میزگرد اهمیت اکوسیستم و گردشگری تالابهای لرستان برگزار شد
خرم آباد - ایرنا - میزگرد بررسی اهمیت اکوسیستم و گردشگری تالاب های لرستان و پیامدهای تخریب آنها در خبرگزاری جمهوری اسلامی مرکز خرمآباد برگزار شد.
به گزارش ایرنا، تالاب ها از جمله جاذبه های طبیعی لرستان هستند که به ویژه در فصل بارندگی زیبایی خاصی به منطقه می بخشند و مامن و زیستگاهی مناسب برای انواع پرندگان، آبزیان و پرندگان بومی و مهاجر محسوب می شوند.
استان لرستان با برخورداری از 14 تالاب که تالاب های 11 گانه پلدختر، 'بیشه دالان' بروجرد و 'تنور' در دورود از شاخص ترین آنها هستند و همچنین بهره مندی از سدهای احداثی در سال های اخیر یکی از استان های حائز شرایط حضور پرندگان مهاجربوده است. تالاب های لرستان بیش از 2 هزار هکتار وسعت دارند. عمده پرندگان مهاجر کشور، گروهی پاییز و زمستانگذران هستند و از سیبری غربی و اروپای غربی به ایران مهاجرت کرده و بیشتر در استانهای شمالی کشور دیده میشوند و حدود 65 درصد از پرندگان مهاجر را پرندگانی همچون قو، غاز، اردک، آبچلیک و کاکاییها تشکیل میدهند. به گفته کارشناسان تالاب ها از مولدترین محیط های کره زمین محسوب می شوند و به همین دلیل ادامه حیات در روی زمین به شدت وابسته به تداوم شرایط بوم شناختی این اکوسیستم های بی نظیر است. تالاب ها از مهمترین محیط های طبیعی برای تولید محصولات شیلاتی، حفظ سطح آب برای مناطق کشاورزی، تولید چوب، ذخیره آب و کاهش بلایای طبیعی و به ویژه سیلاب هستند. این اکوسیستم های آبی در راستای تثبیت خطوط ساحلی، از بین رفتن مواد زاید و تصفیه آب و برخورداری از چشم اندازهای زیبای طبیعی و ایجاد بستر مناسب برای حیات بسیاری از گونه های جانوری و گیاهی جایگاه ارزشمندی دارند. براساس بررسی های زمین شناسی، تالاب های یازده گانه معروف پلدختر بر روی آهک های خرد شده لنداسلاید سیمره (چل جایدر) واقع شده اند که حدود ده تا یازده هزار سال پیش وقوع زلزله ای به بزرگی بیش از هفت ریشتر موجب رانش لایه های سنگی یال شمالی طاقدیس کبیر کوه و مسدود شدن رودخانه های سیمره و کشکان شده است. تعداد تالاب های پلدختر بعد از وقوع لنداسلاید سیمره، بالغ بر 50 تالاب کوچک و بزرگ بوده که از زمان تشکیل تا 100 سال پیش تحت تأثیر عوامل طبیعی، بیشتر آنها خشک و منقرض شده اند و تنها تعداد 11 تالاب که از تغذیه بهتری برخوردار بوده باقی مانده اند. وسعت این تالاب ها یا به اصطلاح 'گریها' بالغ بر 45 هکتار است که 'گری جمجمه' بزرگترین و 'گری سیه' کوچکترین آنها است و همگی به جز گرگر در همه فصول سال از طراوت قابل توجهی برخوردارند و هرگز خشک نمی شوند. 'گری پا به نار' و 'گری تاف' کنار هم قرار گرفته و 'گری کبود' حالتی شبیه جزیره به خود گرفته و 'گری جمجمه' به معنای جنبان که حالت تحرک دارد. آب شیرین تالاب تنگ فنی و گیاهانی چون بلمک، نی، بلوط، پونه و بابونه در حاشیه همه تالاب های این منطقه مناظر دل فریب و چشم نوازی را به وجود آورده اند. در جنوب شرقی شهرستان بروجرد نیز تالابی به نام بیشه دالان وجود دارد که زیستگاه پرندگان مهاجر و بومی است. در شهرستان دررود نیز تالاب هایی وجود دارد که در زمان حاضر میزبان پرندگان مهاجری همچون فلامینگوست. تغییر کاربری این ظرفیت های غنی طبیعی و گردشگری به اراضی کشاورزی در سال های اخیر ادامه دارد و این در حالی است که با وجود تکرار پدیده گرد و غبار تالاب ها به عنوان شریان های اصلی حیات در این استان مورد نیاز هستند.
در این راستا خبرگزاری جمهوری اسلامی مرکز لرستان با حضور جمعی از دانشگاهیان و مسولان دستگاه های اجرایی مربوطه به منظور بررسی اهمیت اکوسیستمی و گردشگری این تالاب ها و پیامدهای تخریب آنها برگزار کرد.
در این میزگرد حجت اله یونسی معاون دانشگاه لرستان، نبی اله قائدرحمت معاون فنی حفاظت محیط زیست لرستان، امیر زند رییس اداره محیط طبیعی حفاظت محیط زیست لرستان، حجت اله عباسیان رییس گروه گردشگری میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان، بهزاد جوادی مدیر مهندسی رودخانه های شرکت آب و منطقه ای لرستان حضور داشتند.
معاون دانشگاه لرستان با تاکید بر لزوم برنامه ریزی منسجم برای استفاده از ظرفیت منحصر به فرد تالاب های لرستان گفت: 49 سال پیش کنوانسیون رامسر با حضور 169 کشور دنیا به منظور حفظ، نگهداری و مدیریت تالاب ها تشکیل شد امادر طی سال های گذشته 70 درصد تالاب های لرستان خشک شدند و در گذر زمان تغییر وضعیت کاربری دادند.
حجت اله یونسی افزود: توجه به مباحث اکوسیستمی، گردشگری، اقتصادی از کارکردهای بسیار مهم تالاب ها است که با برنامه ریزی و مطالعلات کارشناسی از این ظرفیت ها استفاده کرد.
رییس اداره محیط طبیعی حفاظت محیط زیست لرستان گفت: تالاب ها در اکوسیستم اهمیت و کارکردهای فراوانی دارند و ارزش یک هکتارتالاب پویا برابر با 200 هکتار جنگل است.
امیر زند افزود: تالاب ها در بحث کنترل سیلاب، تنوع زیستی، مهار گردو غبار و تلطیف هوا، گردشگری و استفاده از منابع آب و خاک اهمیت فوق العاده ای دارند.
وی بر ضرورت آموزش و نهادینه سازی فرهنگ صیانت از تالاب های در جوامع محلی تاکید کرد.
مدیر مهندسی رودخانه های شرکت آب و منطقه ای لرستان گفت: بحث تعیین حریم بستر رودخانه ها در چند سال گذشته در دستور کار قرار گرفته است و در این راستا اقدامات خوبی انجام شده است.
بهزاد جوادی عنوان کرد: 14 تالاب پلدختر تحت مطالعه قرار گرفته است که از این مجموع 2 تالاب خشک شده است و طرح مطالعاتی انها تاکنون 60 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
رییس گروه گردشگری میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان گفت: تالاب های لرستان تاثیر بسزایی در رونق گردشگری این استان دارند که در این راستا در این ادارهکل اقداماتی انجام شده است.
حجت اله عباسیان بیان کرد: در این راستا دفاتر تورگردی طبیعت گردی زیادی در استان فعال شده است و 50 راهنمای تخصصی طبیعت گردی با این تورها همکاری می کنند.
*س_برچسبها_س*