستند که صرف داشتن یک مدرک از رشته‌های صنایع دستی بیمه بوده اما تولید کننده واقعی صنایع دستی از بیمه محروم است.

جامعی عنوان کرد: مهارت و علاقه در خصوص فعالیت در حوزه صنایع دستی بسیار مهم است در صورتی که بعضا مشاهده می‌شود افرادی فقط با شندین این‌که یک رشته صنایع دستی درآمد دارد بدون مهارت و علاقه وارد شده و نه تنها در آن کار موفق نیستند بلکه بازار و اسم و رسم رشته‌های صنایع دستی را خراب می‌کنند و این معضلی برای صنایع دستی است که باید به آن توجه و آموزش‌ها با مدیریت انجام شود.

وی بیان کرد: با توجه به مشکلات به وجود آمده در حوزه صنایع دستی در پی شیوع کرونا و سایر موارد، تولید کننده واقعی صنایع دستی فردی است که خودش را با شرایط وفق داده و منتظر حمایت دولت نباشد؛ حمایت خوب است اما حمایتی باید باشد که منجر به عقب ماندن از پیشرفت نشود.

فعال حوزه صنایع دستی اظهار کرد: تولید کننده واقعی صنایع دستی باید بتواند در شرایط سخت فعالیت را ادامه داده و بازار فروش محصول خود را با استفاده از راه‌اندازی وب سایتی برای معرفی محصول و شبکه‌های اجتماعی فراهم کند. تولید کننده واقعی تولید کننده‌ای است که تکیه بر توان خود داشته باشد.

برند سازی و مشکلات پیش‌روی صنعتگران

جامعی در مورد برند سازی و فروش تولیدات خراسان‌جنوبی با نام تجاری که بیان کننده معرفی استان باشد، گفت: مهم ترین اصل در فروش صنایع دستی برندسازی تولیدات است. وقتی محصولی با نام تجاری ارائه می‌شود مشتری علاوه بر این‌که با نام و نوع محصول و تولید کننده آشنا می‌شود، اطمینان خاطر نسبت به خرید محصول دارد.

وی تصریح کرد: در شرایط فعلی که جامعه دارای پیشرفت‌های قابل توجهی است نام تجاری تولیدات، مسئله مهمی در زمینه بازار فروش است.

فعال حوزه صنایع دستی افزود: متاسفانه موضوع برند سازی در استان خراسان جنوبی با مشکلاتی رو به رو است و افرادی هستند که با داشتن رابطه و آشنایی با مسئولان مربوطه نسبت به برند سازی به نام خود اما با طرح و ایده تولید کننده واقعی اقدام کرده و حق تولید کننده را تضییع می‌کنند.

جامعی بیان کرد: اگر قرار است برای تولیدات استان برند معتبری ثبت شود باید از ایده و طرح‌های تولید کننده واقعی به نفع تولید کننده استفاده کرده و برندی با اصالت ثبت شود.

وی تصریح کرد: متاسفانه برخی از افراد با روابطی که دارند برندی را به ثبت رسانده و با آن محصولات غیر تولیدی، چینی و... را به فروش می‌رسانند که این کار ضربه بزرگی به تولیدات واقعی استان و شهرستان می‌زند و باعث عدم اعتماد و اطمینان به بخش دولتی می‌شود.

فعال حوزه صنایع دستی گفت: متاسفانه حمایت و ثبت برند برای افرادی که شخصی هستند و می‌توانند کار کنند، برند آنها کشوری شود و با تولید انجام شده تناسب داشته باشد، انجام نشده و باعث ترس و اتلاف وقت برای تولید کننده واقعی جهت مراجعات مجدد ثبت برند می‌شود.

امید به همکاری دولت جدید با تولید کننده داریم / مسئول باید مورد اعتماد تولید کننده باشد

جامعی افزود: ان‌شاءالله دولت جدید همکاری خوبی با تولید کننده‌های حوزه صنایع دستی در زمینه‌های مختلف از جمله برند سازی داشته باشد تا تولید کننده واقعی برند محصول تولیدی را به نام خود ثبت کند.

وی تاکید کرد: در مجموع می‌شود برای شهرستان فردوس و خراسان جنوبی بهترین‌ها را ساخت در صورتی که بهترین‌ها در بطن کار باشند؛ افرادی به عنوان مسئول انتخاب شوند که بتوان به آنها اعتماد و تکیه کرد و واقعا هدفشان خدمت و کار به شیوه احسن باشد که متاسفانه این مسئله در استان ما کمرنگ است.

فعال حوزه صنایع دستی گفت: صنایع دستی کار دست است و توانایی فرد تولید کننده را نشان می‌دهد. محصول تولید شده اگر دارای کیفیت و قیمت مطلوب باشد مشتری دارد. ورود در حوزه صنایع دستی نیازمند توانمند بودن فرد است نه این‌که چون یک نفر ورود کرده و دارای درآمد خوبی است ما نیز وارد همان رشته یا رشته‌ای دیگر شده و قصد فعالیت داشته باشیم چون اگر توانایی نداشته باشیم موفق نخواهیم بود.

معرفی تولید کننده‌ها با تحقیق باشد / لزوم حضور تولید کننده واقعی در نمایشگاه‌ها

جامعی از رسانه در مورد معرفی برخی از تولید کننده‌ها بدون تحقیق و بررسی گلایه کرد و گفت: متاسفانه افرادی به عنوان تولید کننده معرفی شده و در مورد صنایع دستی نظر می‌دهند که اطلاعات کافی ندارند.

وی افزود: در بحث برپایی نمایشگاه‌های خارج کشور نیز افرادی به عنوان تولید کننده در نمایشگاه ها حضور پیدا می‌کنند که کار بلد نیستند؛ مسئولان برای نمایشگاه‌های خارج کشور باید تولید کننده کار بلد را معرفی کنند که وقتی مشتری در مورد محصول سوالی دارد بتواند به طور کامل در مورد محصول توضیح دهد نه این‌که افرادی را برای حضور در نمایشگاه‌های خارجی ببرند که اصلا نمی‌داند محصول تولید شده چیست. این مسئله باعث صرف هزینه‌هایی در کشورهای خارجی شده که هیچ خروجی برای استان و صنعتگران نداشته است.

فعال حوزه صنایع دستی تاکید کرد: اگر جلوی این گونه کارها گرفته شود و افراد صاحب نظر و کار بلد در نمایشگاه‌های داخل و خارج حضور داشته باشند یکی از کارهای مثبت در حوزه صنایع دستی برای استان خواهد بود اما متاسفانه گوش شنوایی در این خصوص وجود ندارد و علی‌رغم مطرح شدن این مسائل به صورت مکرر، اما نتیجه نداشته است.

وجود رانت در حوزه صنایع دستی خراسان‌جنوبی / سخت بودن سرمایه‌گذاری در استان

جامعی تصریح کرد: بزرگترین مشکل در خراسان‌جنوبی در حوزه صنایع دستی طی چند سال گذشته سوء استفاده برخی از افراد بوده که یا مسئولان حوزه صنایع دستی استان را گول زده یا با آنها رانت داشتند که این ضربه بزرگی به استان وارد کرده است.

وی خطاب به مسئولان گفت: استانی که می‌خواهد توسعه پیدا کند باید شرایط را برای سرمایه‌گذار و فردی که می‌خواهد در یک منطقه محروم کار، شغل و صنعت ایجاد کند آماده کند. شرایط برای حضور سرمایه‌گذار در خراسان‌جنوبی و شهرستان فردوس از سرمایه‌گذاری در کلان شهرها خیلی سخت‌تر است.

فعال حوزه صنایع دستی تصریح کرد: از مسئولان درخواست می‌کنم این مسئله را بررسی کرده و نگذارند سرمایه‌گذار از استان خراسان‌جنوبی فرار کند. متاسفانه این اتفاق در استان ما می‌افتد و به این دلیل شاهد خروج افراد خلاق، کارآفرین و افرادی که می‌توانند برای استان کار کنند هستیم.

جامعی عنوان کرد: باید شرایط را به نفع استان تغییر داد. نگاه‌ها به استان باید به عنوان یک نگاه جدید و به منظور توسعه استان باشد. اما در حال حاضر شاهد فرار سرمایه گذار هستیم و اگر قرار باشد شرایط این‌گونه پیش برود، خراسان‌جنوبی از نظر صنعت، صنایع دستی، افراد خلاق و نیروی کار واقعی خالی خواهد شد و روز به روز استان ما کوچک‌تر خواهد شد.

وی بیان کرد: ان‌شاءالله نگاه‌ها تغییر پیدا کند و شاهد پیشرفت و موفقیت استان باشیم. انتقاد سازنده بسیار موثر است و نیاز است مدیران شنونده انتقادها باشند نه اینکه بگویند فقط خودشان می‌فهمند.

نظرخواهی از عده‌ای خاص در حوزه صنایع دستی

فعال حوزه صنایع دستی گفت: در حوزه صنایع دستی باید از افراد متعددی نظرخواهی شده و مسئولان شنونده پیشنهادات و انتقادها باشند. در جلسات از عده‌ای خاص دعوت به حضور و نظر خواهی نشود شاید این افراد تجربه کافی و حتی نیت خوبی ندارند.

جامعی با بیان این‌که واقعیت‌ها را باید از نگاه رسانه و مردم مطرح کرد، گفت: ان‌شاءالله بیان واقعیت‌ها تلنگری باشد برای دولت جدید که دولت رشد و شکوفایی خواهد بود و در دولت جدید شاهد اتفاق‌های خوبی برای خراسان‌جنوبی باشیم.

انتهای پیام /