جمعه 9 آذر 1403

نرخ بهره بین‌بانکی هنوز روند روبه‌رشد دارد / هر واکنش مثبتی در بازار سرمایه به معنای بازگشت به روند صعودی نیست

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
نرخ بهره بین‌بانکی هنوز روند روبه‌رشد دارد / هر واکنش مثبتی در بازار سرمایه به معنای بازگشت به روند صعودی نیست

یک کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اهمیت نرخ بهره بین‌بانکی و آثار آن بر بازار سرمایه و رشدهای هفته جاری بورس، گفت: هر واکنش مثبتی در بازار سرمایه به معنای بازگشت به روند صعودی نیست و هنوز نرخ بهره روند روبه‌رشد دارد که در صورت افزایش ورود حقیقی‌ها به بازار این روند ماندگار خواهد شد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع‌رسانی راه دانا؛ در مفاهیم بازارهای مالی، افزایش نرخ بهره بانکی رابطه معکوسی با رشد بازار سرمایه دارد؛ زیرا افزایش نرخ بهره منجر به افزایش هزینه فرصت، کاهش ارزندگی سهام به دلیل فزونی نرخ تنزیل و همچنین کاهش انگیزه سفته‌بازی در بازارهای مالی می‌شود.

رابطه بین کاهش نرخ بهره و رشد بازار سرمایه

رابطه بین کاهش نرخ بهره و رشد بازار سرمایه همیشه موضوع بحث و از عوامل اصلی اثرگذار بر رشد یا عدم رشد بازار سرمایه است؛ ولی عوامل دیگری از قبیل افزایش نرخ دلار، افزایش تورم و غیره نیز می‌تواند تأثیری مثبت یا منفی بر روی بازار سرمایه بگذارد. بیشتر بخوانید: پیش‌بینی بازار بورس / بازار سرمایه در منگنه دو متغیر شرایط حاکم و مذاکرات به عقیده کارشناسان اقتصادی هرچند کاهش نرخ بهره می‌تواند قیمت‌های برخی از سهم‌ها را در حالت اقتصادی نگه دارد؛ ولی کاهش 1 الی 2 درصدی نرخ بهره، آن هم نرخ بهره بین‌بانکی، باوجوداینکه به طور خیلی شدید بر روی محور و بنیاد سرمایه‌گذاری اثرگذار نیست؛ ولی می‌تواند به رشد پایدار بازار سهام کمک کند.

هر واکنش مثبتی در بازار سرمایه به معنای بازگشت به روند صعودی نیست

مهدی دلبری کارشناس بازار سرمایه درباره اخبار افزایش نرخ بهره و رشدهای هفته جاری در بازار سرمایه به راه دانا، اظهار کرد؛ هر واکنش مثبتی در بازار نمی‌تواند به معنای بازگشت به روند صعودی باشد. وی ادامه داد: در نخستین گام و پس از یک پیگیری ساده از آمار منتشره می‌توان ادعا کرد که نرخ بهره بین‌بانکی همچنان روندی صعودی دارد و بسیاری از سرمایه‌ها در حال خروج از بازار برای ورود به سپرده‌های بانکی هستند. وی توضیح داد: این در حالی است که دولت مدعی شده که از این طریق می‌تواند نقدینگی را کنترل کند، وی پرسید: آیا همه نقدینگی که از بورس خارج می‌شود وارد بانک‌ها می‌شوند؟ و خود پاسخ داد: به‌طورقطع خیر... دلبری با بیان اینکه رشد موقتی بازار به فرصتی برای خروج سهام‌داران خرد و ناامید از بازار تبدیل شده ادامه داد: در شرایط کنونی توقف فروش سهام چندروزه توسط بازارگردان‌ها نمی‌تواند تضمین‌کننده رشد سهام باشد، ازاین‌رو باید واقعاً سیاست‌های جدی برای حمایت از سهام ارائه شود تا حاشیه سود شرکت‌ها بهبود یابند. این کارشناس اقتصادی گفت: وقتی سرمایه‌گذاران به بازار اعتمادی ندارند آیا می‌توان اطمینان کرد که ورود پول حقیقی به بورس اتفاق می‌افتد؟ و پاسخ داد: به‌طورقطع یک بازه زمانی باید بگذرد تا سهام‌داران نسبت به حمایت دولت از بورس اطمینان حاصل کنند.

بدون نقدینگی تنها می‌تواند یک نوسان چندروزه را تجربه

وی با تأکید بر اینکه بازار بدون نقدینگی تنها می‌تواند یک نوسان چندروزه را تجربه کند، گفت: از دید سرمایه‌گذارانی که محتاط عمل می‌کنند، تضمینی برای ادامه این رشد وجود ندارد. وی افزود: وقتی سرمایه‌گذاران به بازار اعتمادی ندارند آیا می‌توان اطمینان کرد که ورود پول حقیقی به بورس اتفاق می‌افتد؟ و در پاسخ گفت: قطعاً یک بازه زمانی باید بگذرد تا سهام‌داران نسبت به حمایت دولت از بورس مطمئن شوند. دلبری در پایان با اشاره به اینکه سیاست‌های موقتی تنها برای مدت کوتاهی در بازار می‌تواند به رشد شاخص کمک کند اظهار کرد: وقتی بازار قرار باشد رشد خود را آغاز کند نیازمند حجم بالای معاملات است و در چنین شرایطی اگر حقیقی‌ها وارد بازار نشوند چنین مسئله‌ای اتفاق نمی‌افتد و باید دید که آیا نقدینگی که دولت وعده داده بود به صندوق تثبیت واریز می‌شود و این نقدینگی موجب جذب خریداران خرد می‌شود یا خیر تا بتوانیم تحلیل درستی در ماندگار شدن روند رشد داشته باشیم.