شنبه 10 آذر 1403

«نسخه‌پیچی الکترونیک»، نسخه تخلف و زیاده‌خواهی را پیچید!/ حصول شفافیت حوزه دارو، با حذف «دفترچه های درمان»

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
«نسخه‌پیچی الکترونیک»، نسخه تخلف و زیاده‌خواهی را پیچید!/ حصول شفافیت حوزه دارو، با حذف «دفترچه های درمان»

از امروز اول دیماه قانون اجرای نسخه نویسی الکترونیک درسطح کلان کلید خورد، قانونی که بی تردید در رفع بخشی از فساد حوزه دارو در بخش سلامت کارساز است؛ اما با این وجود انتظار می رفت مجریان این طرح برخی از کاستی های این طرح را پیش از اجرا مرتفع میکردند.

به گزارش خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ یکی از زیر بنایی ترین اقداماتی که در حوزه کلان سلامت الکترونیک می تواند این هدف راهبردی را هرچه زودتر به ثمر بنشاند، اجرای نسخه نویسی الکترونیک است. قانونی که در برنامه ششم توسعه، دولت را ملزم کرده که اجرای نسخه‌نویسی الکترونیک را در اولویت کارهای خود قرار دهد.

گرچه قوانینی از این دست در دهه ها ودولت های گذشته در پی انتخابات ریاست جمهوری و انتقال قدرت به فراموشی سپرده می شد. چرا که دولت ها وقتی مصوبه ای را برخلاف منافع خود می دانستند، اجرا یا تداوم اجرای آن را به هر نحوی از انحاء متوقف می کردند.

اما دولت سیزدهم تنها دولتی است که با تمام وجود اجرای قوانین و تکمیل پروژه های برزمین مانده دولت های گذشته را با قدرت تمام در حالی اجرا می کند که اجرای چنین قوانینی متضمن مصالح مملکت و یا رفاه و سربلندی مردم باشد.

اجرای نسخه نویسی الکترونیک هم به رغم نامه درخواست وزیر بهداشت به سیدابراهیم رئیسی که چندی پیش با مضمون توقف مقطعی این پروژه صورت گرفت با مخالفت رئیس جمهور روبرو شد؛ در حالیکه معظلات و مشکلات عدیده دولت که محصول کم کاری دولت های گذشته و با تبعات تحریم های ظالمانه غرب بوده، می توانست دلیل موجهی باشد اما به رغم اینکه اجرای این پروژه کار دولت را به مراتب سخت تر و صعب تر می کرد، دستور ویژه رئیس جمهور را در پی داشت با این مضمون که قانون نسخه نویسی الکترونیک باید با تمام قوا و قدرت انجام شود.

به همین خاطر درست در زمان موعود یعنی نخستین روز زمستان و اول دی ماه خذف نسخ کاغذی و اجرای نسخه نویسی الکترونیک در دستور کار قرار گرفت و از آغاز صبح امروز قاطبه رسانه های کشور خبر این اتفاق را مخابره کردند.

اما از آنجایی که در فضای مجازی آگاهانه یا نا آکاهانه در مورد اجرای قانون نسخه نویسی الکترونیک سیاه نمایی می شود؛ ضمن آنکه نه تنها آنگونه که باید مردم در جریان امتیازات این قانون قرار نگرفته اند، بلکه با اتفاقاتی که در اجرای پایلوت آن در چند وقت گذشته روی داد، نگاه ناخوشایندی به امر نسخه نویسی الکترونیکی دارند.

مثلا مواردی همچون قطعی برق، عدم پوشش اینترنت، عدم همکاری برخی از داروخانه ها با بیمه ها و... در دلسردی مردم و نگاه منفی آنان تاثیر بسیار زیادی داشته است.

مزایای نسخه نویسی الکترونیک

در تحلیل ها و گفت گو های فراوانی که رسانه ها با کارشناسان نظام سلامت، مسئولان و متولیان سلامت و نمایندگان مجلس و پزشکان و داروسازان و... داشته اند چکیده مهمترین مزایا و امتیازاتی که نسخه نویسی الکترونیک برای مردم و جامعه دارد را می توان در فاکتورهایی چون؛ «بهبود کیفیت و ارتقای خدمات درمانی»، «افزایش پوشش»، «سهولت دسترسی به خدمات پزشکی»، «امکان دسترسی به سابقه درمانی بیمار و ادامه بهتر روند درمان»، «حذف دفترچه های درمانی و نسخ کاغذی و صرفه جویی در هزینه ها»، «رفع مشکلات ناشی از ناخوانا بودن نسخ و امکان نظارت بر انطباق هر چه بیشتر شیوه های درمان با پروتکل های درمانی» و... می باشد.

بر موارد فوق می توان برخی از تخلفات کلانی که به شکل قاچاق دارو و سوء استفاده هایی که گروه های و افراد مشخصی از بیمه و برگ ها دفترچه می کنند هم اضافه کرد.

ضمن آنکه سوءاستفاده هایی که درمورد دفترچه های درمان صورت می گرفت با اجرای این طرح، برچیده خواهد شد و کسی نمی تواند به واسطه شباهت خود با تصویر دفترچه یکی از نزدیکان و آشنایان از دفترچه غیر استفاده کند؛ نکته ای که در فتاوی آیات عظام تقلید صراحتا حرام اعلام شده است.

ضعف هایی که بر سر نسخه نویسی الکترونیک چماق شد

یکی از نکات مهمی که شایسته انتقاد است و متولیان امر تا در رفع رجوع آن کوتاهی کرده اند، تخقق «امضای دیجیتال پزشکان» است. نکته ای که گاها در سامانه ایجاد مشکل می کند.

مورد بعد این است که در زمان پایلوت بیمارانی که به اصلاح نسخه الکترونیک داشتند با مراجعه به داروخانه های محل زندگی و کار و یا داروخانه های مورد وثوق خود متوجه می شدند که این داروخانه به دلایل مختلف با طرح نسخه نویسی الکترونیک یا همکاری نمیکند و یا در سامانه مشکلاتی برای همکاری دارد؛ در نتیجه باید بیمار دوره می افتاد و وقت و انرژی صرف می کرد تا مگر داروخانه ای پیدا کند که بتواند داروی مورد نیاز خود را از طریق نسخه الکترونیک دریافت کند؛ حال تصور کنید که همراه یک بیمار بدحال خود را مکلف می داند در اسرع وقت داروی بیمار خود را تهیه کند، حال با چنین وضعی می توان بدترین اتفاقات را در این پروسه زمان بر متصور شد.

معضل دیگری که قانون گذار راهکاری برای آن در نظر نگرفته احتمالاتی چون قطعی برق و یا کندی و نداشتن آنتن اینترنت است که هر از گاهی رخ می دهد. کما اینکه در این بازه زمانی که این نوشتار تهیه و تنظیم می شود اکثریت قریب به اتفاق مردم با سرعت اینترنت مشکل دارند. با این وجود با همان مثال قبلی که همراه یک بیمار بدحال اگر با چنین مورد مواجه شود، چه باید بکند.

یکی از مهمترین سوالاتی که تا کنون پاسخی به آن داده نشده این است که یک بیمه شده در پایان درمان و دریافت داروهای خود از طریق سازوکار نسخه نویسی الکترونیک چگونه میتواند از ریز هزینه ها و سهم بیمه و بیمه شده اطلاع حاصل کند و بفهمد چند درصد از مبلغ دارویی که دریافت کرده را بیمه داده و چند درصد آن را خود او به عنوان بیمه شده باید پرداخت کند یا پرداخت کرده است؟

حرف آخر؛ کوتاهی در رفع سیاه نمایی ها

با توجه به آنچه گفته شد ممکن است بعد از اجرای طرح پایلوت نسخه نویسی الکترونیک در فیدبک هایی که از اجرای مقطعی این طرح دریافت شده اشکالات و معضلات فوق رفع رجوع شده باشد؛ در این صورت باز به واسطه عدم اطلاع رسانی و تشریح و توضیحی که برای از بین بردن تبلیغات سوء شبکه های مجازی و معاند از سوی مجریان طرح ضروری است، مورد نقد واقع می شود. به ویژه آنکه در اجرای ناموفق نسخه نویسی الکترونیک قبلی مجریان طرح نتوانستند با پرزنتی واقع بینانه از امتیازات ویژه این قانون مردم را متقاعد کنند که این طرح از هر جهت به نفع جامعه است.

انتهای پیام /

«نسخه‌پیچی الکترونیک»، نسخه تخلف و زیاده‌خواهی را پیچید!/ حصول شفافیت حوزه دارو، با حذف «دفترچه های درمان» 2
«نسخه‌پیچی الکترونیک»، نسخه تخلف و زیاده‌خواهی را پیچید!/ حصول شفافیت حوزه دارو، با حذف «دفترچه های درمان» 3
«نسخه‌پیچی الکترونیک»، نسخه تخلف و زیاده‌خواهی را پیچید!/ حصول شفافیت حوزه دارو، با حذف «دفترچه های درمان» 4
«نسخه‌پیچی الکترونیک»، نسخه تخلف و زیاده‌خواهی را پیچید!/ حصول شفافیت حوزه دارو، با حذف «دفترچه های درمان» 5
«نسخه‌پیچی الکترونیک»، نسخه تخلف و زیاده‌خواهی را پیچید!/ حصول شفافیت حوزه دارو، با حذف «دفترچه های درمان» 6