چهارشنبه 7 آذر 1403

نشانه‌های مثبت در دولت سیزدهم برای عبور از وضع قرمز

خبرگزاری اکو نیوز مشاهده در مرجع
نشانه‌های مثبت در دولت سیزدهم برای عبور از وضع قرمز

به گزارش خبرگزاری اقتصاد ایران، روزنامه فرهیختگان در گزارشی به بررسی نشانه‌های مثبت در دولت سیزدهم برای عبور از وضع قرمز در کشور پرداخته است که بخش‌های مهم آن در ادامه می‌آید.

حدود 120 روز از شروع دولت سیزدهم می‌گذرد. کارشناسان اقتصادی می‌گویند ارزیابی کارنامه اقتصادی دولت در این مدت کوتاه با توجه به عملکرد پیشینی و پسینی شاخص‌های کلان اقتصادی دشوار و البته گمراه‌کننده است؛ با این حال به اعتقاد کارشناسان درحالی که انتظار بهبود در شاخص‌های اقتصادی در کوتاه‌مدت انتظار به جایی نیست، اما انتظار می‌رود دولت در ریل‌گذاری اقتصاد اقدامات دقیقی را انجام دهد.

کارشناسان اقتصادی می‌گویند در شرایط فعلی سیاست‌هایی که می‌توانند اثر مخرب سه متهم اصلی شرایط تورمی در سال‌های اخیر، یعنی سیاست پولی، ارزی و تجاری را خنثی کنند، راه چاره بهبود وضعیت فعلی هستند. عملکرد هر چند کوتاه‌مدت دولت در این سه حوزه نشان می‌دهد گرچه باید منتظر آثار اقدامات دولت ماند اما تا اینجا هم در حوزه پولی، ارزی و تجاری اقدامات مهمی همچون جبران غیرتورمی کسری بودجه، توسعه دیپلماسی اقتصادی و توسعه صادرات صورت‌گرفته است. بنابراین اقدامات دولت را تاکنون می‌توان در شش مورد خلاصه کرد: آشکار شدن نشانه‌های کاهش تورم هر ماه و تورم نقطه‌ای؛ جهش صادرات در ماه‌های مهر و آبان؛ دیپلماسی اقتصادی منطقه‌ای؛ خروج بخش خدمات از رکود کرونایی؛ رفع تراز منفی ذخایر استراتژیک کالایی و ارائه نقشه ضدتورمی. به اعتقاد کارشناسان بهداشت و سلامت و البته کارشناسان اقتصادی، یکی از اقدامات بسیار مهم دولت سیزدهم، تسریع در تزریق واکسن بوده است. تزریق واکسن کرونا در وهله اول و مهم‌تر از همه توانسته سرعت همه‌گیری آن را در کشور کم کند، به‌طوری‌که براساس آمارهای وزارت بهداشت تا روز سه‌شنبه 12 مرداد (شروع دولت سیزدهم) مجموعا 10 میلیون و 741 هزار و 956 نفر دز اول واکسن کرونا را دریافت و همچنین تا همان روز دومیلیون و 844 هزار و 250 نفر دز دوم واکسن را نیز دریافت کرده بودند. با احتساب این تعداد مجموع دزهای واکسن تزریق‌شده در کشور تا 12 مرداد سال جاری حدود 13 میلیون و 586 هزار و 206 مورد بوده است. تزریق 96میلیون واکسن در 4 ماه

درخصوص این اقدام دولت سیزدهم آنطور که آمارها نشان می‌دهد، تسریع در تزریق واکسن به‌طور چشمگیری بر کاهش مرگ‌ومیر و ابتلای جدید موثر بوده است، به‌طوری‌که آخرین گزارش وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی که مربوط به پنجشنبه 18 آذر بوده، نشان می‌دهد مجموعا 58 میلیون و 489 هزار و 565 نفر دز اول واکسن کرونا را دریافت کرده‌اند و تا همان روز 48 میلیون و 926 هزار و 450 نفر نیز دز دوم واکسن را دریافت کرده‌اند. همچنین یک‌میلیون و 971 هزار و 229 نفر دز سوم واکسن را دریافت کرده‌اند. با احتساب این تعداد مجموع دزهای واکسن تزریق‌شده در کشور به شمار 109 میلیون و 387 هزار و 244 مورد می‌رسد. به‌عبارتی در کمتر از چهارماه دولت سیزدهم نزدیک به 96 میلیون دز واکسن تزریق کرده که از حق نگذریم، اقدام قابل‌تقدیری است.

تورم تولید در قله 40 ساله بود

بررسی آمارهای بانک مرکزی ایران و مرکز آمار ایران نشان می‌دهد آنطور که آمارهای نمودار نشان می‌دهد از سال 1370 تا پایان سال 1399 تورم سالانه تولیدکننده در سه‌نقطه بالاتر از 40 درصد بوده است. این سه‌نقطه عبارتند از سال 1374 که رکورد تورم تولیدکننده با نرخ 47.5 درصد در کشور شکسته شد و دو نقطه دیگر شامل تورم 41.2 درصدی سال 1397 و تورم 46.7 درصدی پایان سال 1399 است. اما در سال جاری نیز تورم سالانه منتهی به تابستان (این تورم بیانگر تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده در چهار فصل منتهی به فصل تابستان نسبت به دوره مشابه سال قبل است) به 64.6 درصد رسید که در نوع خود یک رکورد محسوب می‌شود. با توجه به اینکه تورم سالانه بهار امسال نیز حدود 60 درصد بود، به‌نظر می‌رسد تورم سالانه پایان امسال بیش از 55 درصد باشد که این رقم رکورد 30 سال اخیر را می‌شکند.

اما خبر خوب اینکه آمارهای مرکز آمار ایران نشان می‌دهد در جدیدترین گزارش این سازمان تورم کاهشی بوده است، به‌طوری‌که تورم نقطه‌به‌نقطه تولید در تابستان 1400 به 58.9 درصد رسیده که14.1 درصد کاهش نشان می‌دهد و همچنین تورم نقطه‌به‌نقطه بخش صنعت از 94.7 درصد در بهار به 62.3 درصد در تابستان رسیده است.

از دیپلماسی اقتصادی تا جهش صادرات

شهریور سال جاری بود که پس از گذشت سال‌ها و رایزنی‌های فراوان ایران با سران کشور‌های عضو پیمان شانگهای، کشورمان بالاخره با نظر مثبت هشت عضو ثابت، به صورت رسمی به یکی از طرف‌های ثابت این سازمان مهم اقتصادی - امنیتی درآمد. این سازمان، ازجمله سازمان‌هایی است که می‌تواند فرصت‌های جدیدی را در اختیار جمهوری اسلامی قرار دهد. پیوستن ایران به سازمانی که حدود یک‌سوم اراضی دنیا را در اختیار دارد و صادرات سالانه‌اش بالغ بر چندین میلیارد دلار است برای ایران فرصت‌های اقتصادی فراوانی به همراه خواهد داشت.

براساس آمارها حدود 25 درصد از رشد تولید ناخالص داخلی جهان در قالب این پیمان منطقه‌ای به‌عنوان بزرگ‌ترین سازمان همکاری متمرکز است. همچنین مجموع ارزش صادرات درون‌گروهی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای در سال 2017، در حدود 329 میلیارد دلار بوده است.

از دیگر اقدامات دولت در حوزه دیپلماسی اقتصادی، موضوع قرارداد سوآپ گازی سه‌جانبه است. علی‌رغم تضعیف دیپلماسی انرژی در سال‌های گذشته، قرارداد سه‌جانبه بین ایران، ترکمنستان و آذربایجان در آذرماه امسال امضا شد. این قرارداد به‌منظور سوآپ گاز به ظرفیت1.5 تا 2 میلیارد متر مکعب از ترکمنستان به آذربایجان از طریق ایران امضا شد. لازم به ذکر است از دی‌ماه 1395 تعاملات گازی ایران با ترکمنستان قطع شده بود که با انعقاد این قرارداد گام روبه جلویی در مناسبات انرژی دو کشور برداشته شده است.

اما در کنار این موضوعات، حفظ بازارهای تجاری ایران در منطقه و همچنین توسعه صادرات در ماه‌های اخیر نشانه‌های خوبی برای اقتصاد ایران ترسیم می‌کند؛ چراکه براساس آمارهای گمرک ایران تجارت خارجی ایران در هشت ماهه سال 1400 مانند ماه‌های پیش از آن، با رشد قابل توجهی همراه بود و در این مدت 110 میلیون و 300 هزار تن کالا به ارزش 63 میلیارد و 100 میلیون دلار بین جمهوری اسلامی ایران و شرکای تجاری آن مبادله شد. مقایسه آمار هشت ماهه تجارت خارجی کشور با مدت مشابه سال گذشته حاکی از رشد 43.5 درصد در وزن و 40 درصدی در ارزش دلاری کالاهاست.

رونمایی دولت از دو سند ضدتورمی

براساس آمارهای مرکز آمار ایران، در آبان‌ماه که آخرین گزارش این مرکز است، تورم ماهانه کل از 3.7 درصد در مهرماه به 2.5 درصد رسیده، تورم نقطه‌ای از 99.2 درصد به 35.7 درصد و تورم سالانه نیز از 45.4 درصد در مهرماه به 44.4 درصد کاهش یافته است. شاید در کوتاه‌مدت نتوان این موارد را مرتبط با اقدامات دولت سیزدهم دانست، اما دولت سیزدهم اقداماتی را شروع کرده است که در ماه‌های آتی باید شاهد نتایج آن بود. ازجمله این اقدامات، انتشار نقشه راه رشد غیرتورمی است که اول آذرماه امسال ازسوی وزارت امور اقتصادی و دارایی منتشر شد. این سند در 3 سرفصل بر ضرورت ارائه برنامه رشد غیرتورمی، راهکارهای مهار پایدار تورم و راهکارهای رشدآفرینی و رونق تولید پرداخته است. در چارچوب برنامه دو مؤلفه مهار پایدار تورم و رشدآفرینی و رونق تولید مدنظر قرار گرفته است و راهکارهای کوتاه‌مدت مهار پایدار تورم ازطریق کاهش فشار بر تراز ارزی و مهار نوسانات ارزی و کاهش انتظارات تورمی خواهد بود.

درکنار این سند، بنا به اظهارات سخنگوی دولت سند تحول دولت نیز در هفته‌های آتی منتشر خواهد شد که 37 اولویت مادر را موردتوجه قرار داده که 12 مورد از آنها مستقیما مرتبط با اقتصاد است.

نشانه‌های مثبت در دولت سیزدهم برای عبور از وضع قرمز 2
نشانه‌های مثبت در دولت سیزدهم برای عبور از وضع قرمز 3