مهاجرت دسته جمعی ثروتمندان چینی به سنگاپور، کانادا و آمریکا
دنیای اقتصاد: طبق اظهارات شرکت مشاوره مهاجرت سرمایهگذاری هنلی و شرکا، انتظار میرود حدود 15 هزار میلیونر چینی در سال 2024 محل زندگی خود را تغییر دهند.
به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد؛ اقتصاد چین در دهههای اخیر با برخی از چالشبرانگیزترین شرایط مواجه بوده و همین موضوع ثروتمندان این کشور را به فکر مهاجرت انداخته است.
عالیتهای اقتصادی در این کشور بسیار کمتر از رکوردهای تاریخی کاهشیافته است و این تردید را ایجاد میکند که آیا پکن به هدف خود یعنی رشد تقریباً 5 درصدی در سال 2024 دست خواهد یافت یا نه. بیکاری جوانان افزایشیافته و به بالای 17 درصد رسیده است.
مخارج خانوارها که حدود 40 درصد تولید ناخالص داخلی این کشور را تشکیل میدهد، بسیار پایینتر از میانگین جهانی است و بازار ملک همچنان در رکود طولانیمدتی است که شاهد کاهش قیمتها حدود 8 درصد بوده است.
در عین حال، سرکوب گسترده تعداد زیادی از صنایع و فعالیت ها، از فناوری گرفته تا امور مالی و حتی تدریس خصوصی، در سالهای اخیر و همچنین وقایعی چون ناپدید شدن تاجران برجسته مانند بائو فن، نگرانیهایی را در عرصه تجارت این کشور ایجاد کرده است.
بائو، یکی از شناختهشدهترین بانکداران سرمایهگذار درصحنه فناوری چین است که از فوریه 2023، زمانی که شرکت سرمایهگذاری او China Renaissance اعلام کرد که مشغول یک سری از تحقیقات است، خبری از او نیست. مقامات چینی هیچ جزئیاتی در مورد اتهامات علیه وی یا وضعیت پرونده اش ارائه نکردهاند.
این وضعیت باعث شده تا بسیاری از میلیونرهای چینی وابستگی به بازار چین را اقدامی امن ندانند، زیرا از نظر آنها این بازار بیشازحد ناپایدار است. بر همین اساس، بسیاری از ثروتمندان چینی از قبل انتقال ثروت خود به خارج از چین را آغاز کردهاند.
بر اساس گزارش شرکت مهاجرت سرمایهگذاری هنلی و شرکا، چین در سال گذشته شاهد خروج 13800 نفر از افراد، باارزش خالص بالا بوده است که 28 درصد نسبت به سال 2022 و بیشتر از هر کشور دیگری افزایش داشته است.
این شرکت انتظار دارد تا پایان سال 2024، 15200 میلیونر چینی از چین نقل مکان کنند. با این همه بر اساس گزارشی که توسط کردیت بانک سوئیس و یو بی اس منتشر شده، این خروج بهمنزله مهاجرت جمعی نیست، زیرا چین تا سال 2021 خانه 6.2 میلیون فرد میلیونر بوده است.
اما کارشناسان باور دارند اگر این آغاز یک روند شتابدهنده باشد، میتواند برای چین یک چالش اقتصادی جدید محسوب شود؛ زمانی که میلیونرها میروند، تمایل دارند ثروت خود را هم با خود ببرند. در میان سرمایهگذاران خارجی چین، چنین فرار سرمایهای در حال حاضر اثر خود را بر جای گذاشته است.
در سهماهه دوم سال جاری، شرکتهای خارج از کشور سرمایهای برابر 15. میلیارد دلار را از چین خارج کردهاند. افزایش خروج پول آسیب بیشتری به اقتصاد چین که در حال حاضر دچار بحران است، وارد خواهد کرد و این موضوعی است که دولت چین باید نگران آن باشد.
اما به نظر میآید مقامات چینی از قبل بهخوبی از مشکلاتی که مهاجرت دستهجمعی ثروتمندان چینی میتواند ایجاد کند آگاه هستند. دولت چین در تلاش است برای اطمینان بخشیدن به مردم در بخش خصوصی تحولاتی ایجاد کند. پس از سالها سرکوب در بخش خصوصی، مقامات اخیراً لحن تجاری دوستانهتری را در قبال فعالان در این بخش اتخاذ کردهاند.
لی کیانگ، نخستوزیر چین در ژانویه اعلام کرد که اقتصاد چین برای تجارت باز است و متعهد شد گامهای فعالی برای رسیدگی به نگرانیهای منطقی جامعه تجاری جهانی بردارد. در ماه نوامبر، کیانگ با مدیران ارشد برخی از شرکتهای فناوری پیشرو چین ملاقات کرد و این امید را ایجاد کرد که سرکوب این بخش در حال پایان یافتن است.
اگر این اطمینانبخشیها نتواند سرمایهگذاران را آرام کند، مقامات چینی میتوانند برای جلوگیری از انتقال داراییهای افراد به خارج از کشور اقدام به کنترلهای شدید سرمایه کنند. اتباع چینی تنها مجاز به انتقال معادل 50 هزار دلار در سال به خارج از کشور هستند. بانکها و سایر مؤسسات مالی همچنین باید تمام تراکنشهای نقدی داخلی و خارجی بیش از 50 هزار یوان برابر 7000 دلار را به مقامات گزارش دهند، درحالیکه سپردهها و برداشتهای نقدی با مبلغ مشابه باید ثبت شوند.
بااینحال، چینیهای ثروتمند راههایی برای دور زدن چنین کنترلهایی پیداکردهاند. افراد ثروتمند از اعضای خانواده برای جابهجایی وجوه یا خرید داراییهایی مانند شمشهای طلا که میتوانند به خارج از کشور منتقل شوند، استفاده میکنند. عدهای هم به سمت صرافان زیرزمینی روی خواهند آورند.
این شبکه جهانی گسترده، انتقال وجوه در سراسر جهان را از طریق کانالهای مختلف تسهیل میکند. یکی از روشهای رایج مورداستفاده توسط بانکداران سایه چینی، شامل استخدام افرادی است که از سقف انتقال سالانه 50 هزار دلاری خود استفاده نکردهاند.
در ماه دسامبر، مقامات چینی اعلام کردند که بیش از 100 عملیات زیرزمینی انتقال پول را از ماه مه منحل و تراکنشهای مالی غیرقانونی به ارزش حدود 11 میلیارد دلار را ردیابی کردهاند.
برای کسانی که موفق به انتقال داراییهای خود به خارج از کشور میشوند، سنگاپور یکی از محبوبترین مقاصد است. افراد ثروتمند چینی در سالهای اخیر صدها دفتر مدیریت ثروت در این دولتشهر راهاندازی کردهاند و بزرگترین گروه خریداران خارجی خانههای لوکس در سال 2022 را در سنگاپور تشکیل میدهند.
هجوم سرمایهگذاران به سنگاپور و همچنین رسوایی پولشویی، منجر به افزایش نظارت مقامات سنگاپور بر ثروت ورودی از چین شده است. به گفته هنلی و شرکا، بااینحال، سنگاپور به همراه کانادا و آمریکا، همچنان مقصد اصلی میلیونرهای در حال خروج چین است.