چهارشنبه 23 مهر 1404

مهر تایید بهارستان بر CFT

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
مهر تایید بهارستان بر CFT

روز گذشته بررسی تقاضای دوفوریت طرح الزام دولت به خودداری از تحویل اسناد پذیرش معاهده مقابله با تامین مالی تروریسم (CFT) در دستور کار مجلس قرار داشت.

بر اساس ماده 120 آیین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی، بررسی دو‌فوریت طرح‌ها و لوایح به دو‌سوم آرا نیاز دارد. بر این اساس نمایندگان با 150 رای موافق، 73 رای مخالف و 9 رای ممتنع از 238 نماینده حاضر در مجلس با دوفوریت بررسی طرح الزام دولت به خودداری از تحویل اسناد پذیرش معاهده مقابله با تامین مالی تروریسم مخالفت کردند. پس از انجام رای‌گیری، محمد‌باقر قالیباف، رئیس مجلس اعلام کرد که طرح مذکور را جهت بررسی به صورت عادی به کمیسیون ارجاع می‌دهیم. بنابراین طرح الزام دولت به خودداری از تحویل اسناد پذیرش معاهده مقابله با تامین مالی تروریسم به صورت عادی در مجلس بررسی خواهد شد.

این طرح اگرچه از سوی جریان تندرو مجلس طراحی شده بود، اما با حمایت 150 نماینده روبه‌رو شد. البته پیش از این نیز تندروها با طرح‌هایی به دنبال خروج ایران از NPT بودند، اما در این خصوص نیز تاکنون طرحی مطرح نشده است. بر این اساس این دومین اقدام تندروها در مجلس است که تاکنون بی‌نتیجه مانده است.

در حالی در مجلس دوفوریت طرح الزام دولت به خودداری از تحویل اسناد پذیرش معاهده مقابله با تامین مالی تروریسم مطرح شد که مجمع تشخیص مصلحت نظام پس از برگزاری 4 جلسه در صحن و نشست‌های کمیسیون مشترک، در جلسه 9 مهرماه با پیوستن ایران به کنوانسیون CFT به صورت مشروط موافقت کرد که بر اساس این شروط، ایران به کنوانسیون CFT در چارچوب قانون اساسی و قوانین داخلی خودش عمل خواهد کرد.

پیش از رای‌گیری، محمود نبویان، نماینده تهران به عنوان نماینده طراحان طرح الزام دولت به خودداری از تحویل اسناد پذیرش معاهده مقابله با تامین مالی تروریسم تاکید کرد: شرطی که ما قرار داده‌ایم مبنی بر لزوم رفع تحریم‌ها مربوط به دولت و به نفع مردم است؛ یعنی دولت اسناد را تودیع نکند مشروط بر اینکه تحریم‌های اعمال شده پس از اجرای اسنپ‌بک یعنی 6 قطعنامه سازمان ملل، برطرف شود.

این نماینده مجلس در ادامه به بیان تاریخچه‌ای از پیوستن ایران به قانون مربوط به تامین مالی تروریسم پرداخت و عنوان کرد: بر اساس FATF، اطلاعات اقتصادی بسیاری باید به آنها بدهیم و این به آن معناست که هم از نظر امنیتی و هم از نظر اقتصادی تضییع‌کننده منافع ملت است و شروط تعیین شده در این زمینه، هیچ ارزشی ندارد.

در ادامه نوبت به مخالفان و موافقان طرح رسید؛ حسن قشقاوی، نماینده رباط‌کریم به عنوان مخالف بررسی طرح مذکور با قید دوفوریت، گفت: چرا باید تقابل بین دستگاهی ایجاد شود. رهبر انقلاب موضوع مربوط به CFT را به مجمع ارجاع دادند درحالی‌که ایشان می‌توانستند بگویند که مجلس انقلابی طرح دهد یا اینکه دولت لایحه بدهد، اما ایشان موضوع را به مجمع تشخیص ارجاع دادند. معنای ارجاع به مجمع تشخیص نیز آن است که در مجمع مصلحت ملی سنجیده شود که در مجمع نیز هفته گذشته با اکثریت قاطع آرا اعضا رای به تصویب CFT داده‌اند. در هیچ جای تاریخ وجود ندارد که یک قانونی در مرحله اجرا باشد و مجلس به موضوع ورود کند. FATF در اجلاس مادرید برای خروج ایران از لیست سیاه ما را دعوت کرده است. طرح مطرح شده در تقابل صریح با نظر رهبری و مصوبه مجمع تشخیص مصلحت نظام است.

به گزارش ایسنا، در ادامه میثم ظهوریان، نماینده مشهد در مجلس به عنوان موافق دوفوریت بررسی طرح منع تحویل اسناد CFT با تاکید بر اینکه طرح مذکور نافی مصوبه مجمع تشخیص نیست، گفت: طرح مذکور یک بحث و تودیع حقوقی اسناد یک بحث دیگر است و ما به دنبال نفع بردن از این معاهده هستیم و تودیع اسناد را منوط کردیم به چیزی که در ابتدا قرار بود اتفاق بیفتد.

محمد باقری، نماینده مردم بناب در مجلس نیز در اظهاراتی به عنوان مخالف بررسی طرح منع تحویل اسناد پیوستن ایران به CFT با قید دوفوریت، گفت: در توجیه طرح مذکور آمده است که این طرح به منظور تامین حکیمانه منافع اقتصادی مردم است؛ آیا واقعا با این طرح، چنین منافع اقتصادی برای کشور ایجاد می‌شود؟ آیا مجمع تشخیص که اکثر اعضای آن منصوب به مقام معظم رهبری هستند این موضوع را نمی‌دانستند که مصوبه مربوط به پیوستن ایران به CFT را تصویب کردند؟ آیا واقعا مجمع تشخیص مصلحت نظام حفظ عزت کشور را در بررسی‌های خود در این خصوص مورد نظر قرار نداده است؟

این نماینده مجلس تاکید کرد: نباید به کشور هزینه‌های زیادی تحمیل کنیم. مگر روسیه و چین که شرکای راهبردی ما هستند در این کنوانسیون‌ها و معاهده‌ها عضو نیستند؟ از آقای قالیباف خواهش می‌کنم که این طرح را مسکوت بگذارند چرا که حفظ عزت و مصلحت نظام جمهوری اسلامی در این است که وقتی مجمع تشخیص مصلحت نظام، تشخیص داده است که در موقعیت زمانی فعلی موضوع پیوستن ایران به CFT به مصلحت کشور است، این اتفاق بیفتد. خدا شاهد است که با طرح چنین موضوعاتی در مجلس وضعیت معیشت مردم بدتر می‌شود. علت ناتوانی ما در استفاده از پولی که در کره‌جنوبی داشتیم و به قطر منتقل کردیم، نپیوستن ما به این معاهده است. ما نباید به دست دشمن و سازمان‌های بین‌المللی بهانه بدهیم.

حسینعلی حاجی‌دلیگانی، نماینده مردم شاهین‌شهر در مجلس نیز در موافقت با بررسی طرح مذکور گفت: ما اگر امروز اسناد مربوط به CFT را مبادله نکنیم، می‌تواند دست دولت و تیم دیپلماسی را پر کند تا در مقابل کسانی که ظالمانه 6 قطعنامه سازمان ملل را با مکانیسم ماشه علیه کشور ما بازگردانده‌اند، بگویند که ابتدا این قطعنامه‌ها را لغو کنید تا ما اسناد مربوطه را ارائه دهیم؛ نمی‌شود که آنها هر قدمی که برمی‌دارند به سمت جلو باشد و ما به جای سد کردن جلوی آنها، یک قدم عقب‌نشینی کنیم. من معتقدم که مجمع تشخیص مصلحت نظام در بدترین شرایط زمانی موضوع پیوستن ایران به CFT را تصویب کرد؛ هرچند این مصوبه نیز با اکثریت قاطع به تصویب نرسیده و با اختلاف یک رای تصویب شده و برخی از بزرگان نیز در این جلسه حضور نداشتند.