معرفی کتاب |«تنهای هزار ساله»؛ روایت تشکری از زندگی مردی که جای خالی ستارگان را پر کرد
«تنهای هزارساله» تازهترین کتاب سعید تشکری است که با نگاهی به زندگی و زمانه شیخ صدوق نوشته شده است؛ داستان از ماجرای پیدا شدن پیکر شیخ آغاز میشود.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، تازهترین اثر زندهیاد سعید تشکری به اهتمام مهدی سیمریز از سوی دفتر نشر معارف منتشر شد. کتاب «تنهای هزارساله»، همانند دیگر آثار تشکری، رویکردی دینی دارد و به ماجرا و وقایع ایام پایانی غیبت صغری امام زمان (عج) و آغاز غیبت کبری میپردازد.
نویسنده در کتاب «تنهای هزار ساله» با یک رفت و برگشت در گذر زمان، نگاهی میاندازد به زندگی و زمانه شیخ صدوق. شیخ صدوق که ایشان را با نام ابن بابویه نیز میشناسند، از علمای بنام در قرن چهارم هجری است. معروفترین اثر او «من لا یحضر الفقیه» نام دارد که مجموعهای از احادیث در مورد احکام (فرعی) دین است و به عنوان یکی از کتابهای چهارگانه شیعه شناخته میشود. درباره تولد شیخ صدوق روایتهای متعددی نقل شده است.
سال ولادت شیخ صدوق به نحو دقیق مشخص نیست، اما آنچه از کتاب وی، «کمال الدین»، و کتاب «غیبت» شیخ طوسی و کتاب «فهرست» نجاشی استفاده میشود، این است که وی پس از مرگ محمد بن عثمان عَمری، دومین سفیر از سفرای چهارگانه امام زمان (عج)، در سال 305 و در اوایل سفارت ابوالقاسم حسین بن روح، سومین سفیر، متولد شده است.
بنابر نقل شیخ صدوق از ابوجعفر محمد بن علی بن اسود، علی بن حسین بن موسی بن بابویه (پدر شیخ صدوق که صدوق اول نیز خوانده میشود)، پس از مرگ محمد بن عثمان عَمری از ابوجعفر خواسته است که از حسین بن روح نوبختی (سومین سفیر) بخواهد که او از امام زمان (عج) بخواهد که دعا کند تا خدا به او پسری بدهد. ابوجعفر میگوید من نیز از حسین بن روح درخواست کردم و او این درخواست را به امام زمان (عج) رساند و پس از سه روز به من گفت که امام (عج) برای علی بن حسین دعا کرده است و برایش فرزندی مبارک متولد میشود که خدای عزوجل به سببش او را سود میرساند.
زندهیاد تشکری در کتاب «تنهای هزار ساله» از زمانه و دوره حیات شیخ صدوق بهره برده تا نگاهی بیندازد به دوران غیبت و مسائل تاریخی و اجتماعی آن زمان. داستان از زمان قاجار آغاز میشود؛ زمانی که سیلاب دهشتناک زمان فتحعلیشاه، سردابی را از دل خاک بیرون آورد و جنازهای را در معرض دید همگان گذاشت که تا مدتها همه را میان وحشت و شادی، متحیر گذاشته بود. جنازهای که براساس هویت درج شده در کتیبه کنارش، متعلق بود به هزار سال قبل. پیکر شیخ صدوق سالم مانده بود و خبرش در بلاد و شهرهای مختلف پیچید.
برای خود شاه، سؤال بود که چرا این جنازه سالم مانده است؟ برای همین دستور تحقیق و تفحص درباره شیخ صدوق را صادر میکند و این چنین، داستان ما را به دل تاریخ شیعه و سالهای پایانی غیبت صغری و سالهای ابتدایی غیبت کبری امام زمان (عج) میبرد. با پرداختن به زندگی ابن بابویه (پدر) و شیخ صدوق (پسر)، حوادث سالهای پایانی غیبت صغری و آغاز غیبت کبرای امام زمان (عج) مرور شده و کتاب اول (نیمی از داستان) با مرگ ابن بابویه پایان مییابد.
نویسنده در کنار پرداختن به دورانی حساس از تاریخ اسلام، آغاز غیبت کبری امام زمان (عج)، نگاهی نیز به زندگی و خاندان یکی از برجستهترین و تأثیرگذارترین علمای شیعه نیز داشته است. پدر شیخ صدوق (مشهور به صدوق اول) از علمای بزرگ شیعه در عصر غیبت صغری بود. مقام این عالم بزرگوار به قدری بالا بود که امام حسن عسکری (ع) در نامهای ایشان را «شیخ»، «فقیه» و «معتمد» خطاب کردهاند. پدر شیخ صدوق که دوران امام حسن عسکری (ع) و دوران غیبت صغری امام زمان (عج) را درک کرده بود، در سال 329 قمری و همزمان با شیخ کلینی و علی ابن محمد سمری، آخرین نائب امام زمان (عج)، از دنیا رفتند؛ از همین رو این سال تلخ به سال فروریختن ستارههای آسمان دانش و تقوا مشهور شد. اما پسر علی ابن بابویه، شیخ صدوق، پس از آن جای خالی پدر و تمامی ستارگان پیشین را پر کرد.
برگ برندهای که سعید تشکری در نویسندگی رو کرد + فیلم فصلی بهنام «سعید تشکری» در ادبیات داستانی ایران نگاهی به رمان «وسنی» زندگینامه مرحوم سعید تشکریدفتر نشر معارف کتاب «تنهای هزار ساله» را به قیمت 70 هزار تومان در دسترس علاقهمندان به داستان تاریخی و دینی قرار داده است.